Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Orăşel lacustru de zece milioane de euro pe lacul Siutghiol din Mamaia

F.A. Investiţii /

Proiect orăşel lacustru

Proiect orăşel lacustru

Orăşelul lacustru este o construcţie spectaculoasă şi inedită pe care municipalitatea constănţeană intenţionează să o ridice în nordul staţiunii Mamaia, pe lacul Siutghiol. Investiţia, estimată la 10 milioane de euro, poate fi realizată de municipalitate din surse proprii. Urmează ca, apoi, infrastructura să fie vândută, prin licitaţie, oamenilor de afaceri interesaţi. Alta variantă ar fi ca obiectivul turistic să fie realizat direct de investitori privaţi interesaţi, pe baza planurilor elaborate de autorităţile locale.

Potrivit temei de proiect, orăşelul lacustru va fi format dintr-o salbă de insuliţe construite pe piloni, sub forma unei frunze de arţar, legate între ele prin pasarele pietonale şi amplasate la 500 de metri în interiorul lacului Siutghiol. Dezvoltarea ar urma să acopere 3-4 hectare de luciu de apă, lacul având o suprafaţă totală de 100 de hectare. Păstrând proporţiile, acest obiectiv, considerat "un proiect revoluţionar" pentru turismul românesc de litoral, se vrea o replică în miniatură a insulei artificiale de agrement din Dubai, construită în largul mării.

Viaţa de noapte din Mamaia s-ar putea muta în orăşelul lacustru

Ideea iniţială a construirii acestui orăşel lacustru, destinat exclusiv divertismentului, a fost lansată de primarul Radu Mazăre după modelul altor staţiuni turistice de renume. În ţara noastră, există mai multe restricţii introduse în legislaţie, în ultimii ani, pentru diminuarea poluării fonice nocturne. Conform acestor prevederi, discotecile şi barurile în aer liber, precum şi terasele din staţiunile turistice, sunt obligate să reducă la minim nivelul de zgomot produs de muzică după ora 1 noaptea. Astfel, după această oră, un nivel mai mare de zgomot este permis doar în spaţiile închise, fonoizolate corespunzător. Însă staţiunea Mamaia fiind frecventată în special de persoane care caută, în timpul verii, distracţia nocturnă în aer liber, zona are nevoie să permită derularea unor activităţi specifice pentru diversificarea ofertei de agrement şi încurajarea turismului. De aceea, primarul Mazăre a lansat ideea construirii unei zone specializate în apropierea staţiunii, dar în acelaşi timp mai departe de spaţiile de odihnă. Finanţarea investiţiei a fost prinsă în bugetul local pentru anul curent.

Radu Mazare a explicat: "Pe aceste insuliţe avem intenţia să concentrăm viaţa de noapte a staţiunii, toate locaţiile urmând să fie orientate cu spatele spre staţiune. Sperăm ca, astfel, să rezolvăm problemele legate de zgomotul din timpul nopţii din Mamaia. Părerile turiştilor sunt împărţite în această privinţă. Jumătate sunt deranjaţi de nivelul zgomotului produs de muzica din cluburile şi discotecile de pe plajă şi terasele din staţiune. Cealaltă jumătate preferă Mamaia în special pentru viaţa de noapte. Vara, la fiecare sfârşit de săptămână, majoritatea bucureştenilor vin la mare în special pentru cluburi. Dacă le închidem, am terminat şi cu turismul de week-end".

Construcţia este prevăzută să înceapă în acest an

Primarul Constanţei a mai precizat că, la acest obiectiv investiţional, primăria lucrează cu un colectiv de arhitecţi spanioli, care au mai realizat astfel de proiecte. Domnia sa susţine: "Urmează să începem construcţia în 2007 şi să o finalizăm în 2008. În principiu, în cazul în care nu găsim un investitor privat cu care să ne asociem, Primăria Constanţa urmează să realizeze infrastructura necesară, după care locaţiile destinate cluburilor şi discotecilor vor fi scoase la vânzare prin licitaţie, cu condiţia ca cei care le cumpără să realizeze amenajările cu respectarea regulilor de urbanism stabilite de primărie. Am discutat deja cu proprietarii celor mai importante cluburi din Mamaia şi erau teribil de încântaţi. Orăşelul va avea o marină mare şi debarcadere, care vor da posibilitatea turiştilor să acosteze cu ambarcaţiunile chiar în dreptul cluburilor". Radu Mazăre a mai ţinut să precizeze că acest proiect va fi realizat numai dacă va primi avizul de mediu.

Referitor la această investiţie, Ciprian Popescu, directorul agenţiei "Danubius Travel Agency", deţinută de concernul TUI, a declarat: "Este foarte bună soluţia cu orăşelul lacustru. Poate aşa se va reechilibra nivelul de zgomot din staţiune, iar beach-barurile vor deveni ceea ce trebuie să fie, respectiv - baruri de zi şi nu cluburi".

Consilierii locali municipali constănţeni au aprobat realizarea proiectului de prefezabilitate al orăşelului lacustru. Ei au mai avizat şi alocarea fondurilor necesare întocmirii studiilor de prefezabilitate pentru alte investiţii anunţate încă de anul trecut: construirea teleschiului nautic de pe lacul Siutghiol, amenajarea a zece terenuri de sport în municipiu, construirea a trei parcuri pentru copii gen "Ţara piticilor", precum şi studiul de fezabilitate aferent obiectivului de investiţii "amenajare pistă roleri, skateri, biciclişti în parcul Tăbăcărie".

Conform ideii proiectului, platformele de bază situate deasupra luciului apei ar urma să aibă o suprafaţă totală de 47.000 mp. Unităţile de alimentaţie publică, de divertisment şi anexele aferente vor avea o suprafaţă totala construită de 43.434 mp. În mijlocul viitorului orăşel, este prevăzută construcţia pe două niveluri a unui centru comercial şi de alimentaţie publică, cu o suprafaţă de 3.400 mp. Acesta va fi înconjurat de opt grupuri de unităţi turistice - restaurante, baruri şi 15 cluburi - care vor ocupa 11.000 mp, în timp ce terasele aferente vor acoperi o suprafaţă de 17.000 mp. Tot pe insula artificială vor funcţiona trei discoteci, dintre care una este prevăzută cu ecran de cinema. Acestea vor avea, în total, 2.900 mp.

În partea vestică a insulei, a fost proiectată o marină (mini-port de agrement), cu o capacitate de câteva zeci de ambarcaţiuni de mici dimensiuni. În partea de nord-est, este prevăzută o instalaţie de teleschi nautic. Accesul la obiectivele menţionate se va putea face atât pe apă, cu diferite ambarcaţiuni, cât şi pe o pasarelă pietonală, pe care va circula şi un trenuleţ turistic, ce va lega insula de staţiunea Mamaia. Toate cluburile, barurile, discotecile, restaurantele şi terasele au fost proiectate cu spatele spre staţiune, astfel încât zgomotul produs de ele să fie dirijat spre interiorul lacului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional