Dezvoltatorul Hercesa România plănuieşte să lanseze pe piaţa bucureşteană un nou proiect de anvergură - Orhideea. Acesta vizează construirea a două sau trei imobile de birouri în zona Pasajului Basarab, inaugurat recent. Mauricio Mesa, director general Hercesa România, apreciază că după finalizarea Podului Basarab, zona adiacentă a căpătat un interes foarte mare pentru investitori şi firme, în special din domeniul IT, având în vedere şi apropierea de Universitatea Politehnica. Hercesa a refăcut proiectul iniţial, care prevedea mai multe locuinţe şi acum face mai multe birouri, pentru că este o "zonă foarte bună pentru dezvoltări comerciale şi birouri".
"Mai avem teren în acelaşi loc unde putem să facem şi locuinţe, dar la stradă vom face birouri şi spaţii comerciale. PUZ-ul este aprobat, dar nu am cerut încă autorizaţia deoarece am schimbat proiectul. Vrem să începem cât mai repede, probabil anul viitor. Lucrăm activ la acest proiect cu tot ce înseamnă readaptarea", ne-a declarat domnul Mesa.
La jumătatea lunii iunie terenul era eliberat de construcţiile anterioare. Prima fază a proiectului va avea o suprafaţă de 17.000 mp deasupra solului.
Hotelul Cişmigiu va fi deschis la începutul lui 2012
Compania are în curs de realizare şi proiectul de consolidare a Hotelului Cişmigiu de pe Bulevardul Regina Elisabeta din Bucureşti. La vechea clădire monument istoric au fost finalizate lucrările la structură, conservându-se întocmai faţada. "Este o consolidare de la zero. Totul este nou în interior, s-a păstrat doar faţada. A fost foarte complicat din punct de vedere tehnic, iar lucrarea a fost destul de scumpă", relatează domnul Mesa.
Imobilul va găzdui la parter spaţii comerciale, iar la mezanin şi primul etaj se va instala Institutul Cervantes. De la etajul doi până la cinci spaţiul a fost rezervat pentru un apart- hotel cu 60 de camere, iar la etajul şase este amplasat un spaţiu tehnic, cu posibilitatea transformării în spaţiu comercial sau restaurant. "Vrem să fie un mix între modern şi clasic", spune domnul Mauricio Mesa.
Imobilul va fi finalizat până la sfârşitul acestui an, iar deschiderea urmează să aibă loc în jurul lunii februarie 2012.
80% din apartamentele Vivenda Residencias au fost vândute
Hercesa România a finalizat recent ultima fază din Vivenda Residencias, adăugând 420 de apartamente în trei blocuri. Numărul de unităţi locative din ansamblul amplasat în zona Bulevardului Basarabia ajunge astfel la 1.400. Recepţia ultimei faze a început în prima parte din 2010, astfel încât blocul A, cu 142 de apartamente, era 60% ocupat la mijlocul lunii iunie, iar blocurile B şi C, care au fost terminate mai târziu, erau 40% ocupate. "Am vândut aproape 80% din complex. Sunt cumpărători care cumpăra mai uşor, alţii au unele probleme în a lua credite, de exemplu dacă li s-a redus salariul cu 25%. Nu am schimbat preţul până recent. Acum vrem să vindem 25 de apartamente la un preţ redus, să vedem cum merge. Avem de exemplu apartamente cu două camere începând de la 79.500 euro, iar cu trei camere de la 108.500 euro, incluzând TVA, boxă şi loc de parcare în subteran", precizează domnul Mesa.
3.000 de locuinţe în Ghencea
În perspectivă, Hercesa România intenţionează să dezvolte în parteneriat cu fondul de investiţii Bluehouse Capital un ansamblu de peste 3.000 de locuinţe în cartierul Ghencea, din Bucureşti. "Ghencea este un proiect mare, pe termen lung, ar putea dura cam 7 ani. Acum ne focalizăm pe vânzarea apartamentelor disponibile. Piaţa locuinţelor începe să se mişte, încrederea a revenit, există din nou cumpărători, se simte că s-a schimbat lichiditatea în bănci, au bani şi vor să dea credite. Nu putem spune că sunt aceleaşi condiţii bune, dar sunt semne şi este foarte important că piaţa îşi revine. Există o cerere latentă. Cred că Prima Casă 4 va ajuta mulţi cumpărători să ia decizia finală să îşi schimbe apartamentul", apreciază domnul Mesa.
Hercesa România mai are şi un proiect pentru un hotel de 4 stele cu 110 camere în zona Mircea Vodă, care a primit autorizare pentru această destinaţie. Hotelul ar urma să fie realizat în baza unui acord cu un grup hotelier, mai spune reprezentantul dezvoltatorului.
Pentru proiectele din România Hercesa lucrează cu subcontractori români, iar la proiectele dezvoltate până în prezent antreprenorul general a fost societatea românească Virom, desemnată în urma licitaţiilor.
În privinţa materialelor, compania a utilizat în cadrul proiectelor atât materiale de construcţie din import, cât şi de pe piaţa internă. De exemplu, materialele pentru finisaje sunt aduse preponderent din Spania şi Germania. În schimb cărămida, betonul, lemnul, sunt din România, adaugă domnul Mesa.
Acum este momentul oportun pentru achiziţii
În opinia directorului general Hercesa România, în prezent cel mai atractiv sector imobiliar din România îl reprezintă spaţiile comerciale, urmat de birouri, acestea fiind în fapt zonele în care se realizează tranzacţii. În cele din urmă este sectorul rezidenţial. "Problema cu locuinţele nu este cauzată de lipsa nevoii, ci a posibilităţii financiare. În criză era şi o chestiune psihologică, oamenii se temeau că rămân fără salariu, băncile nu dădeau credite. Piaţa a fost letargică în 2008 - 2009, dar a depăşit vârful crizei şi se reactivează uşor -uşor. Spre sfârşitul lui 2010 erau deja semnale bune", subliniază domnul Mesa.
Bucureştiul prezintă o ofertă destul de mare de locuinţe, însă nu în zona centrală, mai spune domnul Mesa.
Domnia sa nu se aşteaptă ca preţurile să mai urce în viitor: "O creştere aşa abruptă a preţurilor cum a fost în 2006, nu cred că va mai fi. Cred că preţurile vor creşte, dar încet-încet. Recomand tuturor să cumpere acum, pentru că preţurile sigur nu se vor mai reduce mai mult decât acum, indiferent ce vine", atenţionează reprezentantul Hercesa România.
Comparativ cu Spania, criza imobiliară a fost mai puţin dură în România. "Aceasta deoarece sectorul imobiliar din Spania s-a dezvoltat mai mult şi într-o perioadă mai lungă de timp. Chiar şi în prezent, situaţia din Spania este complicată, cu şomaj de 20%, faţă de 6,5 - 7% în România. Şi cererea este mult mai mare în România", explică domnul Mauricio Mesa.
Modelul spaniol de locuinţe sociale este funcţional
Hercesa este interesată de parteneriatele public-private deoarece a făcut locuinţe sociale în Spania, are o reţetă eficientă şi ştie "care este calitatea corectă pentru acest produs", subliniază domnul Mauricio Mesa.
În Spania se construiesc locuinţe sociale pe baza unui acord încheiat între dezvoltator şi primăria care deţine în proprietate terenurile pe care se construiesc aceste locuinţe sociale. Deoarece o parte importantă din preţul unei locuinţe este dată de costul terenului şi cel al utilităţilor, prin această modalitate se poate concepe un produs mult mai ieftin decât media pieţei. Acordul dintre părţi poate viza, de exemplu, împărţirea apartamentelor rezultate în funcţie de investiţia fiecăreia în cadrul proiectului sau doar împărţirea profitului rezultat din vânzare. Deşi mai ieftine, construcţiile sunt de calitate, cu finisaje medii şi o suprafaţă puţin mai mică comparativ cu celelalte proiecte de pe piaţă.
Locuinţele nu intră în proprietatea primăriei, ci sunt vândute. Însă nu pot fi vândute oricum, ci în funcţie de un punctaj acordat de primărie potenţalilor cumpărători înscrişi pe o listă gestionată de instituţie. În plus, în Spania, spre diferenţă de România, există o lege care prevede ca în fiecare complex rezidenţial ce depăşeşte o anumită dimensiune, indiferent de modalitatea în care a fost construit, 30% din locuinţe să aibă destinaţie socială, fie că sunt vândute sau închiriate. Principiul este ca fiecare om să aibă o locuinţă.
În opinia domnului Mesa, atât în Spania cât şi în România, oamenii preferă să cumpere decât să închirieze. În Spania cererea de locuinţe sociale este de 3-4 ori mai mare decât oferta, aceasta deoarece aceste locuinţe sunt şi amplasate pe terenuri foarte bune, în unele cazuri chiar centrale, iar preţul poate fi şi la jumătate faţă de locuinţe similare de pe piaţa liberă.
"Am realizat multe proiecte de locuinţe sociale în Spania. În fapt, aproape tot ce am vândut în 2010 acolo au fost locuinţe sociale", precizează directorul general Hercesa România.
În România, pe termen mediu şi lung domnul Mauricio Mesa prevede o extindere a activităţii companiei şi în afara Capitalei, prin înfiinţarea de societăţi independente de compania-mamă. "Deocamdată avem mult de făcut aici, dar dacă există o oportunitate în altă parte, suntem deschişi", mai spune directorul general Hercesa România.