Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Opinii divergente pe marginea unei noi bule imobiliare

Emilia Olescu Piaţa Imobiliară /

Întrebarea care persistă, în ultima perioadă, legată de piaţa imobiliară, este dacă urmează o nouă bulă, iar specialiştii imobiliari din ţara noastră au opinii diferite despre cum va evolua acest sector. În timp ce unii consideră că este foarte posibil să asistăm la o nouă bulă imobiliară, alţii afirmă contrariul, opinând că nu vom mai asista la fenomene similare cu cele din 2008, în sectorul de profil.

Sorin Lăcustă, Senior Broker la departamentul Rezidenţial - Romtor Real Estate, susţine că, dacă se menţine exponenţial ritmul de creştere actual, atunci, probabil că vom fi martorii unei noi bule pe piaţa noastră de real-estate. În acelaşi timp, Anca Mihaela Barbarosie, Managing Partner în cadrul Romtor Technics, consideră că, în următorii doi-trei ani, nu va fi posibil acest lucru, toţi jucătorii pieţei fiind precauţi, iar băncile - mult mai atente la cine acordă împrumuturi şi la ce primesc garanţie.

Segmentul rezidenţial din ţara noastră a înregistrat o creştere a preţurilor, datorată numărului relativ mic de construcţii noi, relaxării creditării şi mai ales creşterii economice, potrivit lui Sorin Lăcustă. Specialistul ne-a declarat: "Acest fapt a generat un val de încredere în piaţă. Facilităţile fiscale şi îmbunătăţirea legislaţiei a contribuit într-o măsură mai mică, dar au ajutat. Numărul relativ mic de terenuri şi preţul ridicat al acestora a menţinut cât de cât constantă evoluţia pieţei, care, pentru moment, nu înregistrează dezechilibre vizibile".

Asistăm la dezvoltări mari în zonele mărginaşe ale Bucureştiului, unde preţul terenului este mult mai accesibil, facilitând dezvoltatorilor încadrarea proprietarilor în cadrul programului Prima Casă.

Majoritatea proiectelor rezidenţiale se află în zone mărginaşe ale Bucureştiului şi în multe cazuri în exteriorul acestuia, conform domnului Sorin Lăcustă.

Pe segmentul rezidenţial, piaţa îşi va continua trendul ascendent, unde proiectele mici vor avea mare căutare, iar cele mari vor păstra constant ritmul vânzărilor, consideră domnia sa.

Preţul construcţiilor depinde de valoarea terenului şi de costul de producţie, care include preţul materialelor şi costul cu forţa de muncă, ne-a mai spus Sorin Lăcustă, precizând: "Din informaţiile publice, ne putem da seama că salariile cresc (real sau nu), acest trend urmând să ducă la o creştere a preţurilor din construcţii. Totodată, este firească o creştere a preţurilor şi ca urmare a relaxării condiţiilor de creditare".

Pe partea de rezidenţial, asistăm din nou la decalaje între cerere şi ofertă, având solicitări însemnate pentru terenuri, unde oferta este foarte mică, conform domnului Lăcustă.

Domnia sa conchide că valoarea medie a unei investiţii realizate pe segmentul nostru rezidenţial este de 1-5 milioane euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional