Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

LIVINGULSpaţiul în care trăim şi care trăieşte prin noi

F.A. Amenajări /

Set Living "Ambias". Piele natural[, piele ecologic[ 50-50%. Pret: 6096 lei

Set Living "Ambias". Piele natural[, piele ecologic[ 50-50%. Pret: 6096 lei

Camera de zi - livingul - spaţiul în care ne petrecem ziua când suntem acasă, a păstrat ideea de centralitate pe care o implică atriumul roman, încăperea în care se făcea focul. Această încăpere este spaţiul cel mai deschis inter-acţiunii cu ceilalţi membri ai familiei sau cu persoane venite din exterior, mai apropiate sau mai puţin apropiate nouă. Este un spaţiu oficial şi în acelaşi timp primitor, reconfortant, în primul rând pentru noi, iar apoi pentru ceilalţi. Uneori include şi spaţiul de luat masa, sufrageria, care este o prelungire a ideii de interacţiune, de socializare.

Centralitatea sa implică, bineînţeles, acordarea unei atenţii deosebite în amenajarea acestui spaţiu, iar sfaturile şi îndrumările specialiştilor nu lipsesc.

Doamna Marta Cristea, executive manager la "MobilăComandă", vine în întâmpinarea celor interesaţi de amenajarea livingului cu mobilier la comandă, soluţia la care recurgem cel mai des atunci când vrem să fim siguri că livingul nostru va ieşi din anonimat şi ne va reprezenta cel mai corect în faţa celorlalţi. Întocmai precum o haină la comandă, crearea unei mobile la comandă presupune realizarea unui proiect, eventual a unor schiţe tridimensionale, sfaturi legate de cromatică, de materiale, de soluţiile adoptate în vederea integrării mobilierului în ansamblul spaţial al livingului şi al locuinţei, în general.

Preţurile variază, desigur, în funcţie de complexitatea şi dimensiunile proiectului, de materialele şi accesoriile alese, ne spune domnia sa. Ele încep de la 1.500 lei şi ajung până la 5.000 - 7.000 lei.

Brenas S.R.L propune, pentru living, mobilier la comandă din PAL şi MDF melaminat, PAL si MDF furniruit, PAL lucios (melaminat HPL) în combinaţie cu sticlă sablată sau colorată, aluminiu. Preţurile pornesc, conform domnului Remus Serban, director comercial la "Brenas", de la 2.000 lei, ajungând până la 6.000 lei, sau chiar mai mult, în funcţie desigur, de principiile amintite mai sus.

"Ambias" SRL completează gama de mobilier printr-o varietate de seturi de canapele, mese, măsuţe de cafea şi corpuri de iluminat. Preţurile pentru aceste produse pornesc de la 50 lei, pentru un articol de iluminat, ajungând până la 8.000 lei, pentru un set de canapele din piele.

Dotări. Minimal şi maximal

Doamna Marta Cristea explică amenajarea unui living, din punctul de vedere al dotărilor, ca presupunând alegerea cu grijă a unor piese de rezistenţă de mobilier: o bibliotecă, pe care ne-o recomandă să fie cu rafturi asimetric amplasate, o canapea cu fotolii şi o masă sau o măsuţă. De la acest minim, drumul către maxim trece prin amenajarea unui minibar cu scaune specifice şi lumini adecvate, adăugarea de piese de mobilier, dacă spaţiul de care dispunem este generos - o comodă, un bufet. În sfârşit, atunci când se întâmplă ca livingul să includă şi un spaţiu de lucru, se poate adăuga un birou cu rollbox, cu scaune şi alte piese complementare. Bineînţeles, toate acestea în măsura în care spaţiul ne permite să introducem astfel de piese, fără să îl supra-aglomerăm.

Minimalism, simplitate, ergonomie

Domnul Remus Şerban, de la "Brenas" S.R.L, ne confirmă continuarea declinului mobilierului clasic de sufragerie, în favoarea celui modern, caracterizat prin minimalismul, simplitatea şi ergonomia formelor.

Un astfel de mobilier este capabil să amplifice senzaţia de spaţiu, de care un living are nevoie. Dincolo de aceasta, potrivit domnului Remus Şerban, un mobilier minimalist poate trece şi testul nevoii de a surprinde, prin creativitatea formelor şi a culorilor. Cromatica, aşadar, ajută la construirea imaginii personalizate. Ea trebuie, aşa cum ştim cu toţii, şi după cum ne confirmă domnia sa, să se încadreze în primul rând în cromatica generală a spaţiului livingului. Se menţine în top combinaţia wenge cu culori puternice (orange, verde crud, bordeaux, violet), precum şi cromatica naturală (stejar, mesteacăn, nuc).

Mobilierul ideal este, conform domnului Şerban, cel modular, geometric, care combină materiale (PAL melaminat, MDF, sticlă colorată sau sablată, aluminiu) şi de texturi (lucios cu mat).

Doamna Cristea, de la "MobilăComandă", confirmă cererea foarte mare, anul trecut, pentru wenge. Lemnul masiv sau palul dublat masiv creează impresia de rafinament, ne spune domnia sa. Anul acesta se poartă în continuare wenge, precum şi culorile natur - stilul european gen Ikea, explică domnia sa - cu linii simpliste, fără o încărcătură decorativă deosebită. Tot pentru acest an, doamna Cristea remarcă o orientare către culorile lucioase, pentru cei care vor să creeze impresia de lux.

În final, însă, explică domnia sa, personalitatea clientului este cea care impune un anumit stil şi anumite culori, care trec testul timpului, dincolo de trenduri care vin, trec şi se întorc uneori, reinterpretate în funcţie de moment.

Livingul trăieşte prin lumină, design, finisaje, accesorii

Un living de calitate, ne spune doamna Cristea, impresionează prin design, atenţia pentru finisaje, forma şi durabilitatea accesoriilor. Calitatea finisajelor se exprimă, ne spune domnia sa, printr-un cant de calitate (ABS), aplicat corect, îmbinarea perfectă a pieselor, pentru eventualele uşi şi sertare, astfel încât deschiderea sau glisarea acestora să fie lină.

În acest sens, doamna Cristea recomandă accesoriile Blum, importate din Austria, şi accesoriile Hafele, importate din Germania.

La acestea, domnul Şerban, de la Brenas RC S.R.L, adaugă armonizarea mobilierului cu spaţiul livingului, integrarea sa în acest spaţiu.

Domnul Andrei Onu, de la Ambias SRL, apreciază calitatea unui living în termeni de combinare a luminii, spaţiului şi culorii.

Lumina este extrem de importantă într-un living, un spaţiu de zi, care trebuie să dea impresia de confort, deschidere, ospitalitate. Un living care nu este bine luminat, natural, cât mai mult, prin ferestre largi, completate de sisteme de iluminare artificială, pe care le găsim într-o gamă foarte largă - aplice, plafoniere, corpuri suspendate, spoturi, lampadare - va pierde mult din puterea de a impresiona şi de a atrage, ca spaţiu de interacţiune între membrii familiei şi de socializare cu alte persoane.

Mobilier eco

Consumatorii de produse eco pot sta liniştiţi. Mobilierul în sine, explică doamna Marta Cristea, este ecologic, fiind realizat în totalitate sau în cea mai mare proporţie fie din lemn, fie din PAL melaminat sau MDF înfoliat, acestea din urmă având în compoziţie 90% răşină de lemn presat.

Domnul Remus Şerban recomandă mobilierul din MDF furniruit ca fiind cel mai ecologic şi în acelaşi timp, cel mai rezistent în timp.

Pentru alte obiecte de mobilier, precum canapelele, domnul Andrei Onu le recomandă canapelele din piele ecologică şi structură din lemn.

Cererea de livinguri a sucombat?

Domnul Andrei Onu, marketing manager la "Ambias" SRL, confirmă scăderea vizibilă a cererii pe piaţă mobilierului de living, în ultimele şase luni. Domnia sa explică această scădere ca rezultat al situaţiei economice mondiale, ţinând cont şi de faptul că mobila şi decoraţiunile reprezintă un produs oarecum de lux pe piaţa autohtonă, oamenii având alte priorităţi în această perioadă.

Soluţia, ne spune domnul Remus Şerban este, desigur, oferirea unor produse mai accesibile, care să încurajeze re-suscitarea interesului cum-pără-torilor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional