MARILENA BOGHEANU, ADR OLTENIA:"Calitatea slabă a studiior de fezabilitate şi întârzierile din contractare - printre problemele derulării POR"
Finanţare / 08 octombrie 2015

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) SV Oltenia a colectat, în conformitate cu programul agreat de Comitetul de Monitorizare al Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, până la sfârşitul lunii august a acestui an, informaţii privind stadiul implementării proiectelor POR. Marilena Bogheanu, directorul general al ADR Oltenia, ne-a declarat: "Din analizele noastre de până acum, principalele cauze ce conduc la amânarea implementării proiectelor sunt slaba calitate a studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice (fie din vina proiectanţilor, fie din vina beneficiarilor care nu au actualizat aceste documente conform realităţii din teren), dar şi întârzierile din contractarea lucrărilor (cauza reprezentând-o mobilizarea greoaie a autorităţilor contractante sau numărul mare de clarificări/ contestaţii). La acestea se adaugă ofertele tehnico-financiare întocmite eronat, din cauza necunoaşterii în detaliu a caietului de sarcini şi nesolicitării de clarificări în timpul depunerii ofertelor, fie din interpretarea eronată a documentaţiei de achiziţie)".
O altă piedică în implementare a fost şi capacitatea tehnico-financiară a constructorilor - prin implicarea acestora simultan într-un număr mare de lucrări de investiţii sau prin intrarea în insolvenţă.
ADR Oltenia a identificat şi probleme de comunicare deficitară între constructor - beneficiar - diriginte de şantier - proiectant, dar şi calitatea slabă a activităţii diriginţilor de şantier, care, de asemenea, sunt implicaţi în multe proiecte de investiţii.
"Suprapunerea pe acelaşi amplasament a mai multor proiecte - de exemplu POR şi POS Mediu - determină, de cele mai multe ori, întârzieri majore în implementare, alături de diminuarea capacităţii financiare a beneficiarilor ca urmare a aplicării de corecţii financiare la contractele în derulare şi de lucrări de anvergură şi complexitate ridicată executate în locaţii speciale (situri arheologice) sau apariţia unor calamităţi (inundaţii) în timpul execuţiei", a adăugat Marilena Bogheanu.
O altă cauză a implementării cu probleme a investiţiilor prin POR este disponibilitatea limitată a personalului tehnic cu autorizaţii şi calificări speciale.
Doamna Bogheanu susţine că ADR SV Oltenia, în calitate de Organism Intermediar pentru POR, şi Autoritatea de Management POR monitorizează permanent stadiul lucrărilor şi organizează întâlniri frecvente cu beneficiarii în care se analizează stadiul implementării proiectelor precum şi mobilizarea de resurse umane/financiare din partea constructorilor. De asemenea, beneficiarii sunt încurajaţi să utilizeze mecanismul cererilor de plată şi/sau surse alternative de finanţare (credite prin Ministerul Finanţelor Publice). "De asemenea, le recomandăm beneficiarilor noştri să organizeze întâlniri săptămânale tripartite beneficiar - diriginte de şantier - constructor, pentru o mai bună comunicare şi pentru a identifica din timp problemele care pot genera abateri de la graficul de execuţie a lucrărilor şi pentru a evita riscul de neimplementare a proiectelor", a conchis reprezentantul ADR Oltenia.
Ministerul Dezvoltării preconizează că, până la sfârşitul acestui an, se vor lansa majoritatea apelurilor de proiecte, urmând ca până la mijlocul anului viitor să se lanseze integral toate priorităţile de investiţii din POR.
Directorul general al ADR Oltenia ne-a spus că, în cadrul procesului de elaborare a Planului de Dezvoltare Regională şi a Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Sud-Vest Oltenia pentru perioada 2014-2020, a fost constituit portofoliul de proiecte pe domenii de interes la nivel regional, care include idei de investiţii şi proiecte aflate în diferite stadii de pregătire.
Portofoliul constituit la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia cuprinde 919 proiecte pentru următoarele domenii prioritare: Infrastructură de transport, Infrastructură socială, Infrastructură educaţională, Infrastructură de sănătate, Eficienţă energetică, Protecţia Mediului, Competitivitate economică, Cercetare/Dezvoltare/Inovare, Resurse umane, Piaţa muncii, Servicii sociale, Agricultură şi dezvoltare rurală, Turism şi dezvoltare durabilă, Dezvoltare urbană. Separat, au fost centralizate proiectele propuse de Asociaţia Intercomunitară Zona Metropolitană Craiova.
La finele lunii februarie, a fost aprobată lista de proiecte prioritare în domeniul Transporturilor care vor fi propuse spre finanţare în cadrul Axei prioritare 6 a POR 2014- 2020 - Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, conform sursei citate.
Portofoliul de proiecte este actualizat continuu, în baza informaţiilor furnizate de autorităţile publice locale şi alţi actori regionali, a ţinut să menţioneze Marilena Bogheanu.
"Totuşi, beneficiarii vor putea transmite spre finanţare proiectele numai după momentul lansării cererilor de propuneri de proiecte, atunci când vor fi stabilite toate criteriile de eligibilitate conform ghidurilor solicitantului, ce urmează să fie elaborate şi lansate", ne-a mai declarat domnia sa.
ADR SV Oltenia afirmă că sprijină potenţialii beneficiari ai POR 2014- 2020, transmiţându-le informaţii cu privire la lansările de ghiduri, eligibilitate în cadrul proiectelor, documentele suport ce însoţesc cererea de finanţare.
Până la data de 31 august 2015, la sediul ADR SV Oltenia au fost depuse 975 proiecte pentru finanţare prin POR, în valoare totală solicitată de 1,2 miliarde de euro. 373 de proiecte au fost respinse sau retrase de către solicitanţi. Dintre cele 602 proiecte rămase, 566 au fost contractate, cu o valoare solicitată de 772,97 milioane de euro. Conform datelor ADR Oltenia, din acestea 43 de contracte au fost reziliate. Alte 36 de proiecte se află în lista de rezervă.
Planul de Dezvoltare regională Sud Vest Oltenia 2014-2020 oferă o bază strategică esenţială pentru implementarea proiectelor, indiferent de sursa de finanţare a acestora. Documentul indică un necesar total de finanţare de 3,9 miliarde de euro pentru portofoliul de proiecte construit de actorii regionali. Din suma totală, 2,6 miliarde de euro sunt pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii regionale, 540 milioane de euro - pentru dezvoltarea turismului, valorificarea patrimoniului cultural şi a moştenirii cultural istorice, iar 363 milioane euro - pentru protecţia mediului şi creşterea eficienţei energetice.