Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Localităţile din Ilfov sunt favorizate de exodul bucureştenilor către zonele verzi şi curate

F.A. Piaţa Imobiliară /

Case în construcţie, în Corbeanca

Case în construcţie, în Corbeanca

Cele mai multe dezvoltări rezidenţiale sunt în localităţile din nordul Capitalei

Printre oraşele şi comunele din judeţul Ilfov, care au cunoscut cea mai puternică dezvoltare imobiliară, se numără Otopeni, Mogoşoaia, Chitila, Corbeanca şi chiar Bolintin Deal, ne-a spus Adrian Tibichi, research coordinator în cadrul companiei "Coldwell Banker Affiliates of Romania".

Foarte dezvoltate, în opinia lui Emil Giurgiu, preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar, sunt, pe lângă Corbeanca, localităţile Snagov (care acum va avea şi autostradă), Ştefăneşti, Brăneşti şi Căldăruşani - Grădiştea.

Călin Clinciu, director în cadrul companiei imobiliare "Euroest", susţine că Voluntariul se află pe primul loc ca dezvoltare imobiliară în ultimii ani, iar oraşul nu are nici pe departe toate oportunităţile de investiţii valorificate. Construcţia de locuinţe noi ia avânt acum şi în Buftea, susţine domnia sa.

Infrastructura bună şi viitoarea autostradă vor impulsiona, din nou, tranzacţiile din nordul Bucureştiului

În nordul şi nord-vestul Capitalei sunt localizate cele mai mari proiecte de dezvoltări imobiliare, acestea deseori depăşind limita administrativă a Bucureştiului şi răsfrângându-se asupra oraşelor şi comunelor apropiate. Adrian Tibichi ne-a explicat: "Cauzele acestor dezvoltări nord-vestice sunt infrastructura mai bună, precum şi potenţialul natural. Lacurile şi pădurile din zonă au făcut ca aceste proiecte să fie foarte atractive pentru viitorii locuitori. Presiunea imensă exercitată asupra zonei de nord va fi şi mai mult accentuată de finalizarea autostrăzii Bucureşti - Braşov, cu iesire în dreptul actualei Şosele Petricani".

Localităţi cu potenţial

Cu excepţia dezvoltării accentuate a zonei Pipera - Tunari, alte localităţi, precum Cernica, vor deveni şi ele foarte căutate de investitori. Deşi este la o distanţă mai mare de Bucureşti, Snagovul va fi şi el avantajat de construcţia noii autostrăzi, care va oferi legătură directă în mai puţin de jumătate de oră cu Bucureştiul.

Chitila, aflată în prezent în plină dezvoltare imobiliară, cu mai multe proiecte rezidenţiale şi comerciale, va cunoaşte un nou avânt datorită marilor lucrări de infrastructură. Reprezentantul "Coldwell Banker Affiliates of Romania" ne-a menţionat că este vorba despre obiective investiţionale precum noua gară a Bucureştiului şi extinderea reţelei de metrou.

Infrastructura se dezvoltă peste tot, mai puţin în sud

Deşi dezvoltarea infrastructurii la nivel naţional are un ritm lent, spre deosebire de provincie, proiectele sunt mai numeroase şi finalizate mai repede în Capitală şi împrejurimi. Printre acestea se numără Autostrada Bucureşti - Constanţa, Autostrada Bucureşti - Braşov (lucrările la primul tronson au demarat în luna martie a acestui an), calea ferată Bucureşti - Constanţa, extinderea reţelei de metrou şi metrou uşor. Acest ultim obiectiv va reduce durata deplasării şi, implicit, costurile, făcând comunele din Ilfov foarte atractive pentru proiecte imobiliare.

Adrian Tibichi ne-a mai spus că, în general, proiectele de infrastructură se concentrează în partea de nord, vest şi est, atingând mai puţin sudul Capitalei. În acest sens, sunt favorizate localităţi precum Pipera, Tunari, Pantelimon, Ciorogârla, Moara Vlăsiei, Voluntari şi Afumaţi. Domnia sa susţine că dezvoltarea infrastructurii rutiere aduce noi proiecte imobiliare, chiar dacă lucrările de canalizare şi racordare la utilităţi rămân deficitare în majoritatea acestor localităţi.

Infrastructura este, în continuare, insuficientă faţă de nevoile actuale

Vor atrage investiţii edilii localităţilor care vor gândi planuri de sistematizare şi vor facilita dezvoltarea de zone de agrement, şcoli, grădiniţe şi centre comerciale. Emil Giurgiu apreciază că, în prezent, este destul de neclar ce urmăresc comisiile de urbanism care, în viitor, ar trebui să aibă în componenţă şi reprezentanţi ai asociaţiilor imobiliare. "Este anormal să faci schiţe pe planşetă şi să nu ştii cum se comportă piaţa imobiliară şi care este trendul", a adăugat preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar.

Şi Călin Clinciu crede că infrastructura s-a dezvoltat destul de mult faţă de anii trecuţi, dar insuficient faţă de nevoile actuale. Multe aşezări imobiliare noi duc lipsă de serviciile conexe, precum şcoli, grădiniţe, spitale dotate corespunzător şi infrastructură rutieră adecvată.

Cele mai scumpe oraşe din Ilfov rămân Voluntariul şi Otopeniul

Oraşul care cunoaşte cea mai puternică dezvoltare imobiliară, Voluntari, rămâ-ne şi cel mai scump de pe teritoriul Judeţului Ilfov. Preţurile terenurilor rezidenţiale au crescut la 50 - 150 de euro/mp. Directorul "Euroest", Călin Clinciu, apreciază că cele mai mari preţuri sunt solicitate pentru loturile dinspre Pipera. La fel de piperate sunt şi preţurile parcelelor din Ştefăneşti, care nu coboară sub 70 de euro/mp.

Tranzacţii multe se fac şi în Otopeni, unde metrul pătrat de teren a ajuns la 120-160 de euro. Cele mai scumpe sunt loturile cu utilităţi în imediata apropiere, întrucât foarte multe din terenurile Otopeniului nu dispun de reţele.

Câteva localităţi din sudul Capitalei cunosc o creştere a cererilor pentru achiziţia de terenuri

Popeşti-Leordeni, Berceni, Brăneşti şi Bragadiru sunt localităţi situate în partea de sud a Bucureştiului, care au cunoscut o dezvoltare rezidenţială destul de puternică în ultimul an. Călin Clinciu susţine că cererile de terenuri în aceste zone se înmulţesc pe zi ce trece, iar parcelări se fac demult.

Popeşti-Leordeni are câţiva investitori persoane fizice, care deţin suprafeţe mari de teren. Ei au întocmit planuri de urbanism pentru parcelare şi au prevăzut în proiect şi zonele de servicii necesare unui cartier rezidenţial. Terenurile sunt vândute pe parcele celor care au fonduri suficiente pentru construirea de vile în regie proprie. Loturile scose la vânzare costă maxim 50-60 de euro/mp dacă beneficiază de utilităţi. Parcelele fără reţele şi care au suprafeţe mai mari se vând cu circa 20-30 de euro/mp.

Berceniul este un caz aparte de dezvoltare imobiliară accelerată. În partea dinspre Bucureşti au fost efectuate lotizări masive şi a început deja construcţia caselor, iar dincolo de sat a fost vândut în totalitate un cartier rezidenţial cu câteva zeci de case, care sunt, de asemenea, în plină execuţie. Terenurile costă maxim 40 - 50 de euro/mp, iar localitatea dispune de gaz şi curent electric.

Potrivit "Euroest", Brăneştiul trece, de asemenea, prin parcelări masive. Terenurile fără utilităţi sunt vândute cu 20 de euro/mp, iar cele dotate cu reţele ajung şi la 70-80 de euro/mp.

Bragadiru a cunoscut, în ultimii doi ani, o parcelare a două-trei mari suprafeţe de teren. Unul dintre proprietari se îngrijeşte şi de aducerea utilităţilor pe fiecare lot în parte, după demararea lucrărilor de construire a locuinţelor. Preţurile terenurilor au ajuns aici la 30-40 de euro/mp.

Bucureştiul a cunoscut, anul trecut, o dezvoltare imobiliară de excepţie, în special pe segmentul rezidenţial. Ilfovul părea că a fost uitat de bucureşteni, care şi-au reîndreptat atenţia către zonele bune ale oraşului. Dar, ipoteza unor modificări climatice severe a început să schimbe comportamentul cumpărătorilor, susţine analistul imobiliar Artur Silvestri. Printre primele efecte vizibile este intensificarea migraţiei din marile aglomerări urbane către periferia lor sau în enclavele cu multă verdeaţă din imediata apropiere.

Domnul Silvestri susţine că locuirea în afara Capitalei aglomerate şi poluate nu va mai fi o modă trecătoare pentru că devine o adevărată reacţie de supravieţuire. Fenomenul este inevitabil şi s-a produs şi în alte părţi din Europa.

Europenii, în migraţia lor, au beneficiat de avantajul căilor de comunicaţii remarcabil de bine organizate. La noi, acest deficit a împiedicat, până acum, extinderea migraţiei către zonele liniştite şi curate.

Corbeanca are cele mai multe ansambluri rezidenţiale

Localitatea cu cele mai multe cartiere rezidenţiale este Corbeanca, iar preţurile terenurilor au ajuns destul de ridicate, în condiţiile în care şi aici sunt probleme cu utilităţile. Astfel, un metru pătrat de teren a ajuns, în acest an, la 80-100 de euro.

Alte localităţi solicitate sunt, în opinia lui Călin Clinciu, Mogoşoaia şi Buftea. Dacă în Buftea sunt foarte multe parcelări şi dezmembrări de terenuri pentru construcţia de vile, Mogoşoaia va beneficia din ce în ce mai mult de cartiere rezidenţiale noi. Preţurile de vânzare a terenurilor sunt de 80-90 de euro/mp. n

Cea mai mare creştere a preţurilor la terenurile rezidenţiale au cunoscut-o, în ultimul an, localităţile din sudul Capitalei. Călin Clinciu, director în cadrul companiei imobiliare "Euroest", susţine că este vorba despre o majorare de circa 50-60%. Suprafeţele din nordul Bucureştiului s-au scumpit cu maxim 30-40%, deoarece preţurile sunt destul de ridicate în aceste zone.

Domnia sa ne-a declarat că, începând din zona restaurantului "Doi Cocoşi", din nordul oraşului, încep să fie construite din ce în ce mai multe blocuri cu apartamente noi. Acest lucru pentru că preţurile terenurilor bine plasate, cu acces şi cu toate utilităţile, au ajuns la 200 de euro/mp. Un asemenea cost face profitabilă doar construcţia de locuinţe colective.

O zonă care va cunoaşte o dezvoltare foarte frumoasă în perioada următoare este Săbăreni, înspre Târgovişte. Terenurile au încă un preţ acceptabil (20-40 de euro/mp), iar peisajul este dintre cele mai frumoase din zonă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional