Opus Land: 180 de locuinţe vor fi construite în cartierul Cosmopolis
F.A. Investiţii / 01 aprilie 2013
Piaţa rezidenţială a fost ocolită în ultimii ani de mulţi dintre marii dezvoltatori imobiliari. Unul dintre puţinele proiecte rezidenţiale de anvergură care au continuat să se extindă pe timp de criză este ansamblul Cosmopolis, dezvoltat de compania turcă Opus Land Development la marginea de nord a Bucureştiului, în localitatea Ştefăneştii de Jos.
Investitorii turci au găsit şi resursele şi motivaţia să meargă mai departe, iar decizia pare să fie una de succes.
Anul 2013 a început sub auspicii bune pentru investitorul turc, până la jumătatea lunii martie reuşind să vândă aproape 30 de locuinţe în cartierul Cosmopolis. "Apreciem că este un rezultat foarte bun", afirmă Ahmet Buyukhanli, preşedintele Opus Land Development.
Dacă atragerea finanţării bancare reprezintă o mare provocare pentru mulţi dezvoltatori, Opus Land a dezvoltat în ultimii doi ani şi jumătate exclusiv din fonduri proprii.
În acest an vor fi construite 50 de vile şi 130 de apartamente
Extinderea cartierului Cosmopolis va continua. Pentru acest an, Opus Land Development intenţionează să construiască 50 de vile de mici dimensiuni, deoarece sunt foarte atractive la vânzare. Acestea au un regim de înălţime parter + etaj şi o suprafaţă între 110 şi 130 mp construiţi, respectiv trei sau patru camere. Preţul unităţilor cu trei camere este de aproximativ 90.000 de euro, iar pentru patru camere în jur de 110.000 de euro. Locuinţele beneficiază şi de o mică grădină. De asemenea, fiecare ansamblu compus din 24 de vile, va beneficia şi de acces la o piscină.
Având în vedere că nu mai există astfel de unităţi pe stoc, construcţia primelor 24 astfel de vile se va finaliza la începutul acestei veri.
"Locuinţele au trezit interes în rândul clienţilor şi suntem încântaţi de aceste rezultate", afirmă domnul Buyukhanli.
De asemenea, în funcţie de evoluţia vânzărilor, dezvoltatorul intenţionează să construiască şi două blocuri de apartamente cu regim de înălţime parter + 10 etaje, totalizând în jur de 130 de unităţi. "Vom livra locuinţe în funcţie de cerere, dar vrem să avem tot timpul în jur de 150 de unităţi pe stoc", menţionează preşedintele Opus Land Development.
Apartamentele construite în prezent, ca de altfel în ultimii doi ani, au uzual suprafeţe cuprinse între 50 şi 70 mp construiţi, maxim 150 mp. Cumpărătorii pot alege între 22 de tipuri de apartamente, de la studiouri la apartamente cu patru camere.
Preţurile pornesc de la 38.000 de euro pentru studiouri sau apartamente cu două camere mai mici, până la 110.000 de euro pentru cele mai mari apartamente cu patru camere.
Opus Land este deopotrivă dezvoltatorul şi antreprenorul general al proiectului Cosmopolis, iar pentru fiecare sarcină specifică sunt cooptaţi subantreprenori. Selecţia acestora se face uzual prin cereri de oferte, nu prin licitaţii de anvergură, precizează domnul Buyukhanli.
La 2.000 de locuitori, ansamblul nu este nici pe jumătate finalizat
În ansamblul Cosmopolis locuiesc în prezent în jur de 1.800 de persoane, iar numărul este în creştere. În comparaţie, sunt multe comune din România care nu se pot lăuda cu o aşa populaţie. Până în vară, numărul rezidenţilor din Cosmopolis ar putea ajunge la 2.000, estimează Ahmet Buyukhanli.
În cadrul proiectului Cosmopolis au fost construite până acum în prima fază 600 de locuinţe şi aproximativ jumătate din cele 1.500 de locuinţe corespunzătoare celei de a doua faze, aflate în derulare. În continuare, dezvoltatorul mai are mult teren de construit. Din cele aproximativ 100 de hectare deţinute, au fost dezvoltate mai puţin de 40 de hectare. La final, populaţia totală a complexului va depăşi cu mult 5.000 de locuitori.
Opus Land s-a orientat în ultimii ani spre locuinţe accesibile
Proiectul Cosmopolis se adresează unui număr de două grupuri ţintă de clienţi: persoane cu venituri medii, care optează uzual pentru unităţile mai mici şi persoane cu venituri peste medie, care se orientează de exemplu spre vile. Cele mai mari vile au suprafeţe de 500 mp construiţi şi sunt disponibile la 400.000 de euro.
Cel mai bine s-au vândut însă la început de an apartamentele şi locuinţele în vile de mici dimensiuni, mai mult de 50% dintre acestea prin programul "Prima Casă". De altfel, cele mai multe unităţi din complex se încadrează în pragul maxim al programului (n.r. 70.000 de euro pentru locuinţele noi). "Prima Casă ajută mult", mărturiseşte domnul Buyukhanli.
Ritmul vânzărilor din 2013 este mult mai bun faţă de anul precedent. În total, în 2012 au fost achiziţionate în jur de 80 de locuinţe, în contextul în care au fost construite aproximativ 250 de unităţi.
În mod surprinzător, preferinţele cumpărătorilor oscilează destul de mult în timp, dar, în ansamblu, se realizează tranzacţii pe ambele paliere.
Dezvoltatorul şi-a propus să vândă 200 de locuinţe în 2013
Pentru 2013, dezvoltatorul şi-a propus să vândă 200 de unităţi în cartierul Cosmopolis. În prezent, mai sunt în stoc în jur de 180 de locuinţe, inclusiv unele rămase din prima fază a proiectului.
Vânzările ar merge şi mai bine dacă Programul "Prima Casă" ar sprijini exclusiv achiziţia de locuinţe noi, contribuind astfel la relansarea economiei, consideră preşedintelui Opus Land.
Începând din acest an, vânzarea locuinţelor în cartierul Cosmopolis se face prin intermediul companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Flexibilitatea modalităţilor de plată determină succesul vânzărilor
Pentru sprijinirea vânzărilor în ansamblul Cosmopolis, dezvoltatorul, alături de consultanţii imobiliari, au diversificat modalităţile de plată. O variantă care funcţionează foarte bine este sistemul de rate la dezvoltator, deoarece mulţi dintre cumpărători sunt reticenţi deocamdată să acceseze un credit bancar. Astfel, cumpărătorul achită un avans de 15% şi se mută în noua locuinţă, iar diferenţa o achită dezvoltatorului în rate, în maxim 6 ani. Alternativ, pentru a avea rate mai mici, poate opta pentru achitarea unei rate reziduale la finalul celor 6 ani, rată ce poate reprezenta chiar şi 30-40% din valoarea locuinţei. Această diferenţa poate fi de exemplu achitată prin accesarea unui credit bancar mai mic.
O altă variantă de plată constă în schimbarea apartamentului vechi pentru unul nou în Cosmopolis şi achitarea diferenţei, dacă este cazul. Concret, locuinţa veche este evaluată de consultanţii de la Coldwell Banker, se ajunge la un acord cu proprietarul în privinţa preţului, după care se semnează un antecontract de schimb şi eventual se achită şi un avans. Din acest moment cumpărătorul se poate muta în noua locuinţă. Dacă rămâne de achitat o diferenţă, cumpărătorul poate alege de asemenea plata în rate către dezvoltator.
Fondurile de investiţii sunt timide în a face noi achiziţii
Fondurile de investiţii au achiziţionat în trecut pachete de locuinţe în cartierul Cosmopolis, dar în prezent nu par să aibă disponibilitatea să se extindă. Deşi dezvoltatorul este deschis negocierilor cu fondurile de investiţii, acest palier este mai puţin atractiv decât vânzarea individuală a unităţilor, menţionează Ahmet Buyukhanli.
Dezvoltatorul extinde gama de servicii din Cosmopolis
O preocupare constantă a dezvoltatorului a fost să atragă diverşi furnizori de servicii pentru locuitorii ansamblului rezidenţial, astfel încât aceştia să nu fie nevoiţi să iasă din cartier pentru orice. La momentul de faţă în ansamblu funcţionează o grădiniţă, sală de sport, restaurant, farmacie, coafor, spălătorie auto, ATM, iar numărul serviciilor oferite în cartier este în creştere.
De asemenea, locuitorii au acces la terenuri de tenis şi baschet, piscine, locuri de joacă pentru copii, manej. Pentru a facilita deplasarea persoanelor între cartier şi oraş a fost înfiinţat şi un serviciu de transport dedicat, în principal către staţiile de metrou. În perspectivă, traseele vor include şi accesul la aeroport, adaugă domnul Buyukhanli.
Opus Land ar putea construi şi rezidenţiale de lux în Bucureşti
O ambiţie mai veche a dezvoltatorului turc şi care încă nu s-a concretizat, este de a construi şi ansambluri rezidenţiale de lux în Bucureşti. Acestea ar fi amplasate în zone centrale şi ar avea cel mult 30 - 50 de unităţi. "Nu am început astfel de proiecte deoarece nu este încă momentul potrivit, dar cu siguranţă va veni şi acesta", afirmă preşedintele Opus Land.
Cosmopolis va rămâne şi în viitor principalul proiect al grupului în România, dar aceasta nu înseamnă că nu vor fi fructificate oportunităţile care ar putea să apară pe parcurs.
De exemplu, o oportunitate ar fi achiziţia unui teren într-un cartier bun şi la un preţ rezonabil, pe care să poată fi dezvoltat un proiect uşor vandabil.
Chiar dacă deocamdată dezvoltatorul se axează pe dezvoltarea rezidenţială, nu exclude ca în viitor să realizeze şi clădiri de birouri în zona cartierului Cosmopolis, cu atât mai mult cu cât urmează ca în vecinătate să fie finalizat accesul autostrăzii A3 Bucureşti-Ploieşti către Capitală.
Piaţa rezidenţială a intrat pe o tendinţă uşor ascendentă
Dacă acum unul-doi ani piaţa era dificilă, în prezent urmează o tendinţă ascendentă, fapt ce se reflectă printr-un interes mai mare din partea potenţialilor cumpărători. "După criză, piaţa se mişcă încet - încet. 2013 va fi un an de recuperare. Suntem mulţumiţi de rezultatele de până acum şi sperăm sa continue aşa", afirmă Ahmet Buyukhanli, preşedintele Opus Land Development, dezvoltatorul ansamblului Cosmopolis.
Strategia de preţ a companiei este stabilită în concordanţă cu piaţa. Preţurile în cartierul Cosmopolis se situează în medie în jurul a 700 - 750 de euro pe mp, chiar mai puţin în cazul promoţiilor.
Preşedintele Opus Land întrevede posibilitatea unei creşteri a preţurilor la rezidenţiale.
"Cererea pentru locuinţe este mare în România deoarece populaţia aspiră la condiţii mai bune de viaţă", argumentează domnul Buyukhanli.