Construcţia de apartamente a impulsionat turismul
Pentru prima dată după foarte mulţi ani, Litoralul românesc are în dezvoltare noi staţiuni şi va cunoaşte un aflux record de turişti, ne-a declarat Corina Martin, preşedintele filialei de Sud-Est a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului "Litoral". Domnia sa ne-a explicat: "Cele mai multe unităţi noi sunt în blocuri cu apartamente de vacanţă, care se înmulţesc considerabil, de la un an la altul, pe Litoral. Aceste investiţii au atras o dezvoltare puternică a comerţului, serviciilor şi a spaţiilor pentru petrecerea timpului liber. De asemenea, investiţiile imobiliare au sporit considerabil numărul de turişti în special în afara sezonului estival tradiţional".
Staţiune de lux între Mamaia şi Năvodari
Cea mai importantă staţiune nouă se conturează în zona dintre Mamaia şi Năvodari, unde au apărut mai multe complexuri rezidenţiale de blocuri înalte. Doamna Martin ne-a spus: "Într-un an, când majoritatea locuinţelor aflate acum în execuţie vor fi predate beneficiarilor, zona se va transforma într-o staţiune de lux. Deja ansamblurile sunt dotate cu cluburi, baruri şi restaurante, dar şi spaţii de cazare cu un confort deosebit. Apariţia acestei staţiuni este un lucru notabil pentru Litoralul româ-nesc". Autorităţile au planuri ambiţioase pentru această zonă în privinţa dezvoltării infrastructurii turistice şi a utilităţilor, iar serviciile aferente sunt în curs de dezvoltare.
Proiecte de staţiuni în Mamaia şi Corbu
Cele mai mari surprize în ceea ce priveşte construcţia de noi staţiuni le oferă localităţile 23 August şi Corbu. Primăria 23 August are în plan să atragă investiţii pe o zonă de câteva sute de hectare de pe malul Mării Negre, care să devină o staţiune de top de pe Litoral. În acest an, au şi fost aprobate toate planurile necesare pentru dezvoltare. Prima investiţie din zonă, în valoare de 200 de milioane de euro, se va desfăşura pe un teren de zece hectare şi aparţine "CLH Turism" SRL, societate cu capital majoritar austriac.
Administraţia locală din Corbu, localitate din nordul staţiunii Mamaia, şi-a exprimat intenţia, în acest an, de a adera la Asociaţia "Litoral". Primăria are planuri mari de promovare a turismului în zonă şi de atragere de investiţii întrucât beneficiază de 30 km de plajă. Corina Martin ne-a declarat: "Autorităţile susţin că există intenţia unor investitori de a realiza acolo un proiect fabulos de staţiune. Investiţia presupune amenajarea multor locuinţe de vacanţă, a unui port turistic, hoteluri şi ample zone de distracţii".
Construcţia de apartamente a impulsionat turismul
Practic, piaţa imobiliară efervescentă a redat Litoralului turiştii şi strălucirea de altă dată. Preşedintele Asociaţiei "Litoral" estimează că, pe tot Litoralul, la finele lunii iunie, erau în execuţie circa 2.000 de apartamente noi. În plus, dezvoltarea puternică de apartamente şi case de vacanţă a atras şi investitori străini, care vor să construiască mini-staţiuni cu complex hotelier, spa, case de vacanţă şi facilităţi de petrecere a timpului liber.
Proprietarii de case de vacanţă de la malul Mării Negre au prelungit şi sezonul estival. Corina Martin susţine: "În fiecare week-end, traficul din Mamaia şi Constanţa este infernal. În acest an, cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucureşti, am deschis Litoralul în aprilie. Iniţiativa a avut succes, iar unităţile de cazare au fost aproape pline la fiecare sfârşit de săptămână. Luna iunie a debutat excelent, cu hoteluri şi pensiuni la capacitate maximă şi vreme bună".
Creştere a numărului de turişti cu 25% în 2008
Doamna Martin estimează că 2008 se va încheia cu un plus de turişti de 25% faţă de numărul înregistrat în 2007. Preşedintele Asociaţiei "Litoral" afirmă că, începând în special din acest an, se va vorbi mai mult de Litoral în extrasezon. A crescut turismul de afaceri şi team-building-urile, iar Programul "Litoralul pentru toţi" a adus, la rândul său, un număr semnificativ de turişti în acest an, care au ocupat toate locurile aferente la hotelurile de patru stele. Este un semn că turiştii români au început să aprecieze confortul şi au devenit foarte pretenţioşi la capitolul de servicii.
Apariţia unor unităţi noi de patru şi cinci stele, dar şi modernizarea continuă a celor existente a atras şi mai mulţi turişti străini, care se anunţă într-un număr din ce în ce mai mare. În acest an, se pare că cei mai mulţi turişti străini provin din Italia.
A început să se construiască mult şi în sudul Litoralului
Încă se mai deschid unităţi noi de cazare în Mamaia şi înspre Năvodari. Dar, anul 2008 înseamnă, în opinia Corinei Martin, şi o dezvoltare puternică a locuinţelor de vacanţă şi a unităţilor de cazare în pensiuni din zona de sud a Litoralului. Până acum un an, această zonă nu atrăsese atenţia investitorilor. Foarte multe unităţi de cazare noi şi locuinţe de vacanţă vor apărea pe plaja staţiunilor Eforie Sud şi Eforie Nord, susţine domnia sa.
Astfel că, în acest an, Asociaţia "Litoral" se va concentra foarte mult pe promovarea sudului, în special a Mangaliei. Doamna Martin susţine că zona Neptun - Olimp rămâne şi în acest an preferata turiştilor şi are, în continuare, cele mai interesante proiecte de apartamente de vacanţă.
O altă staţiune care se dezvoltă remarcabil este Costineşti, plin de case de vacanţă şi apartamente în blocuri noi în construcţie. Acestea au atras o puzderie de turişti, dar şi noi investiţii în pensiuni. Multe pensiuni au apărut şi în zona staţiunilor Eforie Nord şi Eforie Sud.
Conducerea Asociaţiei "Litoral" susţine că primăriile din zonă colaborează foarte bine cu patronii din turism şi că au dezvoltat programe de investiţii în turism care au sporit numărul de vizitatori şi de rezidenţi de pe Litoral. Corina Martin, preşedintele asociaţiei, acuză autorităţile centrale că nu promovează suficient turismul pe Litoral şi turismul în România, în general. Promovarea zonelor pitoreşti din ţara noastră se face exclusiv pe cheltuiala operatorilor, sus-ţine domnia sa.