Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

Mobilierul pentru camera de zi ne sporeşte confortul

F.A. Amenajări /

Bibliotecă compactă - Tobago Iugeşti

Bibliotecă compactă - Tobago Iugeşti

După o zi întreagă în care am rătăcit prin trafic şi ne-am îndeplinit sarcinile de serviciu, încercăm să ne refacem puterile în cele cateva ore petrecute în livingul din propria casă, citind, uitându-ne la televizor sau, pur şi simplu, povestind cu membrii familiei. Pentru ca acest scurt timp să fie cât mai plăcut, este foarte important modul în care spaţiul este împărţit şi mobilat.

În ziua de astăzi, gama de produse de mobilier destinate camerei de zi este foarte variată.

Specialiştii din cadrul firmei "Mobexpert" ne-au precizat că ansamblul minimal pentru un living funcţional cuprinde un corp TV care include nişe pentru aparatură video, spaţiu pentru depozitare, eventual corpuri suspendate, închise, deschise etc. ("vechea bibliotecă masivă clasică adusă la standardele secolului 21"), la care se adaugă canapeaua şi măsuţa de cafea. Ana Grosu, de la "Mobexpert", ne-a specificat: "Complexitatea corpurilor şi soluţiilor de depozitare este direct proporţională cu funcţionalitatea ansamblului. Spre exemplu, ansamblurile mai complicate pot avea şi o zonă de bar ridicată pe una din laturile corpului TV".

La rândul său, Socol Alexandru, din cadrul companiei "Iugeşti", ne-a enumerat, printre elementele de mobilier de living, bibliotecile, comodele, vitrinele, dulapurile cu diverse functii (pentru TV, haine, cu rafturi, bar, combinat, etc), mesele TV, masa cu scaune, masuţele, oglinzile. De asemenea, într-un living pot fi puse o canapea sau un set de canapele (cu sau fără funcţie de dormit), fotolii, colţare.

Ceea ce se poate remarca, sub aspect funcţional şi de design, este regândirea spaţiilor destinate aparaturii electronice şi video, existând o tendinţă ce răspunde necesităţilor şi profilului omului modern.

În ultimul an, cele mai mari vânzări au fost înregistrate pe segmentul de ansambluri de living în stilul contemporan, potrivit "Mobexpert". O creştere semnificativă a fost observată, însă, şi la ansamblurile din colecţiile cu influenţe asiatice. Seturile de mobilier pentru living produse de "Mobexpert" sunt puse în armonie cu cele destinate dormitorului, bucătăriei, holului sau zonei de dining, potrivit Anei Grosu: "Oferta este gândită ca un tot, ca un ansamblu de stil de viaţă. În consecinţă, noutăţile în domeniul amenajării livingului se adresează stilului de viaţă contemporan şi au fost lansate în toamna anului trecut. În plus, la nivel de detaliu, am început să încorporăm în corpurile de living şi plăci pentru susţinerea ecranelor cu plasmă. În ultima vreme, acest tip de ecran a coborât din sfera luxului şi reprezintă o opţiune din ce în ce mai des solicitată de clienţii noştri".

Spaţiul de living poate servi, în funcţie de dimensiune şi de funcţionalitatea pieselor prezente, foarte multor scopuri. O canapea extensibilă poate transforma livingul într-un dormitor temporar pentru musafiri, iar o masă înaltă, într-un spaţiu de dining. În funcţie de spaţiu, zona barului poate fi extinsă semnificativ în cazul livingurilor unde au loc frecvent adunări. Astfel, la ansamblul de bază pot fi adăugate, în limita spaţiului, elemente cu funcţionalităţi dintre cele mai diferite.

Materialele cel mai des întâlnite sunt PAL-ul cu acoperire celulozică pentru clasa economică, lemnul masiv şi MDF, în clasa superioară de preţ, şi diferite combinări ale acestora pentru piesele din clasa medie. Canapelele, colţarele şi fotoliile pot fi din stofă, piele naturală sau piele ecologică, în combinaţie cu materiale exotice, cum ar fi ratanul, ne-a precizat domnul Alexandru Socol.

Preţul unui ansamblu de mobilier pentru living depinde de numărul de piese, de materiale, de mărimea şi complexitatea corpurilor incluse. Astfel, un set de corpuri produse de societatea menţionată, excluzând canapeaua şi măsuţa, porneşte din jurul valorii de 800-900 de lei fără TVA şi poate depăşi 3.000 de lei fără TVA, în cazul corpurilor de import din clasa superioară de preţ.

Zona de mobilier pentru living se dezvoltă în aceeaşi direcţie cu tendinţele din domeniul mobilierului, în general. "Orientarea către ansamblu în defavoarea pieselor disparate, către redarea unui stil de viaţă prin armonizarea interioarelor, determină o dezvoltare simetrică a mobilierului pentru diferitele camere ale locuinţei", apreciază doamna Grosu. Referitor la tendinţele actuale din piaţă, domnia sa ne-a precizat: "Au fost remarcate, în ultimii ani, preferinţele pentru aceleaşi linii simple, minimaliste, care creează spaţii aerisite ce se pretează la personalizarea, de către cei care le ocupă, de aceleaşi culori calde şi nuanţe inspirate din natură, care sunt în vogă indiferent de tipul de mobilier de care vorbim".

Reprezentantul "Iugeşti" este de părere că cele mai cătate mobiliere pentru living sunt cele din lemn semi masiv şi masiv, precum şi cele cu tapiţeria din stofă şi piele. Potrivit domniei sale, în general, doritorii asociază o mobilă (bibliotecă, comode, oglindă, vitrină) cu o masă cu scaune sau o canapea ori colţar. Cert este că oferta se diversifică încontinuu, iar clienţii îşi rafinează gusturile. Tot mai mulţi cumpărători preferă mobila din gamele superioare de preţ. În ultimul timp, a crescut cererea de produse de mobilă, în special pe segmentul mobilierului masiv şi de piele naturală.

Mobilierul pentru living se situează printre cele mai căutate ansambluri, sufrageria fiind o zonă importantă a oricărei locuinţe şi regăsită ca spaţiu de sine stătător în toate locuinţele cu mai mult de o cameră. De aceea, creşterea acestui segment este foarte strâns legată de evoluţia pieţei de profil, specialiştii estimând că această tendinţă va continua.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional