Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

"Nu trebuie să ne aşteptăm la scăderi mari şi bruşte de preţ pe rezidenţial"

Piaţa Imobiliară /

Daniel Crainic

Daniel Crainic

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Criza actuală nu are nimic în comun cu cea din 2008-2009, mai ales în condiţiile în care piaţa imobiliară este mult mai pregătită să depăşească o situaţie dificilă cum este cea prin care trecem, ne-a spus Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro, în cadrul unui interviu. Printre altele, domnia sa ne-a vorbit despre efectele pandemiei asupra pieţei de profil, dar şi despre evoluţia cererii şi estimările specialiştilor pe partea de preţuri.

    Interviu cu Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

    Reporter: Cum se resimte pandemia de Covid 19 în piaţa imobiliară?

    Daniel Crainic: În aprilie şi mai, din punct de vedere al tranzacţiilor, există o scădere, cauzată în special de măsurile adoptate. ANCPI a comunicat că, în aprilie, au fost cu 44% mai putine tranzacţii decât în martie şi cu 4% mai puţine decât anul trecut. Mă aşteptam la o scădere mai mare. Numărul relativ ridicat al tranzacţiilor inclusiv în aprilie arată faptul că piaţa o ducea foarte bine înainte de criză, iar tranzacţiile din aprilie au avut ca bază negocieri derulate înainte, pentru că o tranzacţie imobiliară se finalizează în cursul a minim 30-60 de zile.

    Reporter: Cum consideraţi că va evolua activitatea imobiliară?

    Daniel Crainic: Este posibil să vedem şi în lunile care urmeză un recul al tranzacţiilor, dar este de precizat că piaţa imobiliară structurală a dus-o bine până la această criză sanitară. Avem o piaţă imobiliară solidă, cu o cerere foarte ridicată, mult peste cea de anul trecut.

    Reporter: Dacă am compara aceas­tă criză cu cea din 2008, ce concluzii am putea trage?

    Daniel Crainic: Nu cred că are nicio legătură situaţia de acum cu ceea ce era în 2008-2009. Atunci, totul a pornit de la o criză financiară şi i-a prins pe dezvoltatori cu foarte multe apartamente finalizate sau în stadiu avansat de construcţie, dintr-o dată. Iar acum, majoritatea apartamentelor în fază de execuţie, indiferent cât de incipientă ar fi, sunt contractate. Deci, dezvoltatorii nu sunt deloc expuşi. Ceea ce se poate întâmpla dacă cererea scade este, eventual, o amânare a planurilor de dezvoltare. Investitorii nu vor mai dezvolta trei etape în trei ani, ci trei etape în cinci ani. Dar nu sunt riscuri de falimente, de preluare a activelor de către bănci, pentru că tot ceea ce este în fază de construcţie este contractat.

    Reporter: Ce strategie au abordat jucătorii din domeniu?

    Daniel Crainic: Cu siguranţă se re­analizează toate planurile de business. Ca strateie a companiilor se remarcă apelul la resurse digitalizate, de la marketig la vizionări, iar aici piaţa este destul de bogată. Şi în acest domeniu piaţa imobiliară este incomparabil mai bine pregătită decât în 2008-2009. Îmi amintesc că în 2010 am organizat primul tâtrg virtual din România şi principala noastră problemă a fost lipsa materialelor de marketing digitalizate pe care clienţii să le poată accesa într-un mediu online. Acum, acest lucru nu mai există, acum avem filme de prezentare, randări 3D, randări animate etc.

    De asemenea, şantierele mari au funcţionat în continuare, nu s-au oprit din construit, cu respectarea normelor sanitare.

    Reporter: Cum simţiţi cererea, în acest moment?

    Daniel Crainic: Este îmbucurător faptul că cerere există în continuare, doar 7% dintre cei care doreau să cumpere au declarat că vor să renunţe la achiziţie. Desigur, există o amânare de planuri - 57% din cumpărători amână planurile cu 3-6 luni, ceea ce este normal, pentru că suntem cu toţii într-o stare de amorţeală. În mod normal, cererea este acolo, latentă, dar pot exista factori externi pieţei imobiliare care să influenţeze decizia de achiziţie. Aici mă refer, de exemplu, la politicile de finanţare - dacă băncile vor fi reticente să finanţeze piaţa imobiliară -, la încrederea în mersul economiei etc.

    Reporter: Ce estimări aveţi referitoare la preţurile din sectorul imobiliar?

    Daniel Crainic: Nu cred că ne putem aştepta la o scădere bruscă şi foarte mare a preţurilor. Pe segmentul nou, dezvoltatorii au lucrat cu marje foarte mici, preţul terenurilor a crescut foarte mult, la fel şi cel al materilelor de construcţii şi cel cu manopera, costuri care nu s-au transpus integral clientului. De aceea nu cred că ne putem aştepta la scăderi majore de preţ, cu mici excpeţii probabil, în segmentele unde preţurile sunt foarte sus în acest moment.

    Reporter: Cum este afectat segmentul chiriilor de această criză?

    Daniel Crainic: Pe piaţa chiriilor, în primul rând sunt studenţii care dictează piaţa, prin volumul pe care îl reprezintă. Ei apelează în general la apartamentele mai ieftine, pe care şi le permit, dar reprezintă un volum mare pe piaţa chiriilor, cel puţin în 3-4 oraşe mari din ţară. În Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, cererea este foarte mare, iar oferta este subdimensionată şi pe piaţa chiriilor. Chiar am văzut o scădere de doar 5% pe acest segment, adica de la aproximativ 400 de euro a scăzut cu circa 20 de euro.

    Un segment care are deja de suferit sunt apartamentele închiriate în regim hotelier. Sunt apartamente care nu au fost gândite să fie închiriate pe piaţa normală şi, cum turismul este mort, această piaţă a scăzut foarte mult.

    În schimb, sectorul de livrabile online a crescut şi a antrenat de la sine creşterea unor industrii secundare precum cea de delivery şi logis­tică. Aşadar, există şi câştigă­tori ai acestei crize.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional