Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

LOCALITATEA 23 AUGUSTStaţiune de 200 milioane de euro

F.A. Investiţii /

Litoralul se va îmbogăţi cu o nouă staţiune

Litoralul se va îmbogăţi cu o nouă staţiune

Investiţia aparţine unei firme cu capital austriac

Când tot românul se resemnase că nu va mai călca pe malul românesc al Mării Negre şi îşi va petrece vacanţele în Bulgaria, Grecia sau Turcia, cu bani mai puţini şi servicii mai bune, Litoralul ne-a luat prin surprindere cu câteva proiecte de staţiuni noi. Un caz aparte este al localităţii 23 August, deloc atractivă până acum pentru turişti, dar extrem de căutată de investitorii imobiliari.

Corina Martin, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului "Litoral", ne-a declarat că 23 August este localitatea care va găzdui o nouă staţiune pe Litoral, cu dotări ultramoderne. Investiţia este privată şi va propulsa puternic zona din punct de vedere turistic în următorii ani. Domnia sa apreciază: "Sunt foarte optimistă cu privire la dezvoltarea investiţională a Litoralului. Vor apărea mai multe staţiuni noi, cu standarde înalte ale spaţiilor de cazare, servicii şi agrement. 23 August este un caz aparte, unde şi autorităţile locale au luptat mult pentru a ieşi din anonimat. Primăria are în plan să atragă investiţii pe o zonă de câteva sute de hectare, care să devină o staţiune de top de pe Litoral. În acest an, au şi fost aprobate toate planurile necesare".

Staţiunea la care face referire Corina Martin se află în zona de est a localităţii 23 August, pe un teren în suprafaţă de 10 hectare, situat între Costineşti şi Olimp, între mare şi calea ferată Constanţa - Mangalia. Aceasta va purta numele de "Terra" şi este dezvoltată de "CLH Turism" SRL, societate cu capital majoritar austriac, care a achiziţionat loturile de teren din zona respectivă. În plus, primăria a realizat un plan de dezvoltare urbană pentru peste 600 de hectare de teren din zona Mării Negre (n.r. 23 August beneficiază de plaje generoase), unde doreşte să încurajeze investiţii turistice importante.

Staţiunea austriecilor, lansată oficial în acest an, va cuprinde două hoteluri cu câte 13 niveluri şi o bază de tratament, care vor funcţiona pe tot parcursul anului. La acestea se adaugă o zonă verde şi 40 de case de vacanţă, cu un regim de înălţime parter şi etaj.

Proiectul mai prevede realizarea unei zone de agrement cu piscină, a două terenuri de tenis, a unui teren de mini-golf şi a unui heliport amenajat pe unul dintre cele două blocuri-turn. Complexul hotelier ar urma să funcţioneze în sistem all-inclusive.

Finalizarea investiţiei este programată la sfârşitul anului 2009. Investitorul austriac va efectua, cu sprijinul administraţiei locale, şi lucrări de consolidare a falezei aferente. Proiectul urmează să fie inclus în Planul Urbanistic General al zonei. Administraţia locală vizează construirea unei faleze de legătură între localităţile 23 August şi Costineşti, pe malul Mării Negre.

Edilii locali susţin că mai multe firme străine sunt interesate să cumpere proprietăţi în localitate sau au achiziţionat deja suprafeţe mari de teren agricol, ce urmează să fie introduse în intravilan.

Agenţii imobiliari din zonă afirmă că proiectul de staţiune este aşteptat pe piaţă de circa doi ani. Acest lucru a condus la multe speculaţii cu terenuri cu suprafeţe mari, iar preţul a crescut exponenţial. Cele mai căutate sunt loturile dinspre mare. Preţurile valabile pentru finele lunii iunie erau de 20-30 de euro/mp pentru suprafeţele extravilane, susţin reprezentanţii agenţiei imobiliare "Apex". Pentru terenurile bine poziţionate, intravilane şi cu utilităţi, media de tranzacţionare era, în perioada menţionată, de circa 100 de euro/mp, susţine sursa citată.

Conducerea agenţiei "Free Land" sus-ţine că pe malul mării terenurile bine plasate s-au tranzacţionat şi cu 175 de euro/mp. În ultimul an, preţurile terenurilor din localitate aproape s-au dublat din cauza tranzacţionării intense, ne-au spus reprezentanţii "Free Land". Regimul de înălţime aprobat în zona localităţii este unul mare de parter şi zece etaje, întrucât solul este solid, ca şi în Olimp.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional