Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Locuinte pentru tineriGuvernul va cheltui peste 20 milioane lei pentru locuinţele destinate tinerilor

F.A. Investiţii /

Cartier Brâncuşi

Cartier Brâncuşi

Dezvoltarea polilor de creştere va fi finanţată prin fonduri europene

Programul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), ce vizează construcţia de unităţi locative pentru tineri şi pe credit ipotecar, se află în plină desfăşurare. În vederea realizării locuinţelor destinate tinerilor, a fost aprobat un buget pentru anul în curs în valoare de 20,74 milioane de lei, comparabil cu cel cheltuit anul trecut, ne-au precizat surse oficiale din ANL.

Gheorghe Popescu, directorul ANL, ne-a spus că, în 2008, urmează să fie recepţionate circa 3.000 de apartamente pentru tineri.

În Bucureşti, vor fi finalizate cele 262 de apartamente destinate tinerilor, pentru care Agenţia alocă circa 5% din bugetul aprobat pentru acest an. În programul pe 2008 este vizată şi recepţia a 946 de apartamente realizate cu credit ipotecar, în Capitală.

134 de case şi 470 de apartamente prin credit ipotecar în "Brâncuşi"

În cartierul "Constantin Brâncuşi" din Capitală se află în construcţie 134 de case pe credit ipotecar, ce vor fi recepţionate pe parcursul acestui an şi circa 470 de apartamente, în cinci blocuri cu regimul de înălţime subsol, parter şi 3-4 etaje, care vor fi date în folosinţă peste doi ani. Apartamentele destinate tinerilor, construite în acest cartier, au fost finalizate anul trecut.

Terenul pe suprafaţa căruia sunt executate lucrările este proprietate privată a Municipiului Bucureşti şi se află în administrarea Primăriei Sectorului 6. Acesta va fi dat în concesiune sau în folosinţă proprietarilor de apartamente. Redevenţa anuală sau taxa de folosire va fi stabilită de Primăria Sectorului 6.

Suprastructura tronsoanelor este realizată din diafragme, stâlpi, grinzi şi planşee din beton armat. Pereţii exteriori vor fi realizaţi din diafragme şi stâlpi de beton armat, respectiv cărămidă, în timp ce pereţii de compartimentare între apartamente vor fi construiţi din cărămidă GVP de 25 cm grosime. Pereţii interiori, de compartimentare, vor fi construiţi din gips carton pe schelet metalic. Termoizolaţia clădirii se va realiza prin aplicarea unui strat de polis­tiren cu grosimi între 3-14 cm, în funcţie de zonele care necesită termoizolare. Acoperişul va fi de tip terasă necirculabilă.

Ansamblu ANL lângă Lacul Morii

Un alt ansamblu rezidenţial în care investeşte ANL este situat la Intrarea Godeni, în apropierea Lacului Morii din Bucureşti. Aici au fost începute 100 de apartamente, urmând să fie finalizate parţial în toamna anului în curs.

Cele 100 de unităţi locative sunt împărţite în 17 garsoniere, 12 apartamente cu două camere, 61 de locuinţe cu trei camere şi 10 apartamente cu patru camere (în general, de tip duplex, la etajul 1 şi mansardă, cu scară interioară). Locuinţele sunt structurate în opt imobile de tip vilă, cu regimul de înălţime parter, etaj şi mansardă (parţial parter, două etaje şi mansarda), suprafaţa terenului fiind de 18.800 mp. Din această arie, 11.596 mp reprezintă teren privat al ANL, restul de 7.204 mp urmând să fie trecut în proprietate publică (străzi, parcaje).

Din punct de vedere constructiv, va fi adoptat sistemulul de fundaţii continue din beton armat, pereţi portanţi din zidărie GVP de 25 cm grosime şi elemente constructive (centuri, stâlpi, bulbi, grinzi) din beton armat.

Proiectul prevede şi realizarea a 124 de locuri de parcare, precum şi amenajarea unor spaţii verzi publice, locuri de joacă, alei carosabile, trotuare, spaţii pentru gunoi şi anexe. Întreg ansamblul rezidenţial va fi împrejmuit.

"Henri Coandă" - cel mai mare cartier ANL din Bucureşti

Cel mai mare cartier ANL din Capitală este "Henri Coandă", ridicat în zona Băneasa. Acesta este alcătuit din circa 1.100 de case construite pe credit ipotecar, toate locuinţele fiind contractate. Dintre acestea, au fost recepţionate doar două, la care proprietarii au dorit locuinţele fără utilităţi. În toamna anului 2009 vor fi recepţionate toate unităţile locative, chiar dacă nu vor fi gata toate străzile şi trotuarele, ne-a menţionat domnul Popescu.

Ansamblul este construit pe un teren în suprafaţă de 99 ha, împărţit în două zone aflate în administrarea primăriei sectorului 1 şi, respectiv, a oraşului Voluntari, din judeţul Ilfov.

Casele vor avea arii construite desfăşurate cuprinse între 120 şi 340 mp şi vor beneficia de curte, terase, garaj sau locuri de parcare. În Bucureşti vor fi construite 522 de locuinţe. În zona oraşului Voluntari vor fi ridicate 589 de unităţi locative.

De asemenea, în "Henri Coandă" se construiesc nouă blocuri, cu un număr total de 49 de apartamente cu două, trei, patru şi cinci camere, care se află în fază de contractare.

Imobilele sunt de trei tipuri, regimurile de înălţime fiind subsol parţial, parter şi trei etaje; subsol parţial, parter, două etaje şi etajul al treilea parţial şi, respectiv, subsol util, parter şi două etaje.

Construcţia celor nouă imobile este realizată pe fundaţii din beton, cu o structură mixtă compusă din pereţi portanţi de zidărie de cărămidă GVP cu grosimea de 25 cm, cu stâlpi, diafragme, grinzi, planşee şi rampe de scară din beton armat. Închiderile perimetrale şi pereţii ce delimitează casa scării şi garajul sunt construiţi cu zidărie din cărămidă GVP cu grosime de 25 cm. Pereţii interiori de compartimentare sunt executaţi din gips-carton. La exterior, este utilizat un sistem complex de izolaţii termice şi finisaj din plăci de polistiren expandat de 6 cm grosime şi tencuieli decorative. Elementele tâmplăriei exterioare sunt prevăzute cu profile PVC cu 3 camere, cu geam termopan, iar tâmplăria interioară va fi din lemn. Finisajele interioare presupun parchet laminat şi gresie la pardoseli, zugrăveli lavabile la pereţi şi tavane, faianţă la băi şi bucătării.

Parcarea autovehiculelor se poate face în incintă, pe un paviment executat din elemente prefabricate din beton, înierbat. Agentul termic pentru prepararea apei calde menajere şi încălzire este asigurat pentru fiecare apartament de la o centrală termică proprie amplasată în bucătărie. Bucătăria şi băile au fost dotate cu obiectele sanitare corespunzătoare. Instalaţiile electrice cuprind instalaţii de iluminat, prize, racord telefon, racord la reţeaua TV-cablu şi interfon.

200 de apartamente ANL - construite cu tehnologii noi

În prezent, la nivelul întregii ţări, se află în execuţie circa 6.300 de unităţi locative şi se află în pregătire, pentru demararea construcţiei în acest an, alte 4.000 de apartamente. În 11 locaţii din ţară, vor fi construite 200 de apartamente cu tehnologii noi, diferite de construcţia clasică, ne-a precizat domnul Popescu, menţionând că "unul dintre proiecte presupune utilizarea unei structuri metalice şi altul vizează folosirea de polistiren înglobat în betoane, asigurând un coeficient termic mai bun. La cele 200 de apartamente vor fi montate surse de căldură neconvenţionale. Investiţia va fi puţin mai mare, dar va fi amortizată prin costuri mai mici la întreţinere".

Apartamentele din Maior Băcilă vor fi predate la vară

Alte 83 de apartamente prin credit ipotecar sunt situate în Maior Băcilă (sectorul 2) şi vor fi predate în vara lui 2008. Toate aceste locuinţe sunt amplasate într-un singur bloc cu două tronsoane, regimul de înălţime fiind subsol, parter şi trei etaje şi, respectiv, subsol, parter, trei etaje şi mansardă. Ansamblul rezidenţial este delimitat la nord-est de strada Maior Băcilă, la sud-vest de râul Colentina, iar la nord-vest de terenuri libere.

Terenul pe care este realizată cons­trucţia se află în proprietatea privată a Primăriei Municipiului Bucureşti şi în administrarea Primăriei Sectorului 2 şi va fi dat în concesiune sau în folosinţă proprietarilor de apartamente. Redevenţa anuală sau taxa de folosire va fi stabilită de primăria de sector. Blocul are 38 de garsoniere şi 45 de apartamente cu două camere.

Infrastructura construcţiei este alcătuită din pereţi de beton armat monolit. Subsolul tehnic rezultat este hidroizolat atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Structura de rezistenţă a suprastructurii este alcătuită din diafragme de beton armat monolit. Acoperişul construcţiei este cu pante, pe şarpantă din lemn, cu învelitoare din tablă vopsită. Din cauza numărului relativ mare de unităţi locative situate în imobil, s-a considerat absolut necesară existenţa unor spaţii comune utilizabile la fiecare nivel. Astfel, au fost prevăzute câte două uscătorii şi o boxă de întreţinere pe fiecare nivel, iar la parter există un spaţiu pentru administraţie.

În primăvara acestui an, vor fi terminate şi cele 101 apartamente aflate în lucru pe Virtuţii.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional