Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Municipiul Bacău ocupă primul loc pe ţară la atragerea de fonduri nerambursabile pentru investiţii

F.A. Investiţii /

Municipiul Bacău ocupă primul loc pe ţară la atragerea de fonduri nerambursabile pentru investiţii

Primăria Bacău dispune, în acest an, de un buget de investiţii de 235 milioane de lei (circa 72 milioane de euro). "Suntem municipiul cu cele mai multe fonduri nerambursabile pentru investiţii din ţară. Astfel, am reuşit să atragem pentru marile investiţii pe care le derulăm un total de 200 milioane de euro de la Guvern şi de la Uniunea Europeană", ne-a declarat Romeo Stavarache, primarul oraşului. Majoritatea investiţiilor derulate de primărie sunt multianuale, cu surse de finanţare atrase fie din fonduri europene, fie din bugetul de stat.

Primarul Bacăului ne-a precizat că printre cele mai costisitoare obiective se numără construcţia spitalului municipal care nu este finanţat prin programul Ministerului Sănătăţii. Finanţarea este asigurată din fonduri guvernamentale şi din fondurile Consiliului Local. Investiţia este evaluată la 160 milioane de lei, iar cons-trucţia este programată să înceapă în această toamnă. Termenul de execuţie este de 760 de zile.

Centrul de afaceri este construit cu fonduri europene

Un obiectiv la fel de costisitor este centrul de afaceri şi expoziţional, în valoare de 46,5 milioane de lei. 60% din sumă este din fonduri europene, iar restul din bugetul local. Finalizarea construcţiei este prevăzută pentru anul 2009, iar organizarea licitaţiei este programată în această toamnă.

Romeo Stavarache ne-a spus că va fi amenajat şi un depozit ecologic de deşeuri, în valoare de 67 milioane de lei. Finanţarea a 75% din investiţie este din fonduri europene, iar restul din bugetul municipalităţii. Podul de la Şerbăneşti costă 34 milioane de lei şi trebuie finalizat anul viitor. Guvernul a alocat banii necesari pentru derularea proiectului, la care se adaugă şi finanţarea locală.

O investiţie aşteptată în Bacău este construirea unui bazin de înot olimpic, în valoare de 7,5 milioane de lei. Obiectivul va fi recepţionat în decembrie 2007 şi a fost finanţat integral din bugetul local

Peste 60 milioane de lei pentru sistemul de termoficare

Totodată, la Bacău, va fi construit primul grup termoelectric în cogenerare din ţară. Investiţia regiei locale de termoficare se ridică la 31 milioane de lei şi este finanţată integral din bugetul de stat (program derulat de Ministerul Economiei şi Comerţului). În toamna acestui an, grupul intră în probe şi în funcţiune comercială. La această investiţie se adaugă programul de modernizare a 34 de puncte termice, care vor fi complet automatizate. Şi această investiţie, în valoare de 13,4 milioane de lei, sumă alocată din bugetul local, a fost finalizată şi intră în funcţiune în această toamnă.

Alte 20 milioane de lei din fonduri guvernamentale sunt cheltuite pentru modernizarea reţelei secundare de distribuţie a agentului termic. Termenul de execuţie este prevăzut pentru anul viitor. Municipalitatea băcăuană investeşte circa 70 milioane de lei, până în 2009, pentru reabilitarea reţelelor de distribuţie a agentului termic din interiorul blocurilor vechi.

Peste 500 milioane de lei pentru infrastructura mare

Primarul Romeo Stavarache ne-a precizat că au demarat şi lucrările preliminare pentru construirea şoselei de centură a oraşului, în valoare totală de 284 milioane de lei (84 milioane de euro). În această toamnă au loc exproprierile, iar în 2008 este programată începerea execuţiei propriu-zise. Finanţarea este asigurată din fonduri europene şi guvernamentale, iar finalizarea este estimată pentru perioada 2010 - 2011.

Domnul Stavarache ne-a spus că un obiectiv ambiţios este construirea unei baze sportive ultramoderne, care să includă şi o sală sportivă nouă. Investiţia este de 160 milioane de lei (circa 40 milioane de euro). "Stadionul va avea circa 20.000 de locuri şi va putea găzdui meciuri de fotbal la cel mai înalt nivel. Sperăm să începem execuţia în 2007 şi să o finalizăm în 2009", a adăugat domnia sa.

Pentru extinderea şi modernizarea marilor conducte de apă şi canalizare din oraş este nevoie de 53 milioane de euro. Finanţarea a fost asigurată din fonduri europene în proporţie de 75%, iar restul provine din bugetul Consiliului Local. Cu aceşti bani va fi construită şi o nouă staţie de epurare.

123 de străzi din pământ vor fi complet echipate

Programul de reabilitare totală a străzilor presupune echiparea cu utilităţi a 123 de străzi de pământ din oraş. Execuţia durează patru ani şi a început în anul 2005. Valoarea totală a proiectului este de 80 milioane de lei (25 milioane de euro). Până în această toamnă, au fost finalizate lucrările pe 57 de artere. Un alt program vizează reabilitarea a 60 de străzi cu asfalt subţire şi valorează 7 milioane de lei. Din acestea, au fost cheltuite patru milioane de lei. Toate fondurile menţionate sunt asigurate din bugetul local.

Municipiul Bacău a făcut un singur împrumut pentru asigurarea cofinanţărilor. Este vorba despre 110 milioane de lei, contractate printr-un montaj financiar în cadrul căruia s-au emis şi obligaţiuni municipale. Din acest împrumut, au fost cheltuite 35 milioane de lei. Gradul de îndatorare al primăriei este de 13%.

Alte investiţii realizate din bugetul primăriei sunt reabilitarea şi modernizarea şcolilor - 10 milioane de euro în ultimii doi ani, şi construcţia şi reabilitarea bisericilor - peste 2 milioane de lei în ultimii trei ani.

Bugetul local s-a triplat în ultimii doi ani

Primarul Romeo Stavarache susţine că a găsit, în 2004, când a preluat Primăria Bacău, datorii de 60 milioane de lei (peste 15 milioane de euro la acea dată). În ultimii doi ani, bugetul local s-a triplat, iar în oraş rata şomajului a scăzut sub 1%. Domnia sa afirmă că a reuşit să atragă foarte mulţi contribuabili mari prin deschiderea pe care au arătat-o inves-titorilor imobiliari, dar şi celor din industria textilă. Primăria are pregătite proiecte de 55 milioane de euro pentru Programele Operaţionale Regionale şi de 215 milioane de euro pentru Programele Operaţionale Sectoriale.

Peste 60 de licitaţii pentru achiziţia de lucrări în 2007

Primăria Bacău a programat, pentru acest an, organizarea a 64 de proceduri de licitaţie pentru contractarea de lucrări, Valoarea totală estimată, fără TVA, a acestor lucrări este de 60 milioane de euro. Cele mai multe licitaţii privesc infrastructura stradală. În acest program au fost prinse arterele 13 Septembrie, Lăpuşneanu, Licurici, Vasile Lupu, Muşcatelor, Golescu, Caraiman, Şaguna, Vlahuţă, Ceahlăului, Lazăr, Şerbăneşti, Holtului,Turbinei, Cantemir, Răzoare. Aceste licitaţii au fost programate în perioada iunie - iulie 2007. În luna august, au fost derulate procedurile pentru străzile Siliştei, Cerbului, Ogorului, Luceafărului, Înfrăţirii, Ulmilor Babeş şi Arţarului. De asemenea, au fost prinse şi câteva străzi din cartierul Mioriţa.

Tot în iunie, au fost licitate lucrări de reparaţii străzi, trotuare, alei şi parcări în zonele Republicii - Aviatorilor, Letea - Milcov, Narcisa - Tache, Centru - Bistriţa Lac, Nord - Bacovia - Mioriţa şi Gării - Energiei. Reabilitări de reţele de apă şi canalizare au fost contractate pe străzile Cantemir, Alba Iulia, Pârvan şi Izvoare.

Cele mai mari obiective licitate în prima jumătate a anului sunt proiectarea şi construirea Spitalului Municipal, pasajul rutier subteran Oituz - Guşe şi extinderea sediului primăriei.

Totalul investiţiilor programate de Primăria Bacău în perioada 2007 - 3013 este de aproape un miliard de euro.

Cele mai importante obiective sunt:

-dezvoltarea reţelelor de drumuri pentru Zona Metropolitană Bacău, în valoare de 150 milioane de euro, cu demarare în 2007 şi termen de execuţie de 72 de luni;

-reabilitarea termică a blocurilor (instalaţii interioare şi exterioare), în valoare de 125 milioane de euro, cu începere din 2007 şi termen de execuţie 72 de luni;

-dezvoltarea reţelelor de utilităţi (apă, canalizare, energie electrică, gaz metan) pentru Zona Metropolitană Bacău, în valoare de 100 milioane de euro, cu începere în 2007 şi termen de execuţie 72 de luni;

-construire centru sportiv, în valoare de 60 milioane de euro, cu începere din 2007 şi termen de execuţie de 24 de luni;

-îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă şi colectare şi tratare a apelor uzate din Municipiul Bacău, în valoare de 52 milioane de euro, cu începere din 2005 şi termen de execuţie de 60 de luni;

-extindere şi modernizare Aeroport Internaţional Bacău, în valoare de 50 milioane de euro, cu începere din 2007 şi termen de execuţie de 24 de luni;

-instalare grup de cogenerare cu turbină cu gaze ciclu mixt 63 MW, în valoare de 45 milioane de euro, cu începere în 2007 şi termen de execuţie de 24 de luni;

-construire Spital Municipal, în valoare de 42 milioane de euro, cu începere din 2007 şi termen de execuţie de 24 de luni;

-construcţii de locuinţe, în valoare de 40 milioane de euro, cu începere în 2007 şi termen de execuţie de 72 de luni.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional