Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

MIHAELA GĂLĂŢANU, DTZ:"Apetit extrem de ridicat al marilor jucători pentru dezvoltarea de spaţii industriale"

Piaţa Imobiliară /

"Apetit extrem de ridicat al marilor jucători pentru dezvoltarea de spaţii industriale"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Anul trecut au fost mişcări importante la nivel investiţional pe piaţa spaţiilor de depozitare şi logistice din ţara noastră, ceea ce indică un apetit extrem de ridicat al marilor jucători de a continua dezvoltările, ne-a declarat Mihaela Gălăţanu, şeful departamentului de cercetare al "DTZ Echinox". "Dezvoltatorii au început să construiască speculativ, mai ales în Bucureşti, date fiind opţiunile extrem de limitate de spaţii compacte de depozitare clasa A, cu suprafaţă de peste 10.000 mp", ne-a precizat domnia sa.

    Livrările de spaţii noi au fost, anul trecut, minime şi au fost înregistrate în afara Capitalei. În 2015, livrările de spaţii noi vor depăşi 200.000 mp, conform prognozei DTZ. Cele mai relevante dezvoltări vor fi în Bucureşti - 80.000 mp, Timişoara - 82.000 mp şi Ploieşti - 22.000 mp. La finalul lui 2015, stocul de spaţii logistice şi industriale va fi cu 12% mai ridicat faţă de 2014 şi va depăşi 2 milioane mp, potrivit doamnei Gălăţanu.

    Deoarece nivelul livrărilor de spaţii noi a fost minim în ultimii ani, rata de neocupare a scăzut considerabil atât în Bucureşti, cât şi în oraşele regionale, a subliniat domnia sa.

    Stocul modern al spaţiilor industriale şi logistice din ţara noastră este de 1,8 milioane mp, aproximativ 53% din aceste spaţii fiind localizate în Bucureşti (950.000 de mp).

    În primul trimestru al acestui an, cererea de spaţii industriale şi logistice a crescut cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. "Ţinând cont de faptul că în 2014 totalul cererii pe acest segment a depăşit 200.000 mp, fiind cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii cinci ani, ne aşteptăm că 2015 să depăşească rezultatele înregistrate anul trecut", ne-a spus reprezentantul DTZ.

    Zonele care înregistrează cel mai ridicat nivel al cererii de spaţii logistice şi industriale sunt Timişoara, Ploieşti şi Bucureşti.

    Nivelul chiriei "prime" (n.r. locaţii de top) nu a înregistrat schimbări în 2014, susţine Mihaela Gălăţanu. Chiriile "prime" pentru unităţile de clasa A cu o suprafaţă de minimum 5.000 mp sunt cuprinse în intervalul 3,6 - 3,9 euro/mp/lună. Pentru unităţi cu suprafeţe sub 5.000 de mp, nivelul chiriei este uşor mai ridicat, ne-a mai declarat doamna Gălăţanu. Pentru spaţiile de clasa B, chiriile variază între 2,5 şi 3 euro/mp/lună. Chiriile nete efective sunt cu 10-20% mai mici, cea mai întâlnită metodă de motivare a chiriaşilor fiind oferirea de luni gratuite, corelată cu durata contractuală şi suprafaţă închiriată, ne-a menţionat sursa citată.

    Pe acest segment de piaţă, nu sunt preconizate schimbări majore a cuantumului chiriilor în acest an.

    În 2014, mare parte a cererii de spaţii logistice şi industriale a venit de la companiile care activează în sectorul producţiei, în special auto, cu 48% din totalul cererii, urmat de companiile de logistică - 19% şi retail - 12%. "Ne aşteptăm ca anul acesta cererea să fie generată de companii active în aceleaşi sectoare, iar tranzacţiile înregistrate în primul trimestru al anului confirmă acest fapt", a comentat Mihaela Gălăţanu.

    România este a doua piaţă ca mărime din regiunea ECE (Europa Centrală şi de Est) şi este o ţară atractivă din punctul de vedere al poziţiei geografice strategice - la graniţa de Est a Uniunii Europene, al climatului politic şi economic stabil şi al forţei de muncă extrem de competitive. "Observăm o efervescenţă a cererii şi un interes dinamic al companiilor din diverse segmente de a se extinde sau de a-şi crea noi unităţi pe teritoriul României. Motorul de creştere al pieţei este dat în primul rând de companiile active în sectorul producţiei, urmate de retail (e-commerce) şi logistică", a conchis doamna Gălăţanu.

    Potrivit unui studiu DTZ, cererea de spaţii industriale din Europa este generată în principal de retaileri şi companii industriale, care se concentrează în special pe cele trei pieţe importante respectiv Anglia, Franţa şi Germania. În primul trimestru, la nivel european, s-au înregistrat tranzacţii cu 3,8 milioane mp de spaţii industriale pe principalele pieţe, marcând o creştere de 6% faţă de perioada similară din 2014.

    Zona ECE a avut un debut de an puternic, cu peste 800.000 mp de spaţii industriale închiriate, în creştere cu 32% faţă de perioada similară a anului trecut.

    Magali Marton, şeful departamentului EMEA Research al DTZ, apreciază: "Continuând trendul din 2014, investitorii internaţionali şi americani au manifestat un interes puternic pentru pieţele industriale europene, ajungând la aproape un miliard de euro achiziţii de active logistice în regiune. În România, cererea de spaţii industriale şi logistice a crescut în primele trei luni cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut".

    De asemenea, nivelul investiţional pe segmentul spaţiilor industriale şi logistice a reprezentat 33% din volumul total înregistrat în primul trimestru, conform studiului.

    Reprezentanţii DTZ au remarcat: "După mai mulţi ani de presiune pe scăderea chiriilor, valoarea acestora a rămas în general stabilă în Europa în primul trimestru, cu anumite creşteri în ECE. Pe termen lung, chiriile «prime» sunt aşteptate să intre pe un trend ascendent. Ne aşteptăm ca acestea să urce cu o medie de 1,6% pe an în următorii cinci ani, începând din 2015".

    Robert Hall, şeful departamentului EMEA Logistics al DTZ, a declarat că, având avantajul poziţiei, Germania a rămas piaţa cea mai activă din Europa în primul trimestru, cu 35% din totalul activităţilor înregistrate.

    Valoarea de închiriere a spaţiilor industriale a rămas stabilă în majoritatea pieţelor europene, înregistrând creşteri în câteva pieţe din ECE, cum ar fi Bucureşti sau Budapesta, conform sursei citate. Volumul investiţiilor industriale din Europa a ajuns la 4,2 miliarde de euro în primul trimestru, comparabil cu cifrele din perioada similară din 2014, care a fost un an record al ultimului deceniu din acest punct de vedere. În privinţa locaţiei, Marea Britanie a fost principalul hotspot european de investiţii, cu intrări de 1,3 miliarde de euro şi cea mai mare tranzacţie a trimestrului - achiziţia unui portofoliu de 323 milioane de euro de către Cerberus Capital Management, semnată în Italia.

    Continuând trendul din 2014, investitorii internaţionali şi americani au manifestat un interes puternic pentru pieţele industriale europene, ajungând la aproape un miliard de euro achiziţii de active logistice în regiune, conform estimărilor DTZ.

    Din punct de vedere al închirierilor, Germania este liderul trimestrul I, cu 1,2 milioane mp. DTZ a remarcat că piaţa poloneză a fost, în mod particular, activă, cu 560.000 mp de spaţii tranzacţionate.

    Chiriile au crescut cu 5% în pieţe precum Budapesta şi Bucureşti, a mai precizat compania.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional