Neamţ: Două proiecte mari sunt în licitare
F.A. Investiţii / 01 septembrie 2012
Cel mai important proiect de investiţii în perspectivă din judeţul Neamţ vizează "Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată". Valoarea investiţiilor se ridică la 107,67 milioane euro şi cuprinde lucrări în cele mai mari aglomerări umane din judeţul Neamţ, respectiv: Piatra Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Bicaz, Roznov şi Săbăoani.
Proiectul se afla, la jumătatea lunii august, în faza de licitare a lucrărilor. Este implementat de către Compania Judeţeană "Apa Serv" Neamţ, operator regional în domeniul alimentării cu apă, al canalizării şi epurării şi care are ca acţionar majoritar Consiliul Judeţean Neamţ. Finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru ianuarie 2014.
Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, domnul Culiţă Tărâţă, ne-a precizat că nu există investiţii sistate sau amânate în judeţ şi nici nu intenţionează să facă acest lucru.
Management integrat al deşeurilor în judeţul Neamţ
Alt proiect de investiţii, aflat de asemenea în curs de licitare a lucrărilor la jumătatea lunii august, vizează crearea "Sistemului de management integrat al deşeurilor". Valoarea totală a proiectului este de 42,1 milioane de euro, iar data estimată pentru finalizarea lui este octombrie 2014.
În cadrul acestui proiect vor fi închise depozitele municipale neconforme din oraşele Bicaz, Roman, Târgu Neamţ, vor fi construite trei staţii de transfer în Cordun, Târgu Neamţ şi Taşca, o staţie de sortare în Cordun şi un depozit judeţean conform, pentru deşeuri nepericuloase la Girov. Suprafaţa ocupată de depozitul de deşeuri va fi de 27 ha, iar durata de viaţă a acestuia este estimată la 21 de ani.
Controlul integrat al poluării cu nutrienţi în cinci comune nemţene
Proiectul ""Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" constă în construcţia de platforme la nivelul comunelor pentru colectarea deşeurilor solide provenite de la animalele crescute în gospodăriile individuale şi, acolo unde există cerere, mici platforme de gunoi de grajd pentru gospodăriile individuale cu facilităţi de colectare a fracţiilor lichide. Proiectul va fi dezvoltat şi în cinci comune din judeţul Neamţ: Dumbrava Roşie, Bodeşti, Gherăeşti, Costişa şi Zăneşti.
Proiectul se derulează prin Ministerul Mediului, iar Consiliul Judeţean Neamţ şi consiliile locale ale unităţilor administrativ teritoriale implicate asigură cofinanţarea de 5% din valoarea proiectului. Finanţarea este asigurată din fonduri rambursabile acordate de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), fonduri nerambursabile acordate de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi fonduri locale de la Consiliile Judeţene şi Consiliile Locale. Lucrările erau în faza de licitare, la jumătatea lunii august.
Proiecte cu finalizare în 2013
Două proiecte importante sunt prevăzute să fie finalizate anul viitor în judeţul Neamţ. Cel mai mare dintre acestea are o valoare de 7,5 milioane de euro şi presupune reabilitarea şi modernizarea unui tronson de 26,6 km din drumul judeţean 208G Hanu Ancuţei - Girov. Lucrările sunt executate de Vega "93 Galaţi şi urmează să fie finalizate în aprilie 2013.
În luna noiembrie a anului viitor este estimat să fie încheiate lucrările de restaurare şi punere în valoare a zonei istorice şi culturale Curtea Domnească din Piatra Neamţ. Valoarea totală a investiţiilor implicate de acest proiect se ridică la 7,2 milioane euro, lucrările fiind executate de Romconstruct SA. În cadrul proiectului sunt restaurate clădirile teatrului, a muzeului de artă şi a celui de etnografie, turnul şi beciul domnesc.