Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

LITORALMamaia, Costineşti şi 2 Mai - Vama Veche sunt cele mai căutate staţiuni pentru investiţii imobiliare

F.A. Piaţa Imobiliară /

Case pe faleză în Eforie Nord

Case pe faleză în Eforie Nord

Apartamentele de vacanţă de pe Litoral costă şi 2.000 de euro/mp

Piaţa imobiliară de pe Litoral a fost, în ultimii ani, efervescentă şi în 2008 continuă acest trend. Mariana Gâtiţă, directorul agenţiei imobiliare "Arcada Euro", care are mai multe punc-te de lucru pe Litoral, ne-a declarat că cele mai solicitate staţiuni pentru tranzacţiile cu terenuri sunt Mamaia, Costineşti şi 2 Mai. Plaja preţurilor loturilor scoase la vânzare în staţiunile de pe Litoral era, la finele lunii iunie, între 50 şi 280 de euro/mp.

Doamna Gâtiţă ne-a precizat: "În ultimii ani, piata imobiliară a crescut pe Litoral atât din punct de vedere al preţurilor cât şi al tranzacţiilor. Acest lucru a atras şi va atrage din ce în ce mai mulţi investitori. Pentru perioada următoare, mă aştept ca această creştere să se menţină".

Apartamentele de vacanţă de pe Litoral costă şi 2.000 de euro/mp

Litoralul geme de proiecte rezidenţiale, în special cu apartamente de vacanţă. Majoritatea proiectelor sunt amplasate în apropierea mării. Potrivit directorului "Arcada Euro", preţul de vânzare al unui apartament de vacanţă este influenţat de mai mulţi factori, respectiv distanţa faţă de mare a imobilului respectiv, priveliştea oferită, etajul, suprafaţa şi finisajele. La finele lunii iunie, noile apartamente se vindeau cu 1.300 - 2.000 de euro/mp. Astfel, preţul total al unui apartament într-un imobil nou varia, în general, între 80.000 şi 130.000 de euro.

Mulţi investitori sunt firme româneşti, din toate regiunile ţării, dar s-au înmulţit, în ultimul an şi investitorii străini care vor să ridice complexuri imobiliare la malul mării. Mariana Gâtiţă a subliniat că, din punct de vedere al construcţiei de blocuri, Mamaia şi zona dintre Mamaia şi Năvodari dispune de multe proiecte, mare parte cu termen de finalizare anul 2008, dar care se adresează celor cu venituri medii superioare şi celor cu venituri foarte mari. Mamaia s-a consacrat ca o staţiune selectă şi scumpă, cu zone de distracţie pe măsură.

Ca număr de proiecte de blocuri, Costineştiul conduce topul cu cinci complexuri în execuţie sau în stadiu de proiect în zona Epavei şi alte trei proiecte în zona hotelului Forum. Sunt şi foarte multe vile cu apartamente şi bloculeţe cu câteva apartamente în construcţie în interiorul localităţii. Şi zona Neptun - Olimp este foarte căutată, dar nu dispune de atât de multe terenuri ca şi Costineştiul.

Cumpărătorii de apartamente de vacanţă provin din toate zonele ţării. Ei au nevoie de un loc unde să-şi petreacă vacanţele la mare, dar îşi mai şi închiriază apartamentele pentru obţinerea unui venit suplimentar sau plata creditelor.

Cerere susţinută pentru case de vacanţă

În ciuda expansiunii ansamblurilor de locuinţe colective de pe malul mării, cererea pentru achiziţia sau construcţia de case de vacanţă este, în continuare susţinută. Mariana Gâtiţă ne-a spus că o casă cu patru camere din Costineşti costă circa 150.000 de euro, una în Constanţa ajunge la 200.000 de euro şi o locuinţă individuală din Eforie Nord se tranzacţionează cu aproximativ 130.000 de euro. Cele mai căutate zone din acest punct de vedere sunt tot Costineşti şi 2 Mai.

Multe persoane fizice care cumpără terenuri rezidenţiale construiesc locuinţe cu multe camere pentru a le folosi ca spaţii de cazare. Preţul unor astfel de unităţi scoase la vânzare este cu mult mai mare decât al unei simple locuinţe de vacanţă.

Terenurile din 2 Mai - Vama Veche - la al treilea proprietar

Reprezentanţii companiei imobiliare "Apex" susţin că cele mai tranzacţionate terenuri de pe Litoral sunt în zona 2 Mai - Vama Veche. Loturile de aici sunt deja la al treilea sau al patrulea proprietar. Urmează terenurile de la periferia Mangaliei, dintre Negru Vodă, Limanu şi Albeşti, unde rar se mai găsesc parcele la primul proprietar.

Foarte căutată este şi localitatea 23 August, în special terenurile ample dinspre mare, unde se aşteaptă investiţii consistente în locuinţe, hoteluri şi zone de agrement.

O altă zonă căutată este Neptun - Olimp, în special terenurile dinspre mare din zona Olimp. Şi Costineştiul mai dispune de rezerve de teren, foarte solicitate de investitori, în zona Epavei şi în zona Forum. Eforie Sud şi Eforie Nord sunt căutate în special pentru vile de vacanţă dar şi pentru unităţi de cazare.

Conducerea "Apex" ne-a spus că terenurile intravilane de pe malul mării din zona 2 Mai - Vama Veche şi-au dublat preţurile în ultimul an în urma tranzacţionării speculative, ajungând la o medie de preţ de 100 de euro/mp. Cam acelaşi preţ de tranzacţionare este valabil şi pentru zona Neptun - Olimp unde mai sunt puţine suprafeţe intravilane disponibile pentru construcţii. În Costineşti, media de tranzacţionare a terenurilor intravilane este de 50-60 de euro/mp.

Ca plasament imobiliar, se găsesc terenuri extravilane agricole în zona Mangaliei la preţuri de 2-3 euro/mp. În zona 23 August, din cauza investiţiilor mari vehiculate, terenurile extravilane cu suprafeţe generoase se vindeau, la finele lunii iunie, cu 20-30 de euro/mp. Potrivit "Apex", la un preţ identic se mai găseau, în perioada menţionată, în Costineşti, terenuri agricole cu suprafeţe mari. Zona Eforie Nord şi Eforie Sud mai dispune de puţin teren liber pentru plasamente. Loturile extravilane dinspre lac au preţuri de 20-30 de euro/mp, iar cele intravilane costau în jur de 40-50 de euro/mp.

Daniela Mureşan, directorul agenţiei imobiliare "Free Land", ne-a declarat că terenurile pentru investiţii din zona Neptun - Olimp şi-au dublat preţul în ultimul an, din cauza cererii mari dar şi din cauza faptului că sunt puţine loturi disponibile. Preţurile variau, la finele lunii iunie, între 280 şi 400 de euro/mp, în zone precum Calul Bălan, Cocor sau Scoica. Tot în aceste zone, care permit construcţii cu regim mare de înălţime, se cerea şi 600 de euro/mp, susţine domnia sa.

Preţuri spectaculoase, de 175 de euro/mp, s-au mai înregistrat şi la oferte de terenuri pe malul mării din zona 23 August, unde minţile proprietarilor s-au înfierbântat din cauza proiectelor mari de investiţii anunţate în localitate. Doamna Mureşan ne-a spus că media de tranzacţionare a terenurilor potrivit de mari de pe malul mării este de 50 - 75 de euro/mp. Iar în Costineşti, pentru loturile bune din zona Epavei, se cer şi 250 de euro/mp.

Eforie Sud şi Nord sunt căutate, potrivit directorului "Free Land", pentru achiziţia şi construcţia de case şi vile cu spaţii de cazare. Astfel, casele bătrâneşti din aceste zone se vând cu 70.000 - 80.000 de euro. Vilele cu peste cinci camere, cu spaţii de cazare costă între 150.000 şi 700.000 de euro în funcţie de mărime şi distanţa faţă de mare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional