Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

MANSARDAPosibilităţi infinite de amenajare a unei mansarde

F.A. Amenajări /

Posibilităţi infinite de amenajare a unei mansarde

Cum să profităm de orice spaţiu

Mai aproape de cer, deasupra tuturor, refugiu şi relaxare... nu vă gândiţi la o mansardă? Acest loc detaşat de toate camerele dintr-o casă nu mai este văzut ca un spaţiu de depozitare; el poate să aibă orice destinaţie. Loredana Negulescu, directorul companiei producătoare de mobilă "Forum Casa", ne-a declarat că a amenajat mansarde ca spaţiu de joacă pentru copii, garsonieră pentru adolescentul familiei şi spaţiu de relaxare pentru cei mari -un living atipic cu bar. Totodată într-o masardă mai poate fi amenajată şi masă de biliard, tot pentru agrement şi relaxare.

Importante sunt dimensiunile mansardei, a completat Loredana Negulescu. Printre altele, mansarda reprezintă spaţiul cel mai intim al unei case. De aceea, acest tip de spaţiu nonconformist poate fi şi spaţiul artiştilor, amenajat ca un atelier, a remarcat domnul Lucian Tecuceanu, directorul de vânzări al companiei "Orion Design". Domnia sa ne-a mai spus că mansardarea trebuie făcută numai în urma unui proiect tehnic detaliat împreună cu un architect. Cu ajutorul unui arhitect, nu numai că putem realiza o construcţie solidă, dar acesta ne poate ajuta să combinăm, într-un mod remarcabil, utilul cu plăcutul.

Aşadar, o mansardă poate fi amenajată fie ca loc de relaxare, fie ca spaţiu destinat tinerilor din casă (spaţii de joacă pentru copiii mici, spaţiu de locuit pentru adolescenţi), fie ca ateliere pentru artişti, fie ca o bibliotecă cu volumele preferate, sau, dacă suntem destul de inventivi, putem crea un mic cinematograf unde să urmărim cele mai în vogă filme. Pe lângă toate acestea, Magda Vasiliu, directorul "Arporom", ne-a recomandat şi realizarea unui birou în acest fel de spaţiu. Stâlpii din încăpere pot fi amenajaţi în forma clasică, cu rafturi, sau poate fi amplasat şi un acvariu de jur împrejur, sau chiar un dulap. Dulapul nu este recomandat dacă nu vrem să pierdem stâlpii. În acest caz, dacă vrem o amenajare rustică, coloanele rămân în forma iniţială, patinate. Tot în jurul acestora pot fi amenajate mese cu forma rotundă sau pătrată, în funcţie de forma stâlpului.

Mobila joasă ne oferă avantaje

Pentru amenajarea unei mansarde, specialiştii "Forum Casa" ne recomandă să utilizăm un mobilier care corespunde cu destinaţia finală şi cu dimensiunile acesteia. De exemplu, o mansardă înaltă, luminoasă şi construită ca un etaj obişnuit, care are doar în anumite zone plafonul în pante line, poate fi tratată ca un spaţiu normal de locuit şi în acest caz putem să folosim orice tip de mobilier. În cealaltă extremă există mansarda de tip "pod" - mică de înălţime - în care abia dacă putem amplasa câteva corpuri de mobilier folosite ca spaţii de depozitare pentru lucrurile de care avem nevoie foarte rar. În cazul unei mansarde de dimensiuni reduse, designerii "Forum Casa" ne recomandă să utilizăm o paletă de culori deschise, pentru ca spaţiul să nu pară saturat. Şi stilurile de mobilier pentru mansardă au legatură cu destinaţia spaţiului şi cu dimensiunile acesteia. "Forum Casa" pledează pentru mobilierul minimalist în culori tari şi linii drepte sau cu fronturi din lemn clasic, ce aminteşte de cabanele de la munte. Acest tip de mobilier îl recomandă şi designerii de la "Orion Design", cu precizarea ca mobilierul să fie în culori deschise. Domnul Tecuceanu ne-a spus că stilurile cele mai potrivite pentru o mansardă sunt cel contemporan (minimalist) şi cel asiatic, pentru că este reprezentat de obiecte puţine şi joase, ce dau impresia unui spaţiu mai voluminos. Un alt truc pentru a obţine un efect intensificat de spaţialitate este vopsirea peretelui înclinat în culori diferite de cele ale pereţilor verticali. Iar aceste culori pentru peretele înclinat trebuie să fie în nuanţe calde. Altfel, nu există culori standard pentru o mansardă, dar, indiferent de culoarea pe care o alegem, trebuie să avem grijă ca nuanţele să fie pastelate şi cât mai deschise. Când alegem să ne amenajăm mansarda nu trebuie să ne gândim neapărat să fim în pas cu moda, ci pur şi simplu să ne satisfacă gusturile şi să respecte o dis-tribuire inteligentă a mobilei.

Şi doamna Magda Vasiliu ne recomandă culorile pastelate, nu numai pentru pereţi, dar şi pentru mobilier. Domnia sa consideră că este mai util dacă acesta este realizat pe comandă, pentru că, astfel, putem să alegem măsurile corecte. De asemenea, putem folosi dulapuri cu uşi glisante ca să economisim spaţiu, sau cu multe sertare. Directorul "Arporom" ne-a mai sfătuit să folosim corpurile de mobilier în trepte. Acestea au un design deosebit şi pot fi amplasate foarte uşor în micul nostru colţ de relaxare. Este bine de ştiut faptul că mansardele au foarte multe muchii, care trebuie compensate printr-un mobilier în linii curbe. Dacă acest spaţiu va fi dormitor, specialiştii "Arporom" ne recomandă patul în formă de trapez. Pentru o mansardă în stil retro putem folosi perdeluţe, dar şi flori, important este ca destinaţia şi mobilierul să formeze un tot unitar.

Cum să profităm de orice spaţiu

Indiferent de mărimea mansardei, există şi locuri mai puţin accesibile pe care le putem valorifica prin închiderea lor parţială cu gipscarton ca să creăm un dulap mai mic. Bineînţeles că trebuie să ţinem cont şi de adâncimea şi înălţimea acestuia, ca să poată fi cât mai uşor accesibil. Totodată, accesoriile cele mai potrivite pentru amenajarea unei mansarde sunt cele care păstrează aceeaşi linie decorativă cu întreaga încăpere şi creează un tot unitar. Iar în cazul unei mansarde cu spaţiu modest nu vom folosi prea multe decoraţiuni, ca să pară mai spaţioasă.

Pentru că vorbim despre mansardă, ne preocupă foarte mult şi ferestrele. Acestea sunt esenţiale pentru că sunt foarte expuse şi indiferent de anotimp pot apărea probleme (iarna riscăm să ne fie frig în lipsa unei ferestre potrivite, vara să ne topim de căldură, iar în celelalte două anotimpuri - să ne plouă în casă). De aceea avem nevoie de ferestre eficiente. Ca şi design, de efect sunt ferestrele foarte mari pentru ca lumina să inunde din plin tot spaţiul. Nu numai ziua sunt de efect ferestrele mari, dar şi noaptea. Cine nu ar vrea să stea în pat şi să poată să privească stelele? Şi care este cel mai potrivit loc dintr-o casă pentru acest lucru, dacă nu mansarda? Pentru forme, specialiştii ne recomandă ferestrele rotunde, triunghiulare sau pe cele de semicerc, care pot fi asemănate cu un ochi. Ca şi amplasament, aceste tipuri de ferestre sunt potrivite pe un perete vertical. Putem alege şi clasicele ferestre dreptunghiulare sau pătrate, de diferite dimensiuni, ca să le amplasăm pe partea înclinată a tavanului. Firile mai romantice pot să amenajeze clasicele lucarne cu perdele la interior şi flori la exterior.

Cât despre preţuri, doamna Vasiliu ne-a spus că mobilarea unei mansarde, pe metru pătrat, poate costa între 500 şi 1.200 de lei. Ceilalţi specialişti intervievaţi ne-au declarat că nu ne pot da exemple de costuri reale pentru amenajarea completă a unei mansarde pentru că acestea diferă foarte mult de la un proiect la altul.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional