Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

OradeaProiecte în derulare la Compania de Apă Oradea

F.A. Investiţii /

Proiecte în derulare la Compania de Apă Oradea

Proiectul ISPA pentru reţeaua de apă este aproape finalizat

La sfârşitul anului 2010 Compania de Apă Oradea va încheia proiectele de finanţare prin programul ISPA. Societatea a contractat pentru reţelele din municipiul Oradea lucrări în valoare totală de peste 20,5 milioane euro, din care 6 milioane euro credit acordat de BERD Companiei de Apă Oradea, în jur de 800.000 euro cofinanţare de la bugetul local, diferenţa de 13,8 milioane euro reprezentând fonduri nerambursabile acordate de către Uniunea Europeană.

Lucrările executate în cadrul acestui program sunt în perioada de garanţie de bună execuţie, etapă în care se efectuează probe tehnologice.

Programul ISPA a vizat reabilitarea sau extinderea sistemului de canalizare al municipiului Oradea, pe o lungime de aproximativ 64 Km, lucrări finalizate în februarie 2009, reabilitarea staţiei de epurare a municipiului Oradea, etapă finalizată în octombrie 2009, respectiv asigurarea de asistenţă tehnică pentru implementarea proiectului şi supervizarea lucrărilor, ne-a precizat Alin Sas, purtător de cuvânt al Companiei de Apă Oradea.

Lucrările la reţeaua de apă din Oradea întârziate din lipsă de finanţare

În cadrul programului "Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în bazinul Criş, în judeţul Vaslui şi în municipiul Ploieşti" a fost inclus şi Subprogramul "Extinderea alimentării cu apă şi canal pe străzi în Municipiul Oradea, Judeţul Bihor".

Pentru finanţarea subprogramului, municipalitatea Oradea a încheiat o convenţie cu Ministerul Mediului încă din 2006, în scopul finanţării extinderii sistemului de alimentare cu apă şi a sis-temului de canalizare din Municipiul Oradea. Valoarea totală a proiectului, rezultată din indicatorii tehnico-economici, este de aproximativ 46,5 milioane euro. Ponderea asistenţei acordate de Ministerul Mediului este de 75% din cheltuielile eligibile, iar diferenţa de 25%, respectiv 12 milioane euro este asigurată printr-un credit bancar acordat de BERD Companiei de Apă Oradea.

Proiectul vizează extinderea reţelei de apă cu 108 km, a reţelei de canal menajer cu 140,7 km şi a celei de canal pluvial cu 99,6 km, respectiv executarea a 5.500 de branşamente şi 7.800 racorduri noi.

Lucrările finanţate din împrumutul BERD au demarat în 2009 şi vor fi finalizate în 2010. Până în martie 2010 au fost realizaţi 71 km reţea de apă, 62 km reţea de canal menajer şi 18 km canal pluvial. Datorită dificultăţilor de acordare a fondurilor din partea Ministerului Mediului, în 2009 Compania de Apă Oradea nu a avut posibilitatea achitării obligaţiilor de plată faţă de societăţile comerciale de construcţii cu care a încheiat relaţii contractuale, astfel încât ritmul de execuţie al lucrărilor a scăzut, ajungându-se chiar până la oprirea acestora, potrivit reprezentanţilor Companie de Apă.

Urmează să fie demarat un proiect de 83 milioane euro la nivelul judeţului Bihor

La nivelul judeţului Bihor urmează să fie derulat programul de investiţii "Extinderea şi reabilitarea sistemului de apă şi apă uzată în judeţul Bihor" cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu - Axa prioritară I, din Fondurile de Coeziune ale Uniunii Europene. Valoarea totală este de peste 83 milioane de euro. Spre sfârşitul primului trimestru din 2010 urma ca Ministerul Mediului să transmită Comisiei Europene documentaţia pentru aprobare, potrivit reprezentanţilor Companiei de Apă Oradea, principalul beneficiar.

Finanţarea acestui program are drept surse subvenţia Uniunii Europene, în valoare de 62,7 milioane de euro, bugetul de stat, cu 9,6 milioane de euro, la care se adaugă cofinanţare de la bugetul local, de aproape 1,5 milioane euro, precum şi o cotă de participare a Companiei de Apă Oradea, de 9,46 milioane de euro.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici pentru localităţile cuprinse în Faza I a proiectului, Municipiul Oradea va beneficia de investiţii de aproximativ 35 milioane de euro, fără TVA, pentru reabilitarea a 55,3 km de reţele de apă şi 34,5 km de canalizare, extinderea reţelei de apă cu 39,4 km şi a reţelei de canalizare cu 13,9 km, respectiv efectuarea de lucrări pentru siguranţa operării staţiei de epurare.

De finanţare prin acest proiect vor beneficia şi şase comune din judeţul Bihor, respectiv Oşorhei, Sîntandrei, Girişu de Criş, Nojorid, Biharia şi Tinca, în special pentru lucrări de extindere a reţelelor de apă şi canalizare şi realizarea de staţii de pompare. Valoarea cumulată totală a proiectelor în cauză este de aproape 32 milioane de euro. De asemenea, municipiul Beiuş, va beneficia de o finanţare de peste 11,5 milioane de euro pentru realizarea unei captări şi a conductelor de aducţiune, extinderea reţelelor de apă cu 9,5 km şi a reţelei de canalizare cu 8,4 km, construirea a trei staţii de pompare, a unei staţii de epurare cu treapta I şi II, respectiv 870 de branşamente, 870 de racorduri şi alte lucrări.

Un alt beneficiar este şi Consiliul Judeţean Bihor, care în prezent nu deţine în patrimoniu sisteme publice de alimentare cu apă sau canalizare. În urma inves-tiţiilor de 4,1 milioane de euro ar urma să fie realizate patru staţii de pompare, 17,2 km conducte de aducţiune apă şi 23,5 km conducte refulare ape uzate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional