Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Noile apartamente din Sinaia, Buşteni şi Predeal se vând, în continuare, ca pâinea caldă

F.A. Piaţa Imobiliară /

Noile apartamente din Sinaia, Buşteni şi Predeal se vând, în continuare, ca pâinea caldă

Sinaia nu duce lipsă, nici în acest an, de oferte de apartamente noi de vacanţă. Mihai Totpal, director în cadrul companiei imobiliare "Mervani", ne-a declarat că noile locuinţe continuă să se vândă foarte repede după lansarea proiectelor. Preţul de vânzare variază între 1.200 şi 1.500 de euro/mp suprafaţă utilă.

Astfel, la finele lunii mai, erau în curs de execuţie şi în proiectare circa 300 de unităţi locative colective, apreciază domnia sa. Un apartament cu o cameră măsoară circa 35-45 mp, unul cu două camere este între 55 şi 65 mp, iar un apartament cu trei camere este de maxim 90 mp. Blocurile din Sinaia sunt, practic, nişte vile mai mari, pe parter, două etaje şi mansardă.

Cele mai mari ansambluri sunt localizate lângă liceul din Sinaia (de circa 300 de apartamente, construit de "Ozer"), pe strada Aosta (59 de apartamente), pe variantă (un bloc de 16 apartamente), şi alte patru blocuri în zona Gheorghe Doja. Preţul noilor locuinţe a crescut, în ultimul an, cu circa 100 de euro/mp.

Duplexurile au priză la bucureşteni

Mihai Totpal susţine că şi viluţele tip duplex au priză la bucureşteni. Acestea sunt proiectate pe suprafeţe de 80 - 150 mp, structurate pe parter şi etaj sau mansardă. Majoritatea vilelor au, la parter, camera de zi, bucătăria şi un grup sanitar. Etajul este ocupat de două dormitoare şi o baie.

Sinaia mai are câteva mici zone de extindere

Tranzacţiile cu terenuri au scăzut considerabil în ultimul an, în Sinaia, pentru că acestea nu prea mai există. Mihai Totpal ne-a explicat că preţul mediu pentru loturile libere ajunsese la circa 250 de euro/mp, la finele lunii mai. În locaţiile bune, preţul este de circa 350 de euro/mp.

Sinaia mai are zone mici de extindere. Este vorba de câteva străzi noi în Cumpătu, altele în zona Mihail Kogălniceanu (circa 150 de euro/mp de teren), iar cea mai căutată zonă este Calea Moroieni, înspre cota 1.000. Această zonă a devenit extrem de interesantă pentru că dispune de apă curentă şi gaz. Lipseşte doar canalizarea. Preţurile terenurilor sunt de 50-70 de euro/mp dacă dispun de utilităţi şi acces, şi de 30-40 de euro/mp pentru loturile fără utilităţi.

O altă zonă care a stârnit interesul investitorilor din cauza terenurilor de care dis-pune este Tirul cu Porumbei. Aici se pot face plasamente pe termen lung, pentru că nu au fost trase utilităţile, care sunt în proiect. Astfel, peste 2-3 ani, acest perimetru va cunoaşte o dezvoltare rezidenţială puternică, consideră Mihai Totpal.

Buşteniul va cunoaşte o explozie de apartamente de vacanţă

Dacă până în acest an Buşteniul a cunoscut numai dezvoltări de case de vacanţă noi, localitatea va avea, în perioada următoare, o dezvoltare puternică pe segmentul apartamentelor noi. Mihai Totpal ne-a precizat că există, în faza de proiect, două mari cartiere cu locuinţe colective, în imobile cu un regim mic de înălţime, care totalizează câteva sute de unităţi locative. Nişte inves-titori israelieni vor să construiască peste 100 de apartamente în zona Piatra Arsă, iar Fabrica de Hârtie Buşteni a fost achiziţionată de o companie spaniolă. Aici vor fi realizate circa 300 de apartamente cu spaţiile de agrement şi servicii aferente.

Buşteniul mai are şi proiecte mici de blocuri în zonele Fântânii-Valea Albă, Valea Cerbului şi Castel Cantacuzino. Directorul "Mervani" apreciază că preţurile noilor apartamente sunt similare cu cele din Sinaia, respectiv 1.200-1.500 de euro/mp.

Continuă şi construcţia de mini-cartiere în Buşteni

Cu toate că piaţa apartamentelor de vacanţă este în expansiune, Buşteniul nu duce lipsă nici de ansambluri rezidenţiale noi cu vile duplex, extrem de căutate în momentul de faţă, sau case unifamiliale. Mihai Totpal ne-a menţionat că cele mai noi cartiere sunt în Piatra Arsă. Unul are 12 vile, altul este compus din trei imobile a câte patru unităţi locative tip vilă şi celălalt are tot 12 case de vacanţă.

Piatra Arsă rămâne cea mai căutată zonă pentru terenuri

Cei care îşi doresc case de vacanţă în Buşteni caută terenuri tot în zona Golfului Regal - Piatra Arsă. Se cons-truiesc şi multe pensiuni în zona pârtiei de la Fântânii - Valea Albă. Zamora stârneşte din nou interesul turiştilor pentru că are o nouă zonă de extindere, care a atras investiţii încă de anul trecut.

Cu toate că rezerva de teren liber este de două ori mai mare decât cea a oraşului Sinaia, preţurile loturilor scoase la vânzare sunt destul de ridicate. Potrivit datelor furnizate de "Mervani", un metru pătrat de teren în Piatra Arsă costă 180-250 de euro, în Zamora între 150 şi 200 de euro, în Zona Fântânii - între 250 şi 300 de euro. Zona Ceair - Poiana Ţapului este, de asemenea, foarte căutată pentru construcţia de case de vacanţă. Preţurile sunt de circa 220 de euro/mp.

Se înmulţesc şi pensiunile din Buşteni

Dacă Sinaia este cunoscută ca staţiune selectă, pentru turismul de afaceri, Buşteniul este renumit pentru traseele sale montane. Din acest motiv, sunt foarte căutate pensiunile pentru petrecerea vacanţelor în familie. Astfel, în ultimul an, au apărut multe investiţii în pensiuni cu 6-20 de camere, susţin reprezentanţii "Mervani".

În plus, Primăria Buşteni se preocupă de extinderea reţelelor în zonele de interes. Centrul oraşului trece printr-un proces de modernizare cu bani europeni, magistrala de gaz se extinde, apar străzi noi, iar infrastructura a fost adusă în tot cartierul Zamora.

Azuga se dezvoltă numai în jurul pârtiei

Dezvoltarea localităţii Azuga continuă constant în zona pârtiei, fără investiţii de proporţii. Aici se mai construiesc unităţi de cazare şi mini-cartiere cu vile duplex sau individuale. Fabrica de postav a fost dărâmată şi urmează să se transforme într-un proiect de agrement. Toată industria din zonă a fost închisă, iar fabricile de sticlă, şamotă şi bere urmează să fie vândute unor investitori puternici pentru proiecte imobiliare.

Potrivit "Mervani", au fost achiziţionate terenuri pentru dezvoltarea de bloculeţe cu 4-5 niveluri. Acestea au apartamente cu una şi două camere, ale căror preţuri de vânzare sunt cu circa 100 de euro/mp mai mici decât cele construite în Sinaia şi Buşteni.

Oferta de terenuri este redusă, dar loturile scoase la vânzare au suprafeţe mari. Preţurile variază între 60 şi 90 de euro/mp. Parcelele bune de lângă pârtie costă circa 250 de euro/mp.

Azuga are foarte multe blocuri cu apartamente vechi, ale căror preţuri sunt chiar mai mari decât ale noilor locuinţe. Din acest motiv, în ultimele şase luni, nu s-au mai încheiat tranzacţii pe acest segment de piaţă. "Mervani" estimează că, în perioada următoare, apartamentele vechi se vor ieftini cu circa 20%. Blocurile sunt construite în anii "75-"85 şi au suprafeţe mici. Astfel, un apartament de trei camere are circa 60 mp.

Predealul rămâne cea mai scumpă staţiune de pe Valea Prahovei

Predealul rămâne o staţiune de lux, cu apartamente noi ale căror preţuri calculate la suprafaţa utilă erau, la finele lunii mai, între 1.400 şi 1.600 de euro/mp. Sunt şi apartamente care se vând cu 2.200 de euro/mp suprafaţă utilă, ajungând, astfel, din urmă, Bucureştiul.

Noile proiecte de bloculeţe se concentrează în jurul pârtiei.

Mihai Totpal ne-a declarat că zonele de interes pentru achiziţia de terenuri sunt Cioplea (250 de euro/mp), Trei Brazi (180-200 de euro/mp) şi Cabana Vânătorul (150-170 de euro/mp). Zonele de extindere a Predea-lului sunt Valea Râşnoavei şi Pârâul Rece, unde preţurile terenurilor au ajuns la 70-90 de euro/mp.

Zona Trei Brazi este apreciată pentru suprafeţele sale generoase şi peisaj. Aici au demarat deja mai multe proiecte de case de vacanţă individuale sau duplexuri. Totodată, există o cerere ridicată şi pentru penthouse-uri. Deşi Predealul este o staţiune a sporturilor de iarnă, turiştii vin aici şi vara datorită peisajului şi liniştii.

Zone de viitor sunt în spatele hotelului Belvedere, în dreptul pârtiei de sărituri. Extinderea se poate produce până în zona Timişului, dar imensa suprafaţă de teren nu dispune de utilităţi. În aceste zone, au fost achiziţionate multe terenuri ca investiţii. Preţurile variază între 30 şi 50 de euro/mp. Infrastructura este planificată să ajungă în zonă în trei-patru ani.

O altă zonă care a început să fie solicitată de cumpărători este cea a Timişurilor de Sus şi de Jos. Şi aici suprafeţele disponibile sunt mari, dar nu toate au infrastructură.

Circa jumătate din ofertele imobiliare existente în localităţile de pe Valea Prahovei sunt reprezentate de terenuri. Aproximativ o treime din oferte sunt case şi vile, iar 13% sunt apartamente şi garsoniere. Potrivit unui studiu efectuat de compania imobiliară "Mervani" din Sinaia, cele mai puţine sunt ofertele de spaţii comerciale, industriale şi turistice, care ocupă, din total, un procent de 4,8%.

În raport cu perioada 2005 - 2006, ultimul an s-a remarcat printr-o creştere a numărului de oferte cu aproape un sfert. Terenurile deţin acum un procent mai mic din totalul ofertelor, dar a crescut cu 4% numărul de case şi vile scoase la vânzare în ultimul an. Spaţiile comerciale, industriale şi turistice au înregistrat o creştere de doar 1% faţă de anul precedent, în timp ce categoria apartamentelor şi garsonierelor a rămas neschimbată.

Circa 23% din oferte sunt din Câmpina. Pe locul doi se află Breaza cu 16% din totalul ofertelor, iar Buşteniul şi Sinaia sunt la egalitate, având fiecare o cotă de 15%. Circa o zecime din oferte sunt concentrate în oraşul Comarnic, localităţile Cornu şi Breaza ocupând fiecare un procent de 6% din numărul total de oferte. Cel mai mic procent ocupat (4%), este adjudecat de localitatea Azuga.

Cele mai multe din apartamentele scoase la vânzare se află în Sinaia (35%), iar cele mai multe garsoniere se regăsesc în Câmpina (46%). Oferta cea mai mare de case, vile şi spaţii turistice este în Buşteni (21%, respectiv 29%), iar majoritatea spaţiilor industriale şi comerciale se regăsesc în Câmpina (50% respectiv 44%). Terenurile intravilane se găsesc, în mare majoritate, în Câmpina şi Breaza (23%, res-pectiv 22%).

Preţurile terenurilor scoase la vânzare pe Valea Superioară a Prahovei au cunoscut, în ultimul an, o creştere uniformă de circa 25%. Un fenomen foarte interesant este şi creşterea cererii pentru imobile vechi, pentru a fi restaurate şi modernizate. Cumpărătorii sunt englezi, germani şi israelieni, care au suficienţi bani să redea staţiunilor noastre montane casele cu o valoare arhitecturală deosebită.

Preţul mediu pe metru pătrat suprafaţă utilă rezultat în urma analizei efectuate, la finele lunii mai, de agenţia imobiliară "Mervani" este de 1.009 euro pentru apartamentele din blocurile vechi, ridicate între anii 1960 şi 1980. Preţul mediu pentru apartamentele construite în perioada 1981 - 2000 este de 1.281de euro/mp. În ceea ce priveşte apartamentele din blocurile noi, acestea au un preţ mediu de 1.341 euro/mp. Totodată, garsonierele au un preţ mediu de 1.260 de euro/mp, identificat într-o plajă valorică de 700 - 1.500 de euro/mp, în funcţie de vechimea imobilelor.

Din punct de vedere al suprafeţelor utile aferente, în blocurile mai vechi, acestea sunt cuprinse între 25 şi 30 mp (apartamente cu o cameră), 40 - 50 mp (două camere) şi 50 - 70 mp (trei camere). În cazul blocurilor noi, suprafeţele sunt de 35 - 50 mp (o cameră), 50 - 80 mp (două camere) şi 70 - 130 mp (trei camere).

Preţul mediu la apartamente şi garsoniere, calculat pe metru pătrat suprafaţă utilă, este puternic influenţat de localitatea unde imobilul este amplasat. Astfel, preţurile variază între 700 şi 1.400 de euro/mp în localităţile Predeal, Buşteni, Azuga şi Sinaia. În Breaza şi Câmpina preţul mediu al locuinţelor este situat sub 1.000 de euro/mp.

Oferta de case şi vile cu preţul cel mai mare se regăseşte în Predeal. Localităţile Sinaia şi Buşteni sunt pe locul doi în ierarhia preţurilor, locuinţele din aceste zone fiind cu circa 200 de euro/mp mai ieftine faţă de cele din Predeal. Locul trei în top este ocupat de Câmpina, Azuga şi Cornu, cu preţuri cuprinse în limita sumei de 1.000 de euro/mp. Breaza şi Comarnic, localităţi nou intrate în spectrul de interes al investitorilor imobiliari, prezintă un preţ mediu sub 900 de euro/mp suprafaţă utilă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional