Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

OPORTUNITĂŢI ÎN ZONELE TURISTICEPreţurile terenurilor au scăzut cu cel mult 10% faţă de anul trecut

F.A. Piaţa Imobiliară /

Valea Oltului

În zona oraşului Făgăraş nu prea sunt tranzacţii nici cu terenuri, nici cu case. "Merge foarte, foarte greu", tranzacţiile sunt foarte puţine încă din luna octombrie a anului trecut. "Ofertă avem, cererea lipseşte", semnalează Alina Braga, reprezentantul agenţiei "Imobis", din Făgăraş.

Tranzacţiile imobiliare cu proprietăţi lângă Râmnicu Vâlcea au mers mai bine în această perioadă mai ales pe segmentul de terenuri decât pe apartamente, dar cu precădere suprafeţe mici. Cei mai mulţi cumpărători de terenuri, cam 80%, sunt persoane fizice care vor să-şi facă o casă, (deci investiţii micuţe), nu firme de construcţii ca în alţi ani. Aceştia din urmă sunt acum preocupaţi să vândă, consideră Mirela Rusu, administratorul agenţiei "Cozia Imobiliare", din Râmnicu Vâlcea.

Preţurile terenurilor nu au scăzut mult faţă de anul trecut, maxim 10%, deoarece proprietarii preferă să aştepte. "Toţi aşteaptă o schimbare", consideră doamna Braga. La case, preţurile au rămas cam la acelaşi nivel, foarte mare pentru Făgăraş, apreciază domnia sa.

La Râmnicu Vâlcea doamna Rusu percepe o scădere a preţurilor, dar atrage atenţia că trebuie să se ţină cont şi de creşterea euro raportat la leu, astfel că scăderile sunt în realitate destul de mici. Domnia sa se aşteaptă ca preţurile să mai scadă: "Cred că nu există motiv să stagneze preţurile, trebuie să mai scadă. Dar sunt şi surse care spun că au ajuns deja la pragul de jos, sub care nu mai vor să coboare". Oamenii de afaceri au fost mai flexibili şi au redus din preţ mai mult decât persoanele fizice.

Administratorul agenţiei "Cozia Imobiliare" apreciază că piaţa nu are cum să crească dacă nu se relaxează condiţiile de creditare, pentru că "toată lumea mergea pe credite".

Preţul apartamentelor din Râmnicu Vâlcea a scăzut şi cu 10.000-15.000 euro, dar cursul euro faţă de leu este mai mare. Pe segmentul de case un imobil la cheie, la marginea cartierului de blocuri din Râmnicu Vâlcea, de 130 mp, pe un teren de 350 mp, de la 135.000 euro, cât era anul trecut, acum este la 115.000 euro. Şi preţurile la terenuri au scăzut, dar mai puţin.

Au scăzut semnificativ însă chiriile. Astfel că la apartamente cu două camere, mobilate, situate în zonă bună, de la 180 - 280 euro/lună, anul trecut, acum sunt la 130 - 150 euro/lună, exemplifică aceeaşi sursă.

Pe primul loc în preferinţele cumpărătorilor sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere, "casele, terenurile sunt pe ultimul loc", apreciază doamna Braga de la Făgăraş.

Doamna Rusu este de părere că la Râmnicu Vâcea se vând cel mai bine terenurile cu suprafeţe mici, şi garsonierele cu preţuri reduse, până în 20.000 euro.

Preţul terenului variază între 10 şi 60 de euro/mp

Preţurile terenurilor din zonele turistice din apropierea oraşului Făgăraş variază în medie între 10-15 euro/mp, dar în Sâmbăta de Sus pot varia chiar mai mult, de la 9 euro/mp, chiar şi la 60 euro/mp. Astfel, un teren de 575 mp, este oferit la 60 euro/mp, dar nu se vinde. În zona Lisa preţul este în jur de 15 euro/mp. Terenurile sunt, în general, foarte mari, sunt situate în intravilan şi au utilităţi, completează doamna Alina Braga.

Doamna Mirela Rusu estimează că până în Călimăneşti terenurile bune, construibile, sunt oferite între 25 - 60 euro/mp. La 60 euro/mp deja nu se mai vând. Domnia sa ne oferă ca exemplu un teren intravilan de 4.000 mp, situat la nord de Râmnicu Vâlcea, pe malul Oltului, cu deschiderea la apă de 100 m, lângă pădure de pini, cu utilităţi în apropiere şi acces la drum, oferit la preţul de 100 euro/mp, negociabil.

În Bujoreni, pe Valea Oltului, în zonă semirezidenţială, unde au casă multe celebrităţi locale şi naţionale, agenţia oferă un teren de 2.000 mp, 38 m lăţime, cu toate utilităţile foarte aproape şi acces la drum, la 120 euro/mp. La intrarea în Olăneşti, un teren cu cu acces la apă, gaze şi curent, este disponibil pentru 80 euro/mp.

În Govora preţurile sunt considerabil mai mici, astfel că un teren de 1.200 mp, cu 20 m deschidere la drum asfaltat, cu apă şi canalizare, amplasat între case, este oferit pentru 10 euro/mp, precizează sursa citată.

Case între 35.000 - 70.000 euro

Doamna Braga ne vorbeşte despre proprietăţile existente în localitatea Mândra. Aici sunt disponibile o casă cu 70.000 euro şi alta cu 50.000 euro, cu 5 camere, baie, şură, negociabil. O casă cu 4 camere, cu îmbunătăţiri, este oferită la 55.000 de euro. Chiar şi aşa, "încă nu se mişcă nimic", conchide reprezentantul agenţiei Imobis.

Doamna Rusu ne menţionează casele de vacanţă care sunt amplasate la nord de Râmnicu Vâlcea, pe malul Oltului, cu mansardă, cu apă şi curent, pe terenuri de aproximativ 300 mp, disponibile la preţuri cuprinse între 35.000 euro şi 50.000 euro.

Valea Argeşului - Terenurile costă în medie 10-25 euro/mp, mai scumpe la Transfăgărăşan sau la Lacul Vidraru

Numărul tranzacţiilor cu terenuri este mai mic cam cu 5% faţă de anul trecut şi se vând doar parcele de până la 12.000-15.000 de euro, nu mai mult, ne-a spus Adalbert Mak, directorul agenţiei "M&M Imobiliar Expert", din Câmpulung Muscel. În privinţa caselor tranzacţionate, domnia sa a reuşit să vândă de la începutul anului şi până în luna mai patru case, în contextul unui "blocaj total" pe acest segment. În jur de 30% din vânzări reprezintă cazurile în care proprietarii sunt nevoiţi să vândă urgent, dar consideră că aceste cazuri ar putea ajunge şi la 50% din total până la sfârşitul anului. "Preţurile corecte acum sunt. Mă sperie revenirea creditelor, pentru că aduc instabilitate", conchide domnul Mak.

Eduard Popescu, administratorul agenţiei "Interest", din Curtea de Argeş, precizează că a tranzacţionat mai mult casele şi terenurile care au fost bine amplasate, cu utilităţi sau spaţii comerciale, de asemenea bine amplasate. La acestea se adaugă garsonierele şi apartamente mici, de două camere. Apartamentele de 3-4 camere nu se mai vând, consideră domnia sa.

Preţul terenurilor nu a scăzut cu mai mult de 10-15% faţă de anul trecut

Preţul terenurilor a scăzut cu maxim 10-15% faţă de anul trecut şi doar în mod excepţional mai mult, res-pectiv în cazul proprietarilor care aveau nevoie urgent de bani. Proprietarii care sunt stabili financiar îşi permit să mai aştepte, consideră domnul Mak. Preţul mediu al terenurilor începe de la 2-3 euro şi ajunge la 12-15 euro pe mp, mai adaugă sursa citată.

Locuinţele mai ieftine cu 25 şi până la 50%

"Achiziţia caselor de vacanţă este o chestiune sezonieră şi de abia acum începe", consideră domnul Popescu. Totuşi, domnia sa este de părere că preţurile locuinţelor vor scădea probabil destul de mult anul acesta, cam cu 50% faţă de anul trecut. În plus, se va putea negocia destul de mult.

Cea mai mare scădere este în prezent la apartamente, mai ales în cazul proprietarilor care au probleme cu lichidităţile. Ca medie se negociază cam la nivelul din 2006. Faţă de vara anului trecut scăderea ar putea fi în medie între 25 şi 50% (cazul situaţiilor de lipsă de lichiditate), completează aceeaşi sursă.

Terenurile costă în medie 10-25 euro/mp, mai scumpe la Transfăgărăşan sau la Lacul Vidraru

În Rucăr, principala zonă de interes pentru agenţia "M&M Imobiliar Expert", terenurile construibile au un preţ de promovare de 30 - 40 euro/mp, însă preţul real, la care se face tranzacţia este de 20 - 25 de euro/mp, referindu-ne la terenurile bune, nu la cele situate în locuri mai greu accesibile, explică directorul agenţiei.

În Lereşti, o altă zonă importantă, preţul de promovare este de 20 - 30 euro/mp, dar terenurile se vând la 12 - 20 de euro/mp, având toate utilităţile, "ca-n oraş". Aceasta este şi "cea mai stabilă zonă", consideră domnul Adalbert Mak.

În Albeşti, a crescut atractivitatea prin Proiectul Iedera, care vizează construirea de pârtii de schi. Valea Brătioarei, între localităţile Albeşti şi Cândeşti, este foarte atractivă datorită cadrului natural intact, deşi este o zonă fără utilităţi. Preţul a fost de 30 euro/mp anul trecut, dar acum este la 10 - 12 euro, relatează domnul Mak.

În comuna Bughea de Jos, zona Mlăci este foarte atractivă, aici stabilindu-se mai mulţi artişti. În această zonă agenţia oferă o casă de vacanţă la 45.000 de euro, pe un teren de 2.000 mp, cu acces la drum.

Domnul Eduard Popescu apreciază că, în medie, terenurile pe care agenţia le vinde în zonele mai retrase, pretabile pentru case de vacanţă, sunt disponibile între 5 - 15 euro/mp, dar nu au utilităţi. Astfel, în comuna Arefu, o suprafaţă mai mare, din care pot fi luate parcele de 1.000 mp, este oferită cu 15 euro/mp.

La marginea oraşului Curtea de Argeş, spre pădure, un teren de 2.000 mp, cu acces la apă şi drum modernizat, este de vânzare la 15 euro/mp.

În schimb, la Transfăgărăşan terenurile sunt între 25 - 75 euro/mp (cele mai atrăgătoare), însă de multe ori sunt incluse în fondul forestier, astfel că este dificil şi mai costisitor de construit pe ele. O astfel de suprafaţă, de 2.000 mp, cu acces la drum şi curent, în zona Moliviş, comuna Arefu, pe drumul care face legătura dintre Valea Argeşului şi Valea Vâlsanului, este oferită la 25 euro/mp, în contextul unui preţ mediu al zonei de 20 - 30 euro/mp.

Pe malul Lacului Vidraru, un teren aflat în fondul forestier, de 1.000 mp, se vinde cu 40 euro/mp, dar se adaugă cheltuielile pentru scoaterea lui din acest fond.

Tot în apropiere de lac, în zona Cabanei Cumpăna, un teren de 1.000 mp, cu acces la drum, apă şi curent, este oferit spre vânzare la 60 euro/mp, relatează domnul Popescu.

Se vând doar casele ieftine, în contextul în care preţul apartamentelor s-a redus şi mai mult

Domnul Mak estimează că, în contextul actual, se vând doar casele între 15.000-30.000 de euro, nu mai mult. O casă oferită anul trecut la 120.000 euro, este acum la 90.000 euro şi tot nu se vinde. Bucureştenii erau principalii clienţi care se mutau aici.

Potenţialii cumpărători îi caută acum mai ales pe proprietarii care au credite de plătit la bănci şi sunt dispuşi să mai lase din preţ. Piaţa de aici este altfel afectată faţă de cea din marile oraşe, iar preţurile nu au căzut aşa de brusc, explică domnia sa. Acest lucru nu este valabil şi la apartamente, la care preţul s-a redus masiv, astfel că un apartament cu trei camere în Câmpulung poate fi achiziţionat şi cu 30.000 euro, mai spune sursa citată.

Domnul Popescu precizează că nu sunt disponibile case noi în zona oraşului Curtea de Argeş, dar sunt case vechi care pot fi refăcute. O astfel de casă, renovabilă, în partea de nord costă cam 30.000 - 40.000 euro. Agenţia "Interest" a vândut în comuna Corbeni o casă cu două camere, bucătărie, dependinţe, pe un teren de 1.000 mp, cu toate utilităţile mai puţin gaze, la 30.000 euro. În sat, în Băiculeşti, o casă cu toate utilităţile, modernizată, de 120 mp, pe un teren de 3.000 mp, este oferită la 50.000 euro, mai spune domnia sa.

Ansamblu de 11 vile la Câmpulung Muscel

Proiectul "Oasis" , al cărui proprietar este domnul Adrian Pitulan, vizează realizarea unui ansamblu rezidenţial de lux în oraşul Câmpulung Muscel, pe Str. Ştefan cel Mare, la ieşirea spre Braşov. Ansamblul urmăreşte construirea unor vile pe 11 parcele, cu toate utilităţile, inclusiv drum de acces de 6 m lăţime.

Casele sunt realizate în stilul celor din Florida sau Carolina de Nord, au bucătărie mare, deschisă, living şi dining, cu înălţimea încăperilor de 3 m. Finisajele sunt importate din SUA.

Prima vilă a fost terminată, finisată şi mobilată (mai puţin dormitoarele), are amprenta la sol de 320 mp, este pe un singur nivel, cu 248 mp suprafaţă utilă. Parcela este de 743 mp. Aceasta este disponibilă pentru 250.000 euro, negociabil (anul trecut era 265.000 euro).

A doua casă este pe două nivele, disponibilă la roşu pentru 90.000 euro. Poate fi livrată şi semifinisată sau cu finisaje complete, în funcţie de alegerea clientului. Are 260 mp suprafaţa utilă, iar parcela de teren este de 930 mp.

Defileul Dunării - Băile Herculane - Terenurile cu deschidere la Dunăre sunt de două ori mai scumpe decât celelalte

Cererea pentru proprietăţi imobiliare a scăzut mult în ultima perioadă în Defileul Dunării. Nu se vând nici terenurile, nici casele, deşi "avem o abundenţă de oferte", afirmă Tudor Radoslav, administratorul agenţiei "Georgia Imobiliare", din Drobeta -Turnu Severin. "Scăderea tranzacţiilor este drastică, iar preţurile nu prea au mai scăzut", spune şi Manuela Stoica, asociat al agenţiei "AS imobiliare", tot din Drobeta-Turnu Severin.

Criza nu prea a afectat ritmul construcţiilor, astfel încât cei care vroiau să-şi facă o casă în zone turistice au continuat lucrările, mai ales că în general este vorba despre oameni care au des-tui bani, consideră doamna Stoica.

Dacă ne raportăm la euro, preţurile au scăzut cu până la 50% atât la terenuri, cât şi la case, dar dacă ne raportăm la lei, atunci sunt similare cu cele de anul trecut sau sunt reduceri mai mici. "Proprietarii care sunt forţaţi de presiunea unor plăţi urgente negociază, altfel preferă să mai aşteapte", apreciază domnul Radoslav. Ultimul teren a fost vândut la începutul anului în oraşul Drobeta -Turnu Severin, cu 75 euro/mp, faţă de 150 - 200 euro/mp, cât era anul trecut. În perioada aceasta au căutare garsonierele şi apartamentele, terenurile şi casele nu prea, precizează domnia sa.

Preţurile au mai scăzut, dar la casele de vacanţă nu foarte mult. Terenurile sunt mai ieftine cam cu 3 - 5 euro/mp, în special în zonele din apropierea oraşului Drobeta - Turnu Severin, apreciază doamna Stoica. Cele mai scumpe terenuri din zona Defileului sunt spre Ieşelniţa şi Dubova, unde s-a vândut şi la peste 100 euro/mp, chiar la 200 euro/mp în toamnă, dar erau suprafeţe mici. În general, sunt mai valoroase proprietăţile cu ieşire la Dunăre şi cele plane, bune de construit.

Terenurile cu deschidere la Dunăre sunt de două ori mai scumpe decât celelalte

Terenurile costă între 50 şi 100 euro/mp la Dunăre, spre Cazane şi cam la jumătate dacă sunt la distanţă faţă de apă. Este totuşi de precizat că multe terenuri din zona Defileului sunt concesionate de primării, ne-a spus domnul Tudor Radoslav. Domnia sa oferă drept exemplu pentru reducerile de preţ cazul unui teren la Dunăre, amplasat la 5 km de Drobeta - Turnu Severin, cu o suprafaţă de 5.000 mp, dar fără utilităţi, pentru care se cer 15 euro/mp, faţă de 25 - 30 de euro/mp, cât s-ar fi cerut anul trecut.

Un alt teren pentru care se cerea anul trecut 10 euro/mp, este oferit acum la 3 euro/mp.

La Bahna, o parcelă de circa 1.000 mp, construibilă, având curent electric, este oferită la 50 euro/mp.

Doamna Manuela Stoica ne dă ca exemplu un teren cu deschidere la Dunăre, la Ieşelniţa, de 1.317 mp, cu 28 metri liniari deschidere la apă, la preţul de 100 euro/mp, negociabil. La Golful Mala, un teren de 3.700 mp, cu 75 metri liniari deschidere la drum, pretabil pentru o pensiune, este la 40 euro/mp. În localitatea Vrancea, un teren de 10.000 mp la Dunăre, cu 66 m deschidere liniară la apă, este disponibil pentru 3 euro/mp. Toate aceste terenuri sunt în intravilan, în zone în care s-a construit şi se construieşte. Ca utilităţi au doar curent, fără apă şi canalizare, înlocuită în general cu fose septice. De regulă, cumpără oamenii înstăriţi în aceste zone, iar preţurile nu prea au scăzut, mai ales că majoritatea terenurilor din zonă au fost deja vândute, apreciază domnia sa.

Preţurile imobilelor sunt mai mici şi negociabile

Casele erau anul trecut în Drobeta -Turnu Severin ofertate la 120.000-130.000 euro, iar acum sunt la 80.000 - 90.000 euro. Astfel, o casă în zona centrală, pe două nivele a câte 100 mp fiecare, pe un teren de 300 mp, este oferită la 80.000 euro. La 10 km de Drobeta -Turnu Severin, spre Brejniţa este la vânzare o casă veche, bătrânească, pe 3.000 mp de teren, cu apă, curent, la doar 10.000 euro, relatează domnul Radoslav.

O casă la Şviniţa, de 530 mp suprafaţa construită, cu patru camere, dintre care două livinguri, cu patru băi (fiecare cameră are baie proprie), două bucătării, pe malul Dunării, cu toate utilităţile, aproape terminată, lipsind doar unele finisaje, este în ofertă la 140.000 euro, negociabil, exemplifică doamna Stoica.

O pensiune în Băile Herculane, în zona gării, de 300 mp suprafaţa construită, pe 1.000 mp teren, cu 9 camere, 8 băi, două bucătării, mobilată, cu pivniţă, anexe, este oferită la 285.000 euro, mai spune aceeaşi sursă.

Apuseni - În zonele turistice preţul terenurilor a scăzut mai puţin decât în oraşe

În Apuseni preţurile terenurilor din zonele turistice nu s-au modificat cu mult, în timp ce în zonele urbane terenurile şi casele s-au ieftinit cu 20-30% sau chiar 50%, dacă ne referim la apartamente şi raportat la euro. Dacă ne raportăm la lei scăderile sunt de 15 - 20%, spune Ovidiu Aurelian, agent imobiliar al agenţiei "Intermedia", din Alba Iulia. Sunt şi cazuri speciale, în care oamenii vor să vândă urgent şi reduc substanţial preţul. Domnul Aurelian a remarcat că sunt căutate mai ales terenurile pentru construcţii, în Alba Iulia sau cât mai aproape de oraş şi cât mai ieftine.

Proprietarii care au nevoie urgentă de bani sunt dis-puşi să negocieze, spune Lili Dănăilă, agent imobiliar la agenţia "Info Casa", din Deva. Domnia sa precizează că în această perioadă se practică mai ales închirierile, pentru că mulţi oameni nu mai au bani să achiziţioneze o casă.

Proprietarii preferă să nu vândă decât să lase din preţ

În zona Arieşeni, preţul terenurilor este de până la 120 euro/mp în zone cu pensiuni. Proprietarii preferă să nu vândă decât să lase din preţ, consideră domnul Aurelian.

Preţurile terenurilor în Alba Iulia pornesc de la 20 - 25 de euro/mp sau 15 - 20 euro/mp în zone fără utilităţi. În zonele rezidenţiale, cu toate utilităţile, ajunge însă şi la 70 - 100 euro/mp. Dar sunt în oraş şi terenuri la care preţul a scăzut şi de la 80 la 40 euro/mp, mai spune aceeaşi sursă.

În zonele turistice, preţul terenurilor construibile variază între 25-100 euro/mp, depinde mult de utilităţile disponibile, suprafaţă, front, ne-a explicat doamna Dănăilă. Domnia sa menţionează în Geoagiu un teren construibil, de 3 ha, care este oferit cu 20 euro/mp. Altul, de 10.000 mp, care are şi izvor termal, fiind pretabil pentru pensiune sau hotel, este oferit la 50 euro/mp.

Ofertă generoasă de cabane, pensiuni şi chiar hoteluri

În oferta agenţiei "Intermedia" erau disponibile în luna mai două pensiuni, una în jur de 250.000 euro în zona Gârda şi alta cu 400.000 euro, negociabil, în Câmpeni. O casă veche în localităţi precum Gârda, Abrud, Câmpeni era pe la 50 - 60.000 de euro, conform relatării domnului Ovidiu Aurelian. Cea mai ieftină casă din ofertă era pe la 80.000 lei, dar nu într-o zonă bună şi necesita renovări.

Apartamente noi în Alba Iulia, de două camere şi 65 mp, erau oferite în luna mai la 40.000 euro, în timp ce anul trecut erau la 55 - 60.000 euro, conform precizărilor aceleiaşi surse.

Agenţia "Info Casa" oferea în luna mai, la ocazie, o cabană în zona Săcărâmb, al cărei proprietar vroia să vândă urgent. Imobilul de aproximativ 80 mp suprafaţa construită, amplasat pe un teren de aproximativ 1.200 mp, era oferit pentru 25 - 27.000 euro.

În Arieşeni, o cabană cu suprafaţa construită de 300 mp, pe un teren de 1.500 mp, era disponibilă la 250.000 euro. O altă cabană de lemn, cu un regim de înălţime parter + 1 etaj, cu 100 mp pe nivel, amplasată pe un teren de 450 mp, era la 125.000 euro. Proprietăţile în cauză aveau utilităţi: apă, curent, gaze (prin butelie), după cum precizează doamna Lili Dănăilă.

Un hotel în Geoagiu, cu suprafaţa construită de 1.292 mp, pe un teren de 2.501 mp, se vinde începând cu 1 milion euro, negociabil.

Bucovina - Preţuri de 20-35 euro/mp pentru terenurile din localităţile turistice

Numărul tranzacţiilor imobiliare în zona Bucovinei a fost extrem de mic în primele cinci luni ale acestui an. Astfel, Oana Cărămidă, agent imobiliar al agenţiei "Tempo Casa", din Suceava, ne spune că tranzacţiile merg "foarte prost faţă de anii trecuţi", iar Constantin Ciotău, administratorul agenţiei "TeraCasa", din Rădăuţi, precizează că anul aces-ta nu a făcut tranzacţii. Proprietarii preferă să vândă pe cont propriu, în loc să apeleze la agenţii. "Ofertă avem, dar ne contactează doar proprietarii care mai reduc din preţuri, nu clienţi", subliniază domnul Ciotău.

Preţurile terenurilor au mai scăzut faţă de anul trecut, în medie cu 20%, spre diferenţă de apartamente, care s-au ieftinit şi cu 30%, respectiv cu 10.000-15.000 euro. Deşi preţurile se pot negocia, tot nu sunt cumpărători.

Preţurile caselor de vacanţă noi din zonele turistice au scăzut cam cu 30.000-40.000 euro faţă de anul trecut, relatează doamna Cărămidă.

Comparând cu perioada verii anului 2008, domnul Ciotău apreciază că sunt şi terenuri care s-au ieftinit cu 30-40% şi dă ca exemplu un teren situat la intrarea în Suceviţa, cu o suprafaţă de 8.900 mp, care se vinde acum cu 20 euro/mp, faţă de 30 euro/mp anul trecut.

În acest an agenţia "Tempo Casa" a tranzacţionat mai mult garsoniere şi apartamente cu două camere. "Sperăm ca în vreo două luni să fie mai bine", ne mai spune doamna Cărămidă. În schimb, administratorul agenţiei "TeraCasa" se rezumă în a declara că nu exis-tă cerere, iar "aici nu merg agenţiile ca în oraşele mari!"

Preţuri de 20-35 euro/mp pentru terenurile din localităţile turistice

În Voroneţ, un teren construibil de 1.000 mp, cu utilităţi, situat în zonă cu pensiuni, este oferit la 30.000 euro. Terenurile în comuna Mănăstirea Humor, sunt oferite cu 10 - 30 euro/mp, în timp ce la Suceviţa, terenurile cu utilităţi sunt la 20 - 30 euro/mp, relatează doamna Oana Cărămidă. Şi domnul Constantin Ciotău menţionează un preţ mediu de 20 - 30 euro/mp, negociabil, în localităţi precum Suceviţa sau Putna. În Rădăuţi, însă, preţul este de 30 - 40 euro/mp. Un teren intravilan de 4.200 mp în Suceviţa, cu posibilitate de racordare la reţeaua de curent electric, cu front de 50 m liniari, acces la drum, este disponibil pentru suma de 147.000 euro, respectiv 35 euro/mp. Un alt teren din Suceviţa, de 4.000 mp, situat lângă cabana Sofia, cu posibilitate de racordare la reţeaua de curent electric şi cu pârâu în faţă, este ofertat la 180.000 euro sau 45 euro/mp, negociabil.

În Putna, un teren intravilan de 8.000 mp, cu front de 65 m liniari, posibilitate racord curent şi acces la drum, este la 160.000 euro sau 20 euro/mp, negociabil.

Casele vechi sunt la preţuri mai accesibile

Doamna Cărămidă estimează că o casă nouă în Suceava sau în zona limitrofă are preţul cuprins între 65.000 euro, la roşu şi până la 200.000-250.000 euro, la cheie. Domnia sa apreciază că "s-a construit foarte mult în ultimii ani", dar rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare. Casele vechi au preţuri mult mai mici, fiind cuprinse între 35.000 şi 50.000 euro.

Din oferta agenţiei, domnia sa menţionează o casă de doar 6 ani vechime, construită la Şcheia, lângă Suceava, cu trei camere, baie şi bucătărie, curent, fântână în curte şi reţeaua de alimentare cu gaze în apropiere, pe un teren de 1.000 mp, la 35.000 euro. În aceeaşi localitate, o casă de 315 mp construiţi, pe un teren de 1.000 mp, cu toate utilităţile, inclusiv centrală termică, mobilată, este disponibilă la 280.000 euro. La Ipoteşti, o casă la cheie de 160 mp suprafaţa construită, pe teren de 1.700 mp, utilată şi mobilată, amplasată central, este oferită la 140.000 euro. Tot la Ipoteşti, o casă la roşu, de 260 mp, pe un teren de 1.000 mp, cu utilităţile trase, este la 200.000 euro, dar nu se vinde, iar proprietarii nu vor să scadă preţul, explică doamna Cărămidă.

Domnul Ciotău menţionează o casă din Suceviţa, construită din lemn, cu mansardă, de trei camere, amplasată lângă pădure, cu acces la drum şi front de 22,35 m, la 60.000 euro. O casă la roşu în Marginea, cu 3 camere, bucătărie, baie, pe un teren de 1.400 mp, racordată la curentul electric, este la 70.000 euro. În Cacica, o casă de cărămidă, construită în 1980 şi renovată, cu opt camere, baie, încălzire cu lemne, pe un teren de 1.300 mp, cu livadă, anexe, costă 80.000 euro.

Maramureş - Terenurile sunt mai scumpe în zonele turistice decât în oraş

În Maramureş, piaţa imobiliară este "mai lentă", apreciază Talida Radu, consultant imobiliar la agenţia Imobiliare Sighet, din Sighetu Marmaţiei: "Nu prea s-au vândut nici case, nici terenuri". Jus-tificarea acestei situaţii poate fi regăsită în faptul că oamenii se aşteaptă să mai scadă preţurile şi sunt dificultăţi cu creditarea, spune domnia sa. În plus, în zona rurală nu prea se apelează la agenţii, se vinde mai mult prin cunoştinţe, iar în Sighet "lumea ţine încă de preţ".

Este greu de făcut o evaluare, pentru că nu prea sunt tranzacţii, explică aceeaşi sursă. Preţurile apartamentelor şi caselor au scăzut cam cu 20%, în timp ce la terenuri au scăzut cu 10-15, până în 20%. În această perioadă se cumpără mai mult apartamente, deoarece sunt mai ieftine şi se mai caută terenurile mici. Preţurile sunt în general negociabile, spune reprezentantul "Imobiliare Sighet\".

Terenurile sunt mai scumpe în zonele turistice decât în oraş

În Sighetu Marmaţiei, în zona Tractorul, un teren cu acces la utilităţi, mai puţin canalizare, costă 24 euro/mp, negociabil. Un alt teren, de 1.500 mp, în Câmpul Negru, mai retras, cu acces la curent, este oferit la 8 euro/mp, relatează doamna Radu.

Un teren în localitatea Călineşti, spre Ocna Şugatag, de 1.530 mp, la distanţa de 200 m de şosea, construibil, având sursă de curent electric în apropiere, este disponibil la 3,5 euro/mp. Terenurile la Ocna Şugatag sunt ceva mai scumpe, deoarece este o zonă turistică, astfel ajungând până la 35 de euro/mp. O altă ofertă a agenţiei se referă la un teren cu suprafaţa totală de 96.868 mp, pretabil pentru cartier rezidenţial, situat la Lacul Tepliţa, cu acces la Şoseaua Sighet-Vişeu, preţul solicitat fiind de 45 euro/mp, negociabil, precizează sursa citată.

Oferte de case noi şi preţuri negociabile la cele vechi

O casă pe Valea Izei, la 20 km de Sighetu Marmaţiei, cu o suprafaţă construită de 90 mp, pe teren de 3.680 mp, se vinde la 35.000 de euro, negociabil.

În Sighetu Marmaţiei, în zona Câmpul Negru, mai periferic, o casă din anul 1940, cu suprafaţa construită de 44 mp, pe un teren de 4.300 mp, dar cu acces ceva mai dificil, se vinde la 45.000 euro, negociabil.

Doamna Talida Radu precizează că sunt şi case noi de vânzare. Astfel, există un proiect rezidenţial amplasat în Sighetu Marmaţiei, în zonă bună, spre Baia Mare, care cuprinde 15 parcele pentru care sunt dis-ponibile cinci tipuri de proiecte de casă, cu suprafeţe construite între 132 şi 260 mp, pe teren de 380 - 480 mp. Acestea pot fi construite fie în sistem de construcţie cu cofraje termoizolante încorporate din polistiren, fie cu lemn ignifugat. Casele de primul tip, la cheie, au preţuri de la 139.500 euro şi ajung la 150.000 euro (pentru cele pe loturi de 480 mp). În schimb, cele din lemn ignifugat, finisate, sunt între 82.000 şi 92.500 euro.

Un nou cartier rezidenţial de blocuri şi spaţii comerciale (mall pe două nivele), este în faza de autorizare. În acest caz, un apartament de 41,4 mp, cu terasă de 9,6 mp costă 36.736 euro, iar unul de 43,8 mp şi terasă de 12 mp costă 43.258 euro. Apartamentele pot fi segmentate în funcţie de preferinţa clientului, din acest motiv nu este precizat numărul de camere, explică doamna Radu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional