Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Materiale naturaleLemnul masiv - din nou la modă

F.A. Amenajări /

Mobila "La Bella Casa"

Mobila "La Bella Casa"

Italia - ţara de unde importăm cea mai multă mobilă

Pe fondul creşterii semnificative înregis­trate în sectorul construcţiilor, piaţa mobilei a cunoscut un progres însemnat, ne spun specialiştii din domeniu, care apreciază că sectorul mobilierului s-a dezvoltat cu circa 30%. Dinamismul pe care îl cunoaşte această piaţă a impus şi o diversificare a produselor, în special a celor de calitate, ne-a precizat Niculae Cristea, de la "Casa Bonita" (firmă ce comercializează parchet masiv exotic şi, în curând, produse de mobilă şi accesorii fabricate în Italia).

Domnia sa a adăugat că, în ultimul timp, sunt întâlnite tot mai frecvent materiale naturale, în diverse modele şi culori: "Lemnul masiv, sticla sau metalul, singure sau în combinaţii, sunt materialele către care se tinde". Astfel, imitaţiile prezintă un interes în scădere pentru clienţi.

Izabela Hornet, director general al companiei "La Bella Casa", ne-a precizat că lemnul masiv (stejar sau brad cu inserţii de arţar şi trandafir) este din nou la modă. De asemenea, se poartă lemnul lucrat manual cu elemente decorative în foiţă de aur şi argint, în linii solide.

Culoarea mobilierului trebuie aleasă în funcţie de lumina din locuinţă

În ceea ce priveşte culorile, nuanţele deschise de crem sau alb, în combinaţie cu obiectele cromate, argintii sau aurii, reprezintă noutăţile pe care le oferă, în acest an, "Casa Bonita".

Culorile sunt alese în funcţie de lumină, ne-a explicat Dănuţ Ciocan, de la "Delux Design", precizând că, pentru un apartament care nu beneficiază de multă lumină, mobila trebuie să aibă culori deschise, cum ar fi galben pai. De asemenea, este important ca mobilierul să vină în armonie cu parchetul, gresia ori accesoriile. În orice caz, indiferent dacă stilul este clasic sau modern, simplul şi rafinamentul, eleganţa şi sofisticatul sunt preponderente în ţara noastră.

Italia - ţara de unde importăm cea mai multă mobilă

O mare parte din mobila care se găseşte la noi este importată, ţara de unde sunt aduse cele mai multe obiecte de mobilier fiind Italia, în opinia domnului Cristea, acesteia urmându-i Franţa, Egipt etc. Firma pe care o reprezintă comercializează un concept italian caracterizat prin "eleganţa şi intima armonie a formelor". Materialele utilizate sunt cele tradiţionale - lemnul, metalul şi sticla.

Şi Izabela Hornet este de părere că "mobilierul cel mai bine primit de români este cel din Italia, datorită finisajelor şi designului deosebit". În acest an, designerii italieni au creat mobila clasică-masivă în culori închise şi canapele tapiţate cu pluş în culori contrastante. Majoritatea producătorilor şi designerilor italieni au ţinut cont, în creaţiile lor, de trendurile de ultimă oră, care vorbesc despre forma, culoarea, textura, dimensiunile corpurilor de mobilier, prezentându-se pe piaţă cu noi produse pentru satisfacerea gusturilor cumpărătorilor.

Alte noutăţi aduse din import sunt piesele de mobilier care au elemente ornamentale cu cristale swarovski.

Un rol important în alegerea mobilei îl are designerul

Preferinţele românilor pentru un anumit stil de mobilier depind foarte mult de vârstă, dar criteriul după care se ghidează clientul atunci când cumpără este calitatea, consideră doamna Hornet.

În general, gustul românilor este impus de marii producători, susţine Niculae Cristea: "Sperăm ca să fie cuvântul de ordine în viitorul amenajărilor interioare".

În prezent, există foarte multe tendinţe în domeniu, în general importate din Orient sau Occident, ne-a subliniat Dănuţ Ciocan. Astfel, se tinde către armonizarea culorilor şi personalizarea locuinţei, prin modul de amenajare pentru care s-a optat.

Pe piaţa mobilei se testează consacrarea ideii de concept, oferind posibilitatea cumpărătorului să aleagă orice produs de amenajare interioară creat de o firmă şi care se integrează cu restul produselor de amenajare achiziţionate de la acelaşi producător.

Reprezentantul "Casa Bonita" consideră că, în ţara noastră, există două extreme, în ceea ce priveşte alegerea obiectelor de mobilier - "preţul şi gustul cumpărătorului, adică , indiferent de cost sau calitate". Astfel, potrivit lui Niculae Cristea, clientul îşi alege singur mobila, fără să prea apeleze la designeri şi fără să ţină cont de părerile acestora: "Momentan, se merge pe ideea ca designerul să asculte clientul şi să încerce să pună în practică cerinţele acestuia. Noi considerăm că designerul ar trebui să propună ansamblul decoraţiunilor în integralitatea lui şi să-l personalizeze subtil conform gustului clientului".

Domnul Ciocan este de altă părere în ceea ce priveşte frecvenţa cu care clienţii apelează la designeri, apreciind, că, începând din anul 2000, cumpărătorii de mobilă recurg tot mai mult la aceşti specialişti, care au un rol deosebit de important pe piaţa de profil. Aceştia pot fi sau nu angajaţi ai firmei de mobilă. "Consultanţa este foarte importantă, ajutând atât la îmbinarea mobilei în mod armonios în apartament, cât şi la încadrarea într-un buget dinainte stabilit", este de părere reprezentantul firmei "Delux Design".

Cele mai bine cotate pe piaţă sunt firmele care au designeri şi care oferă consiliere clienţilor în alegerea mobilei, ne-a subliniat doamna Hornet. Domnia sa a adăugat că firmele mari s-au adaptat acestei tendinţe şi şi-au angajat specialişti care să-i consilieze pe clienţi: "Rolul designerului este să călăuzească clientul pe drumul dintre dorinţă şi realitate, să reducă la minim compromisurile sau efectele lor şi să dea o formă practică unor idei abstracte legate de aceleaşi atribute esenţiale - confort, siguranţă, funcţionalitate, frumuseţe". Fiecare client este diferit şi de aici necesitatea de a oferi soluţii personalizate de mobilier - simbolul unui ambient confortabil cere produse cu design deosebit, mobilier de bună calitate creat după noile tendinţe ale pieţei.

Izabela Hornet ne-a spus că 60% din clienţii firmei sale acceptă consilierea designerilor societăţii, 20% ajung la magazin cu designeri angajaţi de la firmele de specialitate, în timp ce 10% vin cu idei inspirate din reviste de specialitate.

O mare parte din mobilier merge către dezvoltatorii de cartiere rezidenţiale

Preţurile obiectelor de mobilier sunt aceleaşi ca şi în Europa de Vest, datorită impunerii acestora pe piaţa românească de către producători, ne-a precizat domnul Cristea, adăugând: "În condiţiile intrării unor produse noi pe piaţă, din care majoritatea de calitate sporită faţă de cele existente până în prezent, media preţurilor, sub acest aspect, tinde să crească".

Domnul Ciocan ne-a spus că o mare parte din mobila comercializată pe piaţa autohtonă se îndreaptă către investitorii care construiesc ansambluri rezidenţiale şi oferă unităţile locative deja mobilate.

Specialiştii din domeniu subliniază, la unison, că piaţa amenajărilor din ţara noastră va continua să se dezvolte, pe măsură ce solicitările vor creşte.

Potrivit doamnei Hornet, având în vedere ritmul accelerat al vânzărilor de mobilier înregistrat în ultimii patru ani, segmentul de retail va atinge, în următorii ani, cifre record.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional