Proiectul noului Cod al Patrimoniului, inaintat Guvernului de Ministerul Culturii, isi propune sa fie mult mai aspru cu proprietarii care desconsidera edificiile de patrimoniu. Astfel, Codul prevede sanctiuni care merg pana la expropriere pentru cei care aduc prejudicii unui monument istoric, a afirmat Radu Boroianu, secretar de stat in Ministerul Culturii, cu ocazia primei editii a Serilor Patrimoniului National, evenimet organizat de Institutul National al Patrimoniului (INP).
Codul mai prevede infiintarea unei structuri pentru inspectia patrimoniului sau chiar a unei "politii a patrimoniului", asa cum se practica in ale tari. "Ordinea nu se face numai cu legea, ci cu institutii ale severitatii", argumenteaza domnul Boroianu.
Forma initiala a Codului va fi lansata spre dezbatere publica imediat ce va fi aprobata de Guvern, a dat asigurari secretarul de stat.
Modificarea legislatiei privind patrimoniul este o necesitate. De exemplu, Ministerul Culturii, nu dispune in prezent de instrumente pentru a sanctiona in mod direct prejudiciile grave aduse unui monument istoric. Deocamdata, autoritatile pot apela la expropriere strict pentru cauze de utilitate publica si cu o justa despagubire a proprietarilor, nicidecum ca sanctiune pentru abuzurile aduse cladirilor istorice, atrage atentia domnul Boroianu.
Faptul ca sunt pierdute procesele intentate proprietarilor denota ca problema rezida in forma legii, nu in justitie, considera domnul Boroianu.
In opinia sa, inclusiv unii restauratori au aplicat rele tratamente monumentelor istorice, iar acest lucru trebuie indreptat.
Un alt aspect care va influenta viitorul patrimoniului este legat de procesul de descentralizare. Printre altele, acesta vizeaza trecerea directiilor judetene pentru cultura din subordinea Ministerului Culturii in subordinea autoritatilor locale. "Unii primari imi dau frisoane", marturiseste in acest sens domnul Boroianu.
Din randul societatii civile, Roxana Wring, presedintele Pro.Do.Mo., si-a exprimat nemultumirea in privinta acordului dat de Ministerul Culturii pentru descentralizarea directiilor de cultura.
In opinia sa, legea privind protejarea patrimoniului nu functioneaza in ceea ce priveste sanctiunile si controlul, insa altfel este destul de buna.
La randul sau, arhitectul Dan Marin a atras atentia ca patrimoniul inseamna mai mult decat monumentele istorice in sine, deoarece acestea exista intr-un anumit context urban. Prin urmare, Ministerul Culturii trebuie sa aiba un important cuvant de spus si in privinta modificarilor aduse legii urbanismului, pe langa Ministerul Dezvoltarii Regionale.
INP va avea doar 20 milioane de lei pentru Programul National de Restaurare
In proiectul de buget este prevazut ca Institutul National al Patrimoniului (INP) sa dispuna in 2014 de doar 20 milioane de lei pentru Programul National de Restaurare, similar cu bugetul din acest an, a precizat Alexandru Muraru, directorul general al INP.
Prin Program, sunt in curs lucrari la 150 de monumente istorice. Doar finalizarea acestor interventii ar necesita in jur de 120 milioane de lei. Prin urmare, datorita subfinantarii, nu vor putea fi atacate alte obiective, iar durata de executie pentru cele incepute s-ar putea prelungi foarte mult, subliniaza domnul Muraru.
Institutul National al Patrimoniului isi propune sa organizeze o suita de dezbateri lunare - Serile Patrimoniului National - cu scopul de a trage un semnal de alarma in vederea salvgardarii patrimoniului national.