Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Mobilierul pentru relaxare ocupă un segment tot mai mare pe piaţa autohtonă

F.A. Amenajări /

Mobilier din fier forjat

Mobilier din fier forjat

Saltelele bio şi fotoliile pentru masaj - o alternativă pentru relaxarea în propria locuinţă

După o zi obositoare de lucru nu mai este nevoie să ajungem la un salon specializat pentru a ne relaxa. Datorită produselor existente pe piaţa mobilei, putem să beneficiem de masaj şi de relaxare utilizând mobilierul din propriile locuinţe.

În acest sens, o serie de firme comercializează saltele bio şi ortopedice. Daniel Chiceanu, director de marketing în cadrul societăţii "Saltex Prod" Argeş, ne-a spus că firma pe care o reprezintă produce saltele cu miez elastic (plasă de arcuri), menţionând că, pe acest segment, în ţara noastră activează 20-30 de companii care fabrică saltele cu miez elastic sau din burete ("Bioflex", "Siesta", "Bultex" etc). Cererea pentru astfel de produse este foarte mare, iar preţul lor oscilează între 100 şi 2.000 de lei, în funcţie de dimensiuni.

Saltele bio cu suporturi rabatabile

"Bio-Textima" este o firmă care distribuie saltele bio importate din Ungaria. Acestea nu au conţinut sintetic, fiind fabricate din latex natural, strat de nucă de cocos, lână şi bumbac.

Suporturile aferente acestor saltele sunt lamelare, societatea producătoare deţinând un brevet pentru fabricarea unui suport dublu lamerar. Totodată, suporturile au un sistem de rabatare, fiind foarte flexibile şi confortabile. Produsele prezentate sunt realizate la comandă, iar livrările se fac la domiciliu. Preţurile paturilor (saltea şi suport) distribuite de "Bio-Textima" sunt cuprinse între 1.100 şi 1.800 de lei.

Printre obiectele importate de această firmă se regăseşte şi perna specială din latex îmbunătăţit cu memory latex, la preţul de 260 de lei. De asemenea, societatea importă pături şi garnituri din lână. O ganitură alcătuită din pernă, pătură şi aşternut costă de la 700 la 1.500 de lei.

Ştefan Szilagyi, directorul companiei, ne-a precizat că, deşi firma este prezentă pe piaţa românească doar de o jumătate de an, pe acest segment, care este încă la început, se resimte o uşoară creştere.

Un fotoliu de masaj costă până la 4.400 de euro, fără TVA

Societatea "Trafficchairs", reprezentantă a societăţii "Keyton" din Spania, importă, cu succes, de şase ani, fotolii din piele pentru masaj. Acestea pot fi aşezate în orice tip de locuinţă, ca nişte fotolii normale, putând fi utilizate şi pentru masaj. Potrivit Adelei Pavel, director general al societăţii, fotoliul dispune de o telecomandă, putând oferi 5-6 tipuri de masaj pentru coloană, gât şi cap. De asemenea, pot fi alese locul, tipul şi intensitatea masajului. Un astfel de obiect costă între 3.800 şi 4.400 de euro. Firma "Keyton" va produce un nou model de fotoliu pentru masaj, care va fi comercializat începând din primul trimestru al anului viitor.

Fotoliile normale din piele costă în jur de 832 de euro, canapelele ajungând la circa 3.000 de euro (produsele sunt importate din Ungaria de "Pannon Furniture").

Mobila din PAL pierde teren

Specialiştii de pe piaţa mobilei ne-au subliniat faptul că obiectele de mobilier fabricate din PAL sunt din ce în ce mai puţin solicitate. Reprezentanţii companiei "Bauformat", importator de mobilă din Germania, ne-au precizat că mobilierul din PAL mat este cel mai ieftin şi, deşi este bun din punct de vedere calitativ, pierde tot mai mult teren în faţa mobilei produse din alte materiale.

Una dintre piesele din PAL mat importate de firma amintită este bucătăria insulă (de mijloc), prevăzută cu corpuri pentru ulei/oţet, pentru chiuvetă, cu sertare etc. Cel mai interesant element este hota de evacuare, montată în pardoseală. Blatul are şase centimetri înălţime. Preţul acestei bucătării se ridică la 5.700 de euro, fără TVA.

Compania amintită comercializează mai mult mobilier din MDF lucios. O bucătărie nouă pe piaţă, produsă din acest tip de material, cu dulapuri şi sertare fără mânere, cu portjaluzea pentru corpuri, dotată cu prize, corp de colţ cu coşuri şi blat rezistent la 180 de grade costă 7.500 de euro plus TVA (fără ca aparatura aferentă să fie inclusă).

"Simal Exim" Deva, producător autohton de mobilier din PAL melaminat, vinde şi dormitoare pentru copii. O cameră pentru fetiţe, alcătuită din pătuţ, noptieră, birou, toaletă cu oglindă, dulap etajeră, comodă TV, etajeră colţ, dulap cu două uşi şi măsuţă valorează 2.452 de lei, fără TVA. Totodată, un dormitor pentru băieţi, dotat cu un pat sub formă de maşină, un dulap, un birou, o etajeră şi o comodă TV costă 1.577 de lei, fără TVA. Dormitorul normal, cu un pat de mijloc, două noptiere, un dulap cu trei uşi şi oglindă, comodă TV cu două uşi este comercializată la 2.259 de lei plus TVA.

Producătorii de fier forjat se reorientează către piaţa internă

Mobilierul din fier forjat reprezintă unul dintre segmentele pe care se înregistrează o creştere a cererii. Producătorii şi importatorii de astfel de obiecte de mobilier precizează că tot mai mulţi proprietari de case sunt interesaţi de achiziţionarea mobilei realizate din fier forjat. În acest sens, Ioana Roşu, administratorul firmei "Rimag Exim" din Târgovişte, ne-a spus că, deşi până anul trecut exporta 80-90% din producţie, începând din acest an societatea s-a reorientat către piaţa internă, având în vedere numărul tot mai ridicat de solicitări şi numărul scăzut de fabrici în domeniu. Domnia sa ne-a precizat că cea mai mare parte din mobila de acest gen este fabricată în mici ateliere. "Rimag Exim" produce obiecte de mobilier (mese, scaune, paturi, canapele, porţi, balustrade, cuiere, oglinzi etc.), în general, la comandă. Majoritatea scaunelor costă între 100 şi 140 de lei, fără TVA, mesele cu blat de geam sau stejar ajungând la circa 450-820 de lei, din care valoarea blatului se ridică la 200 de lei.

Baldachinul din fier forjat - circa 3.000 de lei

La "Akt Decor", un baldachin costă 2.269 de lei (suport din fier forjat şi pat), în timp ce un pat simplu din fier forjat ajunge la 989 de lei şi o noptieră (fier forjat şi PAL melaminat) are un preţ de 350 de lei. Dressingul "Akt Decor", fabricat din ratan, fier şi PAL ajunge la 3.600 de lei, comoda valorând 590 de lei. Noutatea lansată pe piaţă de firma menţionată este patul de fier forjat cu noptiere din stejar, prevăzut cu geam sablat şi sistem de iluminat, la preţul de 2.990 de lei, cu TVA.

Importatorii mobilierului din lemn masiv răresc rândurile producătorilor autohtoni din domeniu

Companiile româneşti producătoare de mobilă din lemn masiv sunt tot mai puţine, ne-a precizat Dana Gheorghiu, din cadrul firmei "Monte Cristo Mobili", din Iaşi. Domnia sa ne-a spus că au apărut o serie de distribuitori care importă astfel de mobilier din alte ţări precum Italia, Polonia sau China. Cu toate acestea, cererea este în creştere şi în domeniul prezentat, cei care îşi construiesc case dar şi persoanele care îşi schimbă vechea mobilă apelând la obiectele produse din lemn masiv.

Firma amintită fabrică toată gama de mobilier, mai puţin canapele şi exportă 95% din întreaga producţie. Lemnul utilizat este teiul, iar gama de finisaje este variată. Referitor la preţurile practicate de "Monte Cristo Mobili", o sufragerie prevăzută cu masă (fără scaune), bufet şi vitrină costă circa 14.000 de lei, fără TVA, în timp ce preţul mediu pentru un birou este de 10.000 de lei. Dormitorul (pat, două noptiere, comodă, oglindă, dulap) ajunge la aproximativ 20.000 de lei.

O altă firmă care produce mobilă din lemn masiv este "Simex", prezentă în Satu Mare şi Zalău. Obiectele de mobilier sunt fabricate din tei şi fag, fiind furniruite cu nuc şi cireş. Şi în acest caz cea mai mare parte din producţie este exportată. Reprezentanţii grupului "Simex" ne-au spus că preţul unei sufragerii porneşte de la 25.000 de lei şi ajunge la 30.000 de lei, în timp ce un dormitor costă 6.000-15.000 de lei. Există şi dormitoare la comandă în valoare de 75.000 de lei. Holurile valorează între 10.000 şi 15.000 de lei.

Lemnul exotic - achiziţionat mai mult de proprietarii spaţiilor de recreere

Deşi nu foarte vechi pe piaţa românească, lemnul exotic este tot mai prezent în cererile din domeniul mobilei. Dintre produsele comercializate de "Dual Bamboo", cel mai căutat este baldachinul, chiar dacă este obiectul cel mai costisitor - 1.500 de lei plus TVA. Salteaua este realizată cu materiale şi motive din India. Societatea amintită importă materia primă - bambusul - din Asia şi produce mobilierul în Capitală. Fotoliile sunt fabricate din puf siliconic sau burete, un set alcătuit din două fotolii, o masă şi o canapea costând 4.000 de lei, fără TVA. "Dual Bamboo" realizează la comandă orice tip de mobilier din bambus, cu tapiţerie din bumbac şi/sau cadre din fier forjat. Cele mai multe solicitări vin din partea pro­prietarilor de restaurante, baruri, terase (în general, spaţii pentru petrecerea timpului liber).

O sufragerie din lemn exotic poate cuprinde două fotolii, o masă, o canapea, o comodă, la preţul total de 5.000-5.500 de lei. Aproximativ acelaşi preţ are şi un dormitor (pat, noptiere, comodă, dulap).

Urmare a creşterii numărului de locuinţe noi şi piaţa mobilei din ţara noastră se află în plină dezvoltare, cererea din acest sector fiind din ce în ce mai mare şi mai diversificată. Potrivit specialiştilor din domeniu, solicitările pentru mobilier se axează pe calitate, chiar dacă acest lucru presupune preţuri mai ridicate. Sursele citate ne-au precizat, la unison, că majoritatea celor care îşi cumpără mobilă îşi îndreaptă atenţia către lemnul masiv sau exotic ori către obiectele realizate din fier forjat, în detrimentul PAL-ului, segment pe care cererea se află în scădere.

"Casa Sfinxului" importă mobilă din Egipt

Importatorii de mobilă nu distribuie doar obiecte din Italia, Germania, Franţa sau Asia. Pe piaţa de profil putem găsi mobilier adus din Egipt, lucrat manual din lemn de fag sau alte esenţe. O astfel de firmă este "Casa Sfinxului", care comercializează diferite obiecte de mobilier din Egipt, sculptate ori pictate manual. Gama de preţuri este variată, cea mai scumpă piesă - 3.200 de euro - fiind noptiera cu oglindă, a cărei dantelă este sculptată. O noptieră mai mică şi puţin mai simplă, dotată cu marmură şi oglindă, are un preţ de 1.350 de euro.

O comodă circulară cu şapte sertare costă 450 de euro, preţul crescând în funcţie de mărimea piesei şi materialele utilizate, până la 900 de euro, fără TVA. Obiectele sunt fabricate din lemn masiv, cu placă de marmură şi mânere din bronz ori argint. Un bar importat din Egipt de firma amintită ajunge la 200 de euro. O măsuţă mobilă, care are roţile tot din lemn, este distribuită la preţul de 300 de euro. Fotoliile tapiţate, lucrate în stil vechi, ajung la 300 de euro, în timp ce măsuţa hexagonală de la "Casa Sfinxului" costă 200 de euro. Totodată, o măsuţă rotundă din lemn şi bronz este vândută la 300 de euro, preţul unui colţar fiind de 540 de euro. Setul "faraon" este alcătuit dintr-un scăunel mic, ce costă 180 de euro şi unul mai lung, de 250 de euro.

Una dintre noutăţile pe piaţa autohtonă a mobilei este reprezentată de piesele tapiţate cu piele de vită. Firma care produce şi distribuie astfel de piese este "Aestetico", materia primă fiind importată din Italia. Pentru acest segment de mobilier cererile interne nu sunt foarte multe, mare parte din producţie fiind exportată către Scandinavia. Un divan realizat din piele naturală de vită costă 6.000 de lei, în timp ce o canapea ajunge la 12.000 de lei. Fotoliile au un preţ de 5.500 de lei, în timp ce un taburet valorează 1.600 de lei, livingul fiind comercializat la valoarea de 13.000 de lei. Elementele prezentate sunt realizate pe structuri de arc şi sunt umplute cu spumă poliuretanică, în unele cazuri pielea fiind completată cu stofă italiană.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional