Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Operaţiunile de publicitate imobiliară reflectă explozia tranzacţiilor imobiliare

F.A. Piaţa Imobiliară /

Operaţiunile de publicitate imobiliară reflectă explozia tranzacţiilor imobiliare

Tranzacţiile cu proprietăţi au explodat anul trecut în aşteptarea integrării ţării noastre în Uniunea Europeană. Fenomenul este reflectat şi de operaţiunile de publicitate imobiliară.

Mihai Busuioc, directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), ne-a declarat că, anul trecut, au fost realizate 3.741.700 operaţiuni de publicitate imobiliară, cu 22% mai numeroase decât în 2005. Cele mai multe operaţiuni au fost în Bucureşti (355.015), urmat de Judeţul Timiş (252.321), Judeţul Cluj (179.737), Judeţul Bihor (176.795) şi Judeţul Braşov (145.083).

Domnul Busuioc ne-a precizat că, în comparaţie cu 2005, cea mai mare creştere a acestor operaţiuni a fost înregistrată, anul trecut, în Bucureşti (42%), urmat de judeţele Bihor şi Cluj cu câte 32%. Tranzacţiile din Braşov au sporit cu 17% în 2006 faţă de anul precedent.

Din extrasele de informare efectuate de ANCPI se remarcă interesul sporit al populaţiei pentru acest serviciu. Astfel, anul trecut au fost înregistrate 699.564 de extrase de informare, faţă de 627.079 realizate în 2005. Şi extrasele de autentificare au cunoscut o majorare lunară, în comun acord cu creşterea operaţiunilor de înscriere în cartea funciară a actelor notariale. Aceasta semnifică o majorare cu circa o treime a tranzacţiilor imobiliare la nivel anual de la 574.751 (în 2005) la 759.925 (în 2006).

Numărul ipotecilor în-scrise în cartea funciară urmează un trend ascendent de la 174.025 în urmă cu doi ani, la 200.406 în anul trecut (creşterea fiind de circa 20%). Înscrierea actelor de partaj, a dezmembrărilor şi unificărilor, a certificatelor de moştenitor şi a titlurilor de proprietate au avut, în 2006, o creştere lunară.

ANCPI a înregistrat, însă, o scădere a operaţiunilor de consultare a cărţilor funciare, de emitere a certificatelor de sarcini, de înscriere a certificatelor de atestare conform HG 834/1991 şi eliberare extras, precum şi de înscriere a dispoziţiilor de restituire în baza Legii 10/2001 şi eliberare extras.

Cadastru general în patru judeţe

ANCPI are, în acest an, ca principal obiectiv, continuarea informatizării şi extinderii programului integrat de cadastru şi carte funciară în 12 judeţe. La fel de important este şi programul de introducere a cadastrului general. Este pentru prima dată când proiectul va fi implementat în patru judeţe (Prahova, Dâmboviţa, Braşov şi Constanţa). Finanţarea se ridică la 32 milioane de euro şi este asigurată de la bugetul de stat.

Toate titlurile de proprietate vor fi înscrise în cartea funciară

Un alt proiect al ANCPI este măsurarea şi înscrierea în cartea funciară a titlurilor de proprietate eliberate în baza Legii 247/ 2005. Programul, în valoare totală de circa 50 milioane de dolari, va începe în vara acestui an şi se va derula timp de cinci ani. Finanţarea este asigurată dintr-un împrumut acordat de Banca Mondială. Proiectul va fi implementat, pentru început, în 12 judeţe. Suprafeţele vizate în fiecare judeţ sunt de aproape 125.000 de hectare.

În Bucureşti, se introduce semnătura electronică

Foarte important pentru ANCPI este şi procesul de introducere a semnăturii electronice în relaţia cu notarii. Implementarea acestui proiect va începe în Capitală, la sfârşitul acestui an.

De asemenea, agenţia lucrează şi la digitizarea planurilor de amplasament şi delimitare emise în perioada 1999-2006. Astfel, se facilitează accesul la informaţia computerizată.

ANCPI doreşte o mai bună coordonare a realizării planurilor parcelare

Mihai Busuioc ne-a mai declarat că ANCPI va propune şi modificarea regimului de aplicare a Legii 18/1991 pentru a obţine o mai bună coordonare a activităţii de realizare a planurilor parcelare. Dacă proiectul de act normativ va fi aprobat, se fluidizează schimbul de informaţii dintre primării, iar parcelările, odată efectuate, nu mai pot fi modificate.

ANCPI va propune un proiect de lege privind cadastrul general, prin care ţara noastră să treacă la cartea funciară electronică.

Vârf de încasări în decembrie 2006

Mihai Busuioc ne-a mai spus că trendul încasărilor din activitatea de publicitate imobiliară pentru anul 2006 este tot crescător, constituindu-se ca vârf al acestora luna decembrie, cu 25,9 milioane de lei. Astfel, valoarea totală a încasărilor din 2006 se ridică la 254,3 milioane de lei. Maximul încasărilor din această activitate pentru anul 2005 este realizat tot în luna decembrie - cu 18,8 milioane de lei.

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) cu cele mai mari încasări rămâne, şi în 2006, Bucureştiul. Se observă, însă o schimbare a ocupantului locului 2: dacă în 2005 era Timişul, în 2006 OCPI Ilfov ocupă acest loc. Ocupantul ultimului loc nu mai este Oltul, ci OCPI Mehedinţi, cu încasări de 1,5 milioane de lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional