Primăria municipiului Galaţi are, în acest an, un buget mai mare cu 9 milioane de lei faţă de cel din 2008, reuşind astfel să crească şi volumul investiţiilor.
Veniturile municipalităţii gălăţene se cifrează la 480 milioane de lei. Banii provin din surse proprii - 300 milioane de lei, din sume defalcate din TVA - 147 milioane, sume de la stat pentru echilibrare - 278.000 de lei şi o subvenţie de la stat de 16 milioane de lei. În buget nu sunt trecute fondurile structurale, în valoare de aproape 80 de milioane de euro.
Reprezentanţii municipalităţii au explicat că, din cauza crizei, au fost nevoiţi să reducă cu 19% cheltuielile, în special cele de la capitolul reparaţii şi cele cu personalul. În plus, pentru a asigura cofinanţarea de 50 de milioane de euro pentru programul ISPA apă şi deşeuri (în valoare totală de 80 milioane de euro), Consiliul Local Galaţi a contractat credite bancare.
Viceprimarul Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco, ne-a declarat că valoarea totală a bugetului de investiţii pe anul 2009 este de 109 de milioane de lei. Printre principalele obiective de investiţii în curs de execuţie la data de 15 septembrie se numără modernizarea străzii Basarabiei tronson Coşbuc - Piaţa Energiei. Valoarea lucrărilor este de 10,39 milioane lei cu TVA, iar antreprenorul lucrării este "Mari Villa Com" SRL Bucureşti. Termenul de finalizare este iunie 2010.
Altă lucrare în execuţie la data menţionată este modernizarea Băii Comunale - bazin înot, în valoare de 8,3 milioane lei, cu TVA inclus. Antreprenorul general - "Vâlceana" SA - are termenul de finalizare stabilit pe 31 decembrie 2010.
Peste 15 milioane de lei pentru managementul deşeurilor
Investiţii mari sunt derulate de municipalitatea gălăţeană şi în domeniul deşeurilor urbane. La jumătatea lunii septembrie, se lucra la staţia de sortare a deşeurilor solide (5,55 milioane, cu TVA inclus) şi la închiderea gropii vechi de gunoi şi deschiderea uneia noi (9,9 milioane de lei). Lucrările trebuie încheiate până la finele anului. Pentru anul viitor, este programată încheierea lucrărilor de realizare a staţiei de epurare, în valoare de 18,8 milioane euro, fără TVA. Antreprenor general este "Sistem Yapi" Turcia.
O altă lucrare importantă, în derulare la finele lunii septembrie, este reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în municipiul Galaţi. Valoarea lucrărilor se ridică la 42,18 milioane euro, fără TVA. Antreprenor general este consorţiul "Soares da Costa Monteadriano & Vega "93". Termenul de finalizare este noiembrie 2010.
Lucrări noi de aproape zece milioane de lei
Nicuşor Ciumacenco ne-a precizat că investiţiile noi programate de Primăria Galaţi în acest an sunt lucrări de reabilitare termică la trei blocuri din oraş, în valoare estimată de 2,68 milioane lei fără TVA şi extinderea Colegiului de Industrie Alimentară "Elena Doamna" (4,19 milioane lei fără TVA).
La acestea se adaugă modernizarea clădirilor căminului pentru persoane vârstnice Sf. Spiridon, în valoare estimată de 2,75 milioane lei, fără TVA.
Cinci programe cu fonduri europene finalizate şi alte şapte în derulare
Municipalitatea gălăţeană a finalizat, în acest an, cinci programe cu finanţare europeană. Nicuşor Ciumacenco ne-a spus că cele mai mari sume accesate sunt în valoare de peste 800.000 de euro, fonduri PHARE pentru modernizarea străzii Anul Revoluţiei 1848.
Alţi 1,5 milioane de lei au fost atraşi de la Fondul de Mediu pentru amenajarea unui parc în cartierul Micro 13.
Viceprimarul Ciumacenco a adăugat: "Mai avem în diferite stadii de implementare alte şapte proiecte. Unul constă în realizarea Pieţei de gros Calea Basarabiei - zona Galaţi - Cahul, cu fonduri PHARE în valoare de circa 500.000 de euro. Durata proiectului este de 20 de luni. Mai avem alte două proiecte, fiecare de câte 220.000 de euro. Proiectele sunt amenajarea Centrului Multifunc-ţional de Servicii Sociale Speranţa şi Centrul multifuncţional de servicii sociale Speranţa pentru vârsta a III-a. Sumele au fost accesate tot prin PHARE".
Şase investiţii cu fonduri europene sunt în evaluare
La finele lunii septembrie, primăria mai avea în curs de evaluare şase proiecte cu fonduri europene. Investiţia "Dezvoltarea porturilor dunărene - DaHar", în valoare de 3,16 milioane de euro, este depusă în cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Sud - Estul Europei, Axa prioritară 3 - "Îmbunătăţirea accesului pe căile de transport". Proiectul se află în a doua etapă de evaluare, fiind depus la Agenţia Naţională de Dezvoltare, Budapesta, Ungaria.
Informatizarea integrată a Primăriei Galaţi pentru furnizarea de servicii electronice de e-administraţie, cu o valoare de 5,5 milioane de lei, este un proiect depus în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivitătii Economice", Axa prioritară 3 - "Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public". În perioada menţionată, proiectul se afla în etapa de evaluare la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Modernizarea şi Echiparea Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi costă 13,2 milioane de lei, iar linia de finanţare este Programul Operaţional Regional (POR) Axa prioritara 3 "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale". Proiectul a fost depus în data de 3 decembrie 2008, iar vizita la faţa locului a avut loc în data de 7 august 2009.
Prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative Axa Prioritară 1 - Îmbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice, primăria încearcă să atragă 1,5 milioane de lei pentru eficienţa administraţiei locale la nivel european. Proiectul se afla, în septembrie, în a doua etapă de evaluare, fiind depus la Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Modernizarea şi reabilitarea Grupului Şcolar Gh. Asachi din Galaţi, în valoare de 8,8 milioane de lei, este depus în cadrul POR Axa prioritară 3 "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale". Proiectul a fost depus în data de 27 martie 2009, proiectul tehnic - pe 15 iulie 2009, în luna septembrie fiind în derulare etapa de verificare.
Modernizarea administraţiei publice locale în beneficiul socio-economic al comunităţii locale în valoare de 1,2 milioane de lei este un alt proiect depus în cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative Axa prioritară 2 - "Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare".