Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Oradea: Toate zonele incluse în intravilan vor fi racordate la reţelele de utilităţi

F.A. Investiţii /

Oradea: Toate zonele incluse în intravilan vor fi racordate la reţelele de utilităţi
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primăria Oradea şi-a propus ca în acest an să finalizeze lucrările de modernizare a peste 50 de străzi din cartierele vechi ale oraşului, Totodată, primăria doreşte să racordeze la reţelele de utilităţi zonele incluse în intravilan şi să reabiliteze reţelele de azbest.

    Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, a precizat: "Numai în cartierul Ioşia sunt peste 20 de străzi, care nu pot fi asfaltate, deoarece reţelele de canalizare sunt din azbest",

    În planul primariei sunt cuprinse, de asemenea, reabilitarea sistemului de termoficare, finalizarea lucrărilor la poduri şi străzi noi, lucrări de modernizare parcuri şi zone de agrement, amenajarea parcări, reabilitarea faţadelor din zona centrală sau construcţia centrului oncologic, ne-a spus doamna Simona Vlad, şef Serviciul Economic din cadrul Primăriei Oradea.

    Buget de investiţii mai mult decât dublu faţă de anul trecut

    Bugetul de investiţii pentru anul curent se ridică la 548,7 milioane lei, mai mare cu 85,32 % decât bugetul iniţial de investiţii (296,08 milioane lei) aprobat în anul 2011 şi mai mare cu 141,71% decât bugetul final al investiţiilor (227 milioane lei) aprobat în anul 2011.

    "Bugetul pentru anul 2012 prezintă câteva particularităţi faţă de anii precedenţi. Astfel, în acest an, bugetul va avea un vârf de creştere, datorat rambursarilor la creditul contractat pentru achiziţia tramvaielor. Totodată, vom simţi influenţa unor decizii luate de Guvernul Romaniei, privind reducerea impozitului pe venituri. De asemenea, trebuie să avem în vedere asigurarea cofinanţării proiectelor europene. Pentru implementarea acestor proiecte va fi nevoie de contractarea unui credit de 20 milioane de euro pentru următorii trei ani, ca să putem asigura contribuţia municipalităţii la cei 200 milioane de euro atraşi din fonduri europene", a declarat primarul Ilie Bolojan.

    Investiţii majore în reţelele de apă şi canalizare

    Compania de Apă va beneficia în acest an de un buget de investiţii de 62,28 milioane lei, din care 4,38 milioane lei provin de la bugetul local, iar 57,9 milioane lei de la bugetul de stat.

    Printre cele mai costisitoare proiecte implementate de companie în 2012 este extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor, investiţie ce va presupune costuri de 12,42 milioane lei.

    Autorităţile orădene vor acorda o importanţă deosebită în acest an şi investiţiilor în domeniul sănătăţii pentru finanţarea cărora a fost alocată suma de 50,89 milioane lei. Cea mai mare parte din fonduri, 38,74 milioane lei, va merge către Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" unde se vor realiza printre altele lucrări de extindere a centrului oncologic şi de reabilitare a secţiei paleatie - Izvorului nr. 57.

    Lucrările de drumuri şi poduri vor beneficia în acest an de un buget important, în valoare de 42,13 milioane lei. Un proiect important de drumuri implementat în acest an prevede realizarea drumului de acces din str. Meiului - str. Seleuşului, inclusiv pod peste pârâul Peţa, investiţie în valoare de 6,59 milioane lei.

    Unităţile de învăţământ vor beneficia, de asemenea, de o serie de lucrări, valoarea bugetului pentru astfel de proiecte se ridică la suma de 14,95 milioane lei. Programul de investiţii cuprinde inclusiv construirea unui campus şcolar în valoare de 2,66 milioane lei.

    Primăria Oradea a mai alocat din bugetul local pentru 7,03 milioane lei lucrări de reabilitare a liniei de tramvai "Cele trei Crişuri", 4,6 milioane lei pentru reabilitarea reţelelor de termoficare, 3,67 milioane lei pentru amenajări parcuri şi spaţii verzi, iar pentru reabilitarea clădirilor şi momentelor istorice 1,56 milioane lei. În scopul refacerii planului urbanistic zonal al municipiului Oradea a fost prevăzută în bugetul local suma de 760.000 lei.

    Reabilitarea sistemului de termoficare, cea mai mare investiţie din fonduri europene în 2012

    Municipiul Oradea a atras, de asemenea, importante fonduri europene pentru dezvoltarea oraşului.

    Astfel, pentru reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea, pentru perioada 2009 - 2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice a fost alocată suma de 127,32 milioane lei. Din această sumă 73,82 milioane reprezintă fonduri de la bugetul de stat, iar 53,49 milioane lei fonduri nerambursabile.

    Oradea urmează să devină şi un centru de afaceri prin investiţia "Parcul Industrial Eurobusiness Oradea". Pentru implementarea primei etape a proiectului a fost alocată suma de 57,7 milioane lei, din care 14,67 milioane lei reprezintă fonduri din bugetul de stat, iar 20,76 milioane lei fonduri nerambursabile.

    Totodată, Primăria Oradea are în vedere dezvoltarea turismului de agrement prin crearea Complexului Wellness Termal "Nymphaea" Oradea în care va fi investită suma de 27,17 milioane lei, din care 7,76 milioane lei reprezintă finanţare de la bugetul de stat şi 19,4 milioane lei valoarea fondurilor nerambursabile.

    Un alt proiect de anvergură finanţat din fonduri europene prevede valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură şi gaze naturale, pentru producerea agentului termic de încălzire şi preparare a apei calde de consum la consumatorii cartierului Nufărul I. Valoarea investiţiei se ridică la 25,54 milioane lei, din care 3,34 milioane lei reprezintă finanţare de la bugetul de stat, 325.000 lei de la bugetul local, iar 21,87 milioane lei finanţare nerambursabilă.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional