Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Oţel beton: Consumul ar putea creşte cu 8 - 10%

F.A. Preţuri /

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Importurile influenţează preţurile de pe piaţa internă

    Consumul de oţel beton pe piaţa românească ar putea creşte în 2012 cu 8 - 10% faţă de 2010 şi 2011, estimează dr. ing. Călae Mândru, director general al "Metal Invest Consulting". Asta ar însemna un consum în acest an de circa 650 mii tone.

    În acelaşi timp, preţurile de vânzare la oţel beton vor evolua în funcţie de trei factori importanţi: cererea pe piaţa internă, evoluţia preţurilor la fier vechi şi preţul de import, în special din Bulgaria şi din Ucraina.

    "Este de aşteptat că, după o perioadă calmă a evoluţiei preţurilor la sfârşitul anului trecut, va urma după primul trimestru al acestui an o perioadă de creştere uşoară determinată în primul rând de evoluţia crescătoarea a preţului materiei prime şi mai puţin de cererea pieţei", subliniază domnul Mândru.

    Ponderea importurilor a ajuns în prezent la circa 50% din consumul intern de oţel beton. Din această cauză, importurile reprezintă unul din factorii de influenţă importanţi în ceea ce priveşte preţurile pe piaţa internă. Preţul mediu pe principalele ţări de origine la importurile de oţel beton realizate de România în ultimii 2 ani, indică o evoluţie crescătoare până în trim. III 2011.

    În procesul de asigurare a consumului intern cu oţel beton, în ultima perioadă de timp au intervenit câteva modificări.

    Astfel, în prezent aproape toată cantitatea de otel beton asigurată din producţia internă provine din capacităţile Mechel. Ponderea livrărilor Mechel pe piaţa internă în raport cu consumul înregistrează o uşoară reducere în ultimii ani.

    Deşi producţia Mechel de oţel beton a avut o evoluţie constant crescătoare după anul 2009, reducerea livrărilor pe piaţa internă se explică prin strategia Grupului de a asigura cu produse siderurgice propriile depozite organizate în ultimii 2 - 3 ani în câteva ţări limitrofe.

    A doua sursă internă o reprezintă categoria "alţi producători" care până în anul 2007 aveau o pondere importantă pe piaţa internă (aproape 20% din consum); din această categorie făceau parte următoarele companii:

    - ArcelorMittal Hunedoara: capacitate închisă definitiv în anul 2007, fiind dezmembrată;

    - Laminorul Focşani : capacitate închisă în anul 2008; nu a fost reluată producţia până în prezent;

    - Oţelinox Târgovişte: producţie sistată temporar, în anul 2010;

    - Lamdro Turnu-Severin: producţie sistată temporar în anul 2008 şi reluată parţial la sfârşitul anului 2011.

    În prezent sunt operaţionale ultimele două capacităţi menţionate mai sus. Reluarea producţiei în regim industrial şi a livrărilor pe piaţa internă sunt condiţionate de revenirea consumului intern şi de posibilitatea acestor două companii de a-şi susţine financiar aprovizionarea cu semifabricate.

    O pondere mare în asigurarea pieţei interne o au importurile, care au crescut de la circa 30%, în perioada 2005 - 2007, la peste 50% în prezent .

    Exportul masiv făcut de companiile Grupului Mechel în ultimii doi ani şi dispariţia (definitivă sau parţială) a unor producători independenţi, au deter­minat distribuitorii şi consumatorii interni să recurgă din ce în ce mai mult la importuri.

    Un grup de trei - patru ţări furnizoare asigură cea mai mare parte a importurilor româneşti de oţel beton:

    - Bulgaria şi Ucraina cu poziţii din ce în ce mai dominante pe piaţa românească, împreună asigurând în prezent aproximativ 3/4 din importuri.

    - Turcia, a cărei pondere în importurile româneşti a scăzut de la 70% în urmă cu 3 -4 ani, la 5 - 10% în prezent.

    - Grecia, cu o poziţie aproximativ constantă în ultima perioadă, de 8 - 10% din importuri.

    Se remarcă dispariţia Chinei ca ţară furnizoare de oţel beton pentru piaţa românească. În unele perioade, înainte de anul 2007, importurile din China de oţel beton erau de 7 - 10 mii tone/an.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional