Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

OANA PETRESCU, DELOITTE:"Băncile - active, dar selective în finanţările imobiliare"

Finanţare /

"Băncile - active, dar selective în finanţările imobiliare"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Băncile au devenit mai active, anul acesta, în segmentul finanţărilor imobiliare, dar într-un mod foarte selectiv, cu o preferinţă marcată spre proiectele generatoare de venituri, după cum ne-a spus Oana Petrescu, partener Deloitte.

    Potrivit domniei sale, cele mai importante criterii pentru obţinerea unei finanţări imobiliare le constituie viabilitatea modelului de business şi calitatea activului, după care băncile sunt interesate de nivelul investiţiei de capital a dezvoltatorului/operatorului şi de reputaţia şi referinţele acestuia. Aspectele referitoare la studiul de fezabilate, evaluarea proiectului şi valoarea creditului, deşi necesare şi obligatorii, nu mai sunt factorii principali în decizia de finanţare.

    "Clasele de active cele mai interesante, anul acesta, sunt sectoarele rezidenţial şi de birouri, urmate de spaţiile industriale şi de retail şi mai puţin, deocamdată, de hoteluri şi turism - reflectând evoluţiile favorabile ale consumului şi producţiei industriale din ultimii ani", ne-a mai spus doamna Petrescu.

    Potrivit specialistului, condiţiile de finanţare au devenit mai favorabile în comparaţie cu anii trecuţi, în special datorită scăderii costurilor finanţării bancare, interesului crescut în finanţarea imobiliară şi unei oarecare creşteri a apetitului de risc al băncilor - pe fondul unei bune capitalizări şi a reducerii nivelului creditelor neperformante.

    "Ne aşteptăm ca actualele condiţii de piaţă favorabile şi situaţia finanţării imobiliare să rămână stabile în 2015, cu perspective favorabile pentru anii următori", a conchis Oana Petrescu.

    KPMG: "Atitudinea băncilor s-a schimbat în bine"

    În Europa, finanţarea de către bănci a investiţiilor imobiliare şi a proiectelor de dezvoltare a făcut, în general, "un mare pas înainte", reiese din sondajul Property Lending Barometer 2015, publicat de KPMG, care vizează 90 de instituţii financiare din 21 de ţări, inclusiv România.

    "Atitudinea băncilor s-a schimbat în bine", acestea devenind mai deschise la finanţarea proiectelor imobiliare, observă Andrea Sartori, Partener şi Head of Real Estate pentru Europa Centrală şi de Est din cadrul KPMG.

    În Europa se înregistrează o reducere record în ceea ce priveşte rata dobânzilor, existând şi un program de achiziţionare de active iniţiat de Banca Centrală Europeană, care se aşteaptă să crească nivelul de lichiditate a băncilor. În acelaşi timp, operatorii financiari se confruntă cu o concurenţă crescută din partea unor creditori alternativi, ca de exemplu fondurile cu plasamente în acţiuni/obligaţiuni şi băncile de investiţii, subliniază specialiştii de la KPMG.

    Între timp, băncile de pe pieţele mai puţin stabile par să se confrunte, în continuare, cu dificultăţi cauzate de proporţia considerabilă de credite neperformante din portofoliile lor, mai reiese din raportul citat.

    Redresarea sectorului de creditare imobiliară este mai vizibilă în economiile europene mai dezvoltate. Economiile mai puţin stabile, adaugă Sartori, se află încă sub presiunea de identificare a unor soluţii la problemele cauzate de criza financiară globală. Băncile din economii precum Serbia şi Croaţia se confruntă cu o mai mare proporţie de credite neperformante, fapt pentru care ezită să crediteze sectorul imobiliar.

    Andrea Sartori subliniază: "Din cauza acestei proporţii ridicate de credite neperformante, aşa-numitele alte economii, astfel cum am prezentat în studiul nostru, ar putea deveni ţinte potenţiale pentru cei care sunt interesaţi să preia portofolii de credite neperformante".

    Sondajul KPMG prezintă şi o evaluare a criteriilor pe care instituţiile financiare europene le iau în considerare în acordarea creditelor pentru dezvoltări/investiţii imobiliare.

    "Majoritatea băncilor din sondajul nostru - indiferent de economia în care activează - au subliniat că proiectele pe care sunt dispuse să le finanţeze au la bază un model de afaceri robust şi proiectul urmează să fie un activ de o înaltă calitate", a detaliat Sartori. "Participanţii la sondaj au menţionat că preferă în continuare proiectele care generează venituri faţă de noile dezvoltări, în special în economiile dominante şi stabile," explică Ori Efraim, Partener KPMG in România, afirmând: "Reducerile de impozit şi o piaţă a muncii favorabilă cresc încrederea consumatorilor, în timp ce băncile privesc cu optimism dezvoltarea lor în viitorul apropiat".

    Băncile din România au opinii diferite legate de perspectivele portofoliilor de credite

    Băncile din România au, însă, opinii diferite în legătură cu perspectivele portofoliilor de credite proprii şi ale întregului sector bancar în următoarele 12-18 luni. În timp ce majoritatea respondenţilor prognozează o creştere în dimensiunea portofoliului propriu, precum şi al întregului sector bancar, unele bănci sunt de părere că acesta va arăta o uşoară diminuare. Răspunsurile sugerează că, bazându-se pe economia în curs de redresare, majoritatea băncilor sunt încrezătoare în creşterea portofoliului de credite în viitorul apropriat, care se aşteaptă să crească cu o rată de 3-4% pe an în următorii ani, arată specialiştii citaţi.

    Printre altele, cercetarea KPMG arată că segmentul rezidenţial este clasa de active preferată de bănci, în cazul finanţării proiectelor de dezvoltare din economiile dominante/stabile incluse în sondaj, acesta fiind urmat de spaţii comerciale, birouri şi spaţii industriale. Cu toate acestea, în alte economii mai puţin stabile, spaţiile de birouri s-au clasat pe primul loc, urmate de spaţii comerciale, rezidenţiale şi industriale. Specialiştii arată că instituţiile financiare sunt mai interesate să finanţeze proiecte hoteliere în ţările a căror economie se bazează în mare măsură pe turism, ca de exemplu Grecia sau Cipru.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional