Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

LitoralConstanţa: Vara aceasta sunt multe oferte pentru cei care vor să se mute pe litoral

F.A. Piaţa Imobiliară /

Constanţa: Vara aceasta sunt multe oferte pentru cei care vor să se mute pe litoral

Apartamentele cu preţuri până în 60.000 de euro, adică 500-600 euro pe mp, plafon determinat de Programului Prima Casă, sunt cele mai tranzacţionate proprietăţi imobiliare la Constanţa.

Leonard Budeşcan, administratorul agenţiei imobiliare Euroclas, din Constanţa, ne-a spus că la 60.000 de euro poate fi achiziţionat un apartament foarte bun, decomandat, cu două camere sau un apartament cu trei camere, dar în zone semicentrale.

În opinia domnul Budeşcan, până la sfârşitul anului preţurile actuale se vor menţine: "Prima Casă 4 va stabiliza preţul, cel puţin până se termină resursele alocate. Programul este foarte bun în acest sens".

Agenţii imobiliari semnalează o reducere a preţurilor terenurilor cu 15 - 20% faţă de anul 2010.

"Redresarea este departe, cred că vor mai fi scăderi de preţuri, mai mici la apartamente şi scăderi destul de mari la terenuri, mai ales cele de lângă oraşe", spune Paul Dogaru, administrator Coriax.

Pot fi achiziţionate apartamente noi la preţul locuinţelor vechi

Preţurile locuinţelor noi variau, la finele lunii iunie, în jurul a 800 - 1.000 euro pe mp. Dezvoltatorii nu lasă din preţ şi din cauza faptului că în centrul Constanţei nu mai sunt terenuri disponibile pentru construcţia de blocuri noi. Se mai construieşte spre Mamaia Nord şi în partea sudică a oraşului. Apartamentele oferite la 80.000-100.000 de euro nu se vând.

La apartamentele vechi preţurile pornesc de la 500-600 euro pe mp în zonele periferice ale Constanţei. Vilele pot fi achiziţionate la un preţ de minim 200.000 de euro, dar care poate ajunge la peste un milion de euro. În schimb casele de vacanţă din zone limitrofe Constanţei, de exemplu în Eforie Sud, sunt disponibile pe la 100.000 de euro, menţionează domnul Budeşcan.

În Constanţa sunt şi dezvoltatori mici, care construiesc câte un bloc cu 20 de apartamente şi care încă reuşesc să vândă la 800-850 de euro pe mp, preţ similar cu cel al apartamentelor vechi, relatează reprezentantul Coriax. În comparaţie, preţul apartamentelor în blocuri vechi, fără îmbunătăţiri, este în jurul a 750 de euro pe mp.

Sunt disponibile apartamente noi şi în zona Faleza, la un preţ de 1.000-1.200 euro pe mp.

Vilele noi, finisate, pot fi achiziţionate în Eforie Nord sau Eforie Sud pe la 500-600 euro pe mp, faţă de 750 euro pe mp în 2010, adaugă domnul Dogaru.

Pe piaţa chiriilor, apartamentele cu două camere bune, sunt disponibile de regulă între 250 şi 300 euro pe lună. Dar sunt şi chirii de 400 - 500 de euro pe lună sau chiar mai mari. De exemplu, pentru un apartament de lux, de 180 mp, chiria este de 1.000 euro pe lună, fără TVA, spune domnul Leonard Budeşcan.

Ofertă diversificată pentru pensiuni scoase la vânzare

Pe piaţă există în prezent o ofertă diversificată de pensiuni la vânzare, la preţuri reduse. Astfel, în Eforie Sud, pentru o pensiune cu 10 camere, de la 160.000 de euro în 2010, preţul a coborât la 115.000 de euro. La malul mării, un imobil cu 12 camere, dar care necesită renovări, are preţul redus de la 165.000 de euro la 120.000 de euro, exemplifică Paul Dogaru, administrator Coriax.

Leonard Budeşcan, administrator Euroclas, precizează că o pensiune cu 14 camere în centrul localităţii Costineşti, pe un teren de aproape 1.000 mp, s-a vândut recent la 180.000 de euro. "Avem pensiuni şi hoteluri şi la milioane de euro, dar nu se vând", completează domnia sa.

Se vând terenuri cu utilităţi, la preţuri negociate

De la începutul crizei preţurile terenurilor pentru construcţii au scăzut cam cu 50% în zona Constanţei. "Înainte de criză toată lumea vindea terenuri agricole parcelate. Acum acestea par că vor rămâne agricole", subliniază Leonard Budeşcan.

În continuare sunt proprietari care se mai aşteaptă la câştigurile cu care s-au obişnuit în anii trecuţi. "Terenurile se vând dacă proprietarul lasă cu 20% sub ce solicită vecinul. Dacă este o oportunitate, atunci se cumpără. Oportunităţile nu încetează să apară! Acum este momentul pentru a cumpăra!", subliniază domnul Dogaru.

Astfel, în zona semicentrală a Constanţei, în Coiciu, terenul este ofertat în medie pe la 250 euro pe mp, însă s-au făcut tranzacţii la 200 euro pe mp. Înainte de criză se cerea şi 800 de euro pe mp. De asemenea, dacă pentru un teren de 600 mp la mare se cereau 60.000 de euro în 2010, acum acesta este oferit la 45.000 de euro, deci la 75 euro pe mp. În 2007 ar fi fost în mod normal la 180-200 euro pe mp, exemplifică domnul Dogaru.

În general proprietarii de terenuri nu prea negociază, excepţie fac cei care sunt nevoiţi să vândă, spune domnul Budeşcan. În zona rezidenţială lângă mare, în Faleza Nord, un teren de aproximativ 300 mp a fost vândut cu 400 euro pe mp. În locaţie similară sunt terenuri pentru care se cer 700-800 euro pe mp, dar nu se vând. În paralel, la ieşirea din Mangalia, la km 4-5, sunt disponibile terenuri intravilane, cu utilităţi, la 120 euro pe mp. De altfel sunt şi terenuri mult mai ieftine, la doar 0,5 euro pe mp în satul Vadu, dar nu se vând deoarece nu au utilităţi, mai spune domnul Budeşcan.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional