Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Mangalia Primăria Mangalia are un buget de investiţii în jur de cinci milioane de euro

F.A. Investiţii /

Primaria Mangalia

Primaria Mangalia

Consilierii locali din Mangalia au aprobat, pentru acest an, un buget total de investiţii de circa 20,5 milioane de lei (în jur de cinci milioane de euro). Din această sumă, 9,2 milioane de lei sunt pentru continuarea lucrărilor începute în anii trecuţi, 4,9 milioane de lei pentru lucrări noi şi restul pentru alte investiţii.

Cele mai mari obiective de investiţii prinse în buget sunt modernizarea clădirii parcului industrial (1,7 milioane de lei), realizarea de locuinţe sociale lot F Kubassek (1,2 milioane de lei), alimentare cu energie electrică şi iluminat public lot I Kubassek, realizarea reţelelor de apă şi canalizare, dar şi alimentarea cu energie şi iluminatul public pentru locuinţele ANL.

Primăria Mangalia va reabilita reţelele de distribuţie a energiei termice cu un milion de lei. Zonele vizate sunt punctul termic PT6 şi centrala termică CT 14.

Pentru unităţile de învăţământ, sunt disponibile 3,5 milioane de lei pentru lucrări în continuare la grădiniţa pentru rromi, reabilitarea şcolii de arte şi meserii şi alte lucrări de reparaţii capitale. Lucrările noi de reabilitare modernizare şi extindere a şcolilor şi grădiniţelor din oraş sunt în valoare de circa 2,5 milioane de lei.

Proiecte ambiţioase pentru dezvoltarea turismului

Deşi bugetul din acest an al municipalităţii nu este foarte generos, ambiţiile primarului Claudiu Tusac sunt foarte mari. Domnia sa a anunţat, în această primăvară, că doreşte să promoveze un parteneriat public-privat pentru construirea unui orăşel turistic pe 200 de hectare. Complexul va cuprinde o herghelie, un parc de distracţii un teren de golf şi un outlet center.

Investiţiile în "Western Park Mangalia"" s-ar ridica la circa 40 de milioane euro, iar numărul estimat de turişti ar depăşi 800.000 anual, a apreciat primarul Tusac. Primăria susţine că un teren profesional de Golf reprezintă un punct de atracţie atât pentru pasionaţii de golf, cât şi pentru amatorii de distracţie, putând crea un flux de peste 500.000 turişti anual şi va costa aproximativ 2,5 milioane de euro.

"Western Park" este cel mai mare parc de distracţii în curs de realizare din ţară, iar pentru centrul comercial de tip outlet, primăria este în tratative cu o firmă italiană. Claudiu Tusac susţine că proiectul va fi unul de durată întrucât piaţa imobiliară este puternic afectată de criza financiară. Cu toate acestea, domnia sa susţine că poartă discuţii cu şase societăţi din ţară şi din străinătate (Italia şi Spania). Lucrările la "Western Park" se vor realiza în mai multe etape şi se vor desfăşura pe o perioada de trei până la cinci ani.

Proiecte pentru dezvoltarea turismului

Anul trecut, Primăria Mangalia a demarat proiectul cu finanţare europeană, în valoare totală de aproape cinci milioane de euro: "Mangalia. Turism Balnear şi de Agrement". Prin acest proiect, administraţia locală şi-a propus amenajarea şi ecologizarea zonei de pe cordonul litoral Saturn - Venus - Balta Mangaliei, urmând ca pe toată lungimea drumului de legătură dintre staţiunile Saturn şi Venus să fie amenajate trotuare, parcări, spaţii verzi, iluminat ambiental şi alei perimetrale. Proiectul prevede şi reamenajarea parcului de distracţii din Saturn, pe o suprafaţă de 2,5 hectare şi construirea pe plajă a cinci bazine în aer liber, pentru exploatarea apelor mezotermale sulfuroase ale izvorului F9 Venus, cu acces liber pentru turişti.

Un alt proiect depus pentru accesarea finanţării europene este "Reabilitarea şi ecologizarea Lacurilor Neptun". Valoarea totală a proiectului depăşeşte suma de patru milioane de euro. Astfel, lacurile vor fi amenajate, iar elementul de noutate este construirea unui canal de legătură între cele două lacuri, canal traversat de o pasarelă pietonală.

Şi proiectul portului turistic din Mangalia este unul ambiţios, cu o valoare de circa cinci milioane de euro. În prima etapă de dezvoltare, este asigurată infrastructura de bază pentru Portul Turistic Mangalia, rezultatul final fiind o Marină modernă, cu 146 de locuri de acostare. Lucrările au fost finalizate în luna septembrie 2008, cu respectarea etapelor stabilite prin proiect şi a termenului preconizat. Infrastructura de bază realizată permite planificarea unor etape ulterioare de dezvoltare. Astfel, Consiliul Local şi Primăria Mangalia analizează posibilitatea de a atrage, prin intermediul unui alt proiect de fonduri structurale, o finanţare nerambursabilă care să permită realizarea facilităţilor specifice.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional