Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

NEPI şi Ovidiu Şandor: Cel mai mare proiect de birouri din afara Bucureştiului

F.A. Investiţii /

NEPI şi Ovidiu Şandor: Cel mai mare proiect de birouri din afara Bucureştiului
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Fondul de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) în parteneriat cu omul de afaceri timişorean Ovidiu Şandor vor dezvolta un proiect de birouri clasa A la Cluj-Napoca. Cu o suprafaţă totală închiriabilă de 52.000 mp, acesta va reprezenta cel mai mare complex de birouri din Ardeal. Lucrările vor începe în acest an, imediat după obţinerea autorizaţiei de construire şi vor fi finalizate etapizat, până în anul 2015.

    Ovidiu Şandor, CEO ModaTim Investment, ne-a declarat: "Atât NEPI, cât şi eu, am identificat că există o nevoie reală pentru un proiect de birouri de anvergură, în Cluj-Napoca. După încheierea tranzacţiei, ne-am dat seama că exista o complementaritate foarte bună între cele două părţi. Clujul a fost astfel o decizie comună cu un obiectiv imediat".

    Asocierea în cadrul acestui proiect este de 50% - 50%, atât ca dezvoltare cât şi ca finanţare. "Dacă NEPI vine cu o experienţă considerabilă pe foarte multe domenii, îndeosebi pe dezvoltări imobiliare, dar şi în plan financiar, eu voi contribui cu experienţa dobândită pe segmentul de birouri", explică domnul Şandor.

    Cei doi parteneri nu sunt la prima afacere împreună. În februarie 2012 NEPI a achiziţionat de la omul de afaceri timişorean ansamblul de birouri clasa A City Business Centre din Tmişoara.

    Noul ansamblu din Cluj-Napoca va fi construit pe bulevardul 21 Decembrie, pe fostul amplasament al fabricii Tricotaje Someşul. Lucrările la prima etapă, cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp vor începe până în luna noiembrie a acestui an, pentru a fi finalizate în primul trimestru al anului 2014. Finanţarea acestei etape este asigurată exclusiv din surse proprii ale partenerilor, dezvoltatorii demarând deja procedurile de obţinere a avizelor si autorizaţiilor necesare pentru construire.

    Lucrările la cea de-a doua etapă vor începe din 2013. Data exactă nu fusese încă stabilită la jumătatea lunii august. Demararea acestei etape va depinde însă şi de interesul concret arătat pentru prima fază, a precizat domnul Şandor.

    Dezvoltatorii au început deja discuţiile cu mai multe companii, potenţiali chiriaşi, care s-au arătat interesate de proiect. "Estimăm că vom semna primele contracte de preînchiriere spre finalul acestui an, când lucrările vor fi deja demarate", a adăugat Ovidiu Şandor.

    Proiectul de birouri va respecta cele mai înalte standarde

    Complexul de birouri va fi primul din Ardeal care va respecta cu adevărat standardele internaţionale ale unor astfel de imobile de clasă A în ceea ce priveşte conceptul, dimensiunea, calitatea, facilităţile, parcajele şi eficienţa energetică. Din punct de vedere arhitectural şi funcţional, proiectul se va înscrie în parametrii urbanistici existenţi pentru zona centrală a oraşului şi va fi în armonie cu planurile de dezvoltare urbană prevăzute de autorităţile locale pentru zona vizată, dau asigurări dezvoltatorii.

    "Ne propunem în primul rând ca, prin amplasamentul foarte bun, dimensiune şi concept, proiectul nostru să devină polul afacerilor din oraş, după modelul City Business Centre din Timişoara", afirmă Ovidiu Şandor.

    În cadrul ansamblului din Cluj-Napoca va fi implementat un concept similar celui utilizat la Timişoara - de proiect "complet". Astfel, ansamblul va include un restaurant/cantină de mare capacitate, cafenele, un centru de conferinţe, spaţii de retail, servicii bancare. Proiectul va dispune de suprafeţe largi per etaj, sitiuaţie ce va permite o foarte mare flexibilitate în ceea ce priveşte adaptarea la nevoile chiriaşilor. "Avem în vedere un standard tehnic şi estetic foarte ridicat, precum şi obţinerea unui certificat de clădire recunoscut internaţional. Toate acestea sunt atuuri pe care niciun alt proiect de birouri din Cluj-Napoca nu le are în acest moment", completează domnul Şandor.

    Dezvoltarea acestui proiect de anvergură apare în contextul în care oraşul Cluj-Napoca oferă în continuare oportunităţi pentru companiile dornice să dezvolte afaceri aici. Deşi în oraş există câteva clădiri noi de birouri, majoritatea au suprafeţe închiriabile mici, astfel încât sunt destule companii mari care funcţionează în clădiri diferite sau care întâmpină dificultăţi în a se dezvolta din cauza lipsei unei infrastructuri adecvate. Alte atuuri ale Clujului sunt prezenţa centrul universitar bine cotat, dezvoltarea polului IT şi a aeroportului internaţional, argumentează domnul Şandor.

    New Europe Property Investments este un fond de investiţii având ca scop achiziţia şi/sau dezvoltarea de clădiri de birouri, centre comerciale şi proprietăţi industriale, în principal în România, unde Grupul este activ încă de la înfiinţarea sa, în 2007 şi unde deţine 28 de proprietăţi.

    Printre investiţiile recente se numără dezvoltarea în parteneriat cu Carrefour Property, divizia imobiliară a retailerului internaţional, a centrului comercial Ploieşti Shopping City. Proiectul, cu o suprafaţă închiriabilă de 55.000 mp, urmează să fie inaugurat în luna noiembrie a acestui an.

    În februarie 2012, NEPI a achiziţionat ansamblul de birouri City Business Centre din Timişoara de la Ovidiu Şandor. Ansamblul va include la finalizare cinci corpuri de clădire cu o suprafaţă închiriabilă de 43.000 mp. Până în luna august fuseseră date în folosinţă trei corpuri de clădire, totalizând 25.000 mp închiriabili. Celelalte două corpuri urmează să fie finalizate în 2012, respectiv 2013.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional