Mai multe organizatii neguvernamentale reclama lipsa de transparenta a Ministerului Culturii in privinta patrimoniului si a proiectului minier propus la Rosia Montana. Printre acestea se numara Ordinul Arhitectilor din Romania, Asociatia Arhitectura Restaurare Arheologie (ARA), Consiliul International al Monumentelor si Siturilor (ICOMOS Romania) si Fundatia ProPatrimonio.
Mai mult decat atat, Pro Patrimonio a dat in judecata Ministerul Culturii pentru refuzul de a face public studiul de evaluare a patrimoniului de la Rosia Montana, au comunicat reprezentantii asociatiei.
In opinia domnului Stefan Balici, unul dintre arhitectii care au realizat in perioada 2001-2002 un studiu referitor la patrimoniul de la Rosia Montana, Ministerul Culturii dezinformeaza opinia publica in sensul negarii valorii patrimoniului de la Rosia Montana si sustinerea ideii ca proiectul minier propus de Rosia Montana Gold Corporation nu va afecta vestigiile existente.
In fapt, in eventualitatea demararii proiectului minier si realizarea unei exploatari de cariera de mari dimensiuni, ar disparea patru munti invecinati impreuna cu 80% din patrimoniu, inclusiv cea mai mare parte a galeriilor romane, sustine domnul Balici.
In opinia vicepresedintelui Ordinului Arhitectilor din Romania, arh. Serba Sturdza, trebuie gasite pentru Rosia Montana alternative la proiectul minier care propune distrugerea unei suprafete extinse.
Pana in prezent RMGC a demolat 150 de case din localitatea Rosia Montana, la care se adauga altele in localitatile invecinate, a adaugat domnul Sturdza.
Conform specialistilor, valoarea sitului Rosia Montana consta in sistemul de exploatare miniera ce se intinde pe parcursul a trei milenii, vestigii de o importanta foarte mare la nivel european si mondial.
Din acest motiv, organizatiile neguvernamentale amintite sustin necesitatea includerii Rosiei Montane pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Pozitia lor este sprijina si de organizatii internationale de referinta pentru protejarea patrimoniului precum Asociatia Europeana a Arheologilor, Consiliul International al Monumentelor si Siturilor (ICOMOS) si Europa Nostra, care a inclus Rosia Montana pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa.
De asemenea, demersul este sustinut si de Asociatia Alburnus Maior, care reuneste locuitorii din Rosia Montana care se opun proiectului minier al RMGC.
Asociatia ARA, sub coordonarea arhitectului Serban Cantacuzino, a realizat documentatia in vederea demararii procedurii de inscriere a Rosiei Montane in lista patrimoniului mondial.