Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ORADEASe tranzacţionează cu predilecţie proprietăţile ieftine

F.A. Piaţa Imobiliară /

Se tranzacţionează cu predilecţie proprietăţile ieftine

Proprietarii încă nu sunt dispuşi să scadă din preţ decât la terenurile marginale

În Municipiul Oradea se fac foarte puţine tranzacţii imobiliare şi se tranzacţionează cu predilecţie "tot ce este ieftin", până în 25.000 - 30.000 de euro, respectiv garsoniere şi apartamente de lux cu două camere, apreciază Marcel Adorjan, director tranzacţii la agenţia imobiliară Centrocasa.

În mod similar, domnul Radu Giurgiu, administratorul agenţiei Tera Imobiliare consideră că tranzacţiile sunt foarte rare, mai ales pe segmentul apartamentelor cu două camere: "Se vând doar ocazii, apartamentele subevaluate".

În ansamblu, preţurile au scăzut cu circa 20% faţă de luna august din 2008, estimează domnul Adorjan. Domnia sa semnalează că piaţa se confruntă mai ales cu problema creditelor, deoarece a scăzut gradul de îndatorare de la 80% la 60%. Astfel, mai cumpără doar cei care au bani şi nu depind de bănci, pentru că un credit de peste 20.000 de euro este deja prea mult pentru cei mai mulţi dintre locuitorii municipiului Oradea.

Domnul Giurgiu consideră că preţurile apartamentelor cu două camere s-au redus cu 20-30% faţă de cele din vara lui 2008. În opinia sa "oamenii sunt speriaţi" de situaţia actuală şi, implicit, sunt mai puţin dispuşi să facă împrumuturi.

Preţurile ar putea să scadă în continuare până la sfârşitul anului

În ceea ce priveşte perspectivele pieţei imobiliare pentru anul acesta, domnul Marcel Adorjan consideră că preţurile vor scădea cu încă 20% până la sfârşitul anului, când poate se va echilibra cererea cu oferta. Astfel, treptat pe măsură ce se ieftinesc proprietăţile va creşte şi numărul de tranzacţii. Domnul Radu Giurgiu apreciază că evoluţia sectorului imobiliar depinde de bănci, dacă scot bani pe piaţă ar putea să crească şi tranzacţiile şi preţurile.

Deşi se fac reduceri de preţ, apartamentele noi tot nu se vând

În municipiu sunt disponibile în imobile noi garsoniere şi apartamente cu două sau trei camere, însă acestea nu se vând deşi s-au făcut reduceri de preţ, relatează domnul Adorjan. Domnia sa dă ca exemplu un apartament cu living şi două dormitoare de 92 metri pătraţi, care de la 90.000 de euro a ajuns la 70.000 - 73.000. Şi domnul Giurgiu spune că nu se vând apartamentele noi deşi preţurilor lor au fost reduse cu 25%.

Apartamente cu două camere la 42.000 - 45.000 de euro

Un apartament de două camere, confort 1, în bloc cu o vechime de 25 de ani, amplasat într-o zonă bună, costa în primăvara anului trecut în jur de 56.000 -57.000 de euro, în aprilie era 45.000. Cu toate acestea interesul este destul de scăzut, ne spune domnul Adorjan.

Domnul Giurgiu apreciază că un apartament cu două camere care se vindea cu 65.000 de euro, putea fi achiziţionat cu 42.000 în aprilie.

Preţul garsonierelor a scăzut însă mai puţin. Astfel, într-o zonă bună o garsonieră costă în jur de 25.000 de euro. Există şi ocazii de a achiziţiona anumite proprietăţi la preţuri şi mai mici, de exemplu, un apartament de două camere situat într-o zonă medie, de la 42.000 de euro a ajuns la 35.000.

Domnul Giurgiu mai precizează şi că se fac foarte puţine tranzacţii cu case. Se mai practică schimburile cu apartament plus diferenţă, dar şi aceste schimburi sunt rare.

Proprietarii încă nu sunt dispuşi să scadă din preţ decât la terenurile marginale

Preţul terenurilor variază foarte mult în funcţie de zonă. În intravilan se poate cumpăra de la 30 de euro pe metrul pătrat (dar departe de centru, fără utilităţi exceptând electricitatea, cu drumuri de acces betonate), până la 400 de euro pe metrul pătrat (zonă circulată, rezidenţială), relatează domnul Marcel Adorjan.

Proprietarii încă nu sunt dispuşi să scadă din preţ şi din acest motiv sunt foarte puţine tranzacţii, deşi oferta este foarte variată, ne spune domnul Radu Giurgiu. Domnia sa precizează că un teren bun (canalizare, apă şi curent), care era oferit în vara anului trecut la 59 de euro/metrul pătrat, acum este scos la vânzare cu 50 de euro/metrul pătrat. În zonele centrale proprietarii ţin preţurile, preferând să mai aştepte decât să vândă mai ieftin. La terenurile mai slabe (mai îndepărtate de utilităţi), preţul a scăzut însă şi cu 30 - 40%, ajungând să se vândă cu circa 14 euro pe metrul pătrat, deşi s-au cerut iniţial 20 de euro.

Chiriile au scăzut cam cu 10%

Chiriile au scăzut cam cu 10% faţă de august 2008, iar garsonierele confort 1, de 35 metri pătraţi, mobilate şi utilate, se pot închiria şi cu 140 de euro/lună, faţă de 180 de euro cât era în august, precizează domnul Adorjan. Domnia sa completează că în perioada aceasta activitatea de închiriere este foarte importantă pentru veniturile agenţiilor imobiliare.

Domnul Giurgiu relatează că au scăzut chiriile cam cu 20 - 25%. Un apartament de două camere, amplasat central, cu îmbunătăţiri se închiriază cu circa 300 de euro pe lună, iar dacă este şi mobilat cu 350 de euro. Un apartament cu două camere, cu îmbunătăţiri, într-o zonă bună, se închiriază până în 200 de euro lunar. În zone mai depărtate de centrul oraşului, un apartament de două camere, se închiriază cu 120 de euro (dacă este confort 2) sau 150 de euro (confort 1). Apartamentele de trei camere, amplasate în zone bune, sunt disponibile pentru 250-280 de euro, iar dacă sunt amplasate central, în jur de 400-450 de euro. Domnia sa subliniază că este totuşi nevoie de precauţie în alegerea chiriaşilor, astfel că preferă să se asigure că persoanele respective au şi banii cu care să plătească chiria, pentru că agenţia s-a mai confruntat cu surprize neplăcute în trecut.

Sunt multe spaţii comerciale disponibile şi la chirii mai mici

Cei mai mulţi proprietari de spaţii comerciale preferă să le închirieze. Un spaţiu de 100 de metri pătraţi amplasat la bulevard, poate fi închiriat cu 21 de euro metrul pătrat, faţă de 25 de euro, cât era în august 2008, declară domnul Marcel Adorjan.

În primăvara acestui an sunt multe spaţii de închiriat, deoarece au plecat foştii chiriaşi, unii dintre ei chiar de talie mare, ne spune domnul Radu Giurgiu. Domnia sa precizează că în ceea ce priveşte spaţiile de birouri, agenţia are în ofertă un birou de două camere, de 60 - 80 metri pătraţi, lângă Tribunal, care se închiriază cu 500 de euro/lună şi pentru care există încă interes, mai ales din partea avocaţilor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional