Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

OtopeniPreţurile terenurilor au fost influenţate de vadul comercial creat

F.A. Piaţa Imobiliară /

În Otopeni, terenurile de lângă DN1 costă între 800 şi 1.400 euro/mp

În Otopeni, terenurile de lângă DN1 costă între 800 şi 1.400 euro/mp

Cei care au cumpărat terenuri acum câţiva ani au scos un profit de 400%

Otopeniul, un oraş de aproape 32 de km pătraţi, împărţit în două de DN1, are o piaţă imobiliară în continuă creştere. Faptul că un drum naţional străbate oraşul contribuie foarte mult la creşterea preţurilor terenurilor din zonă şi la atragerea investitorilor. Astfel, terenurile de lângă DN1 costă între 800 şi 1.400 de euro/mp, în timp ce, în centrul localităţii, acestea ajung şi la 600 de euro/mp. Şi terenurile din extravilan se vând foarte bine, în prezent fiind disponibile doar câteva loturi, care, în curând, vor fi trecute în intravilan. Preţul lor este de 45-100 de euro/mp.

Cei care au cumpărat terenuri acum câţiva ani au scos un profit de 400%

Aurel Cercel, de la "Aria House & Land", estimează că preţurile terenurilor au crescut cu circa 60%, în ultimul an. Domnia sa ne-a menţionat că cei mai mulţi investitori au cumpărat acum câţiva ani terenurile la preţuri mult mai mici, de 100-150 de euro/mp, acum profitul fiind de 300-400%.

Persoanele fizice cumpără parcele de 500 până la 1.000 de metri pătraţi, iar dezvoltatorii (societăţi autohtone, dar şi străine - din Israel, Grecia, Spania etc.) achiziţionează loturi mari de 2 până la 10 hectare de teren, pentru construirea de cartiere rezidenţiale, ne-a spus Lucian Trăistaru, managerul companiei "HLM Group". Domnia sa ne-a precizat, de asemenea, că mulţi dintre cumpărători sunt din Bucureşti sau Pipera.

Potrivit domnului Trăistaru, în prezent, se lucrează la infrastructura din Otopeni şi se află în derulare şi proiecte în sectorul utilităţilor, toate aceste lucrări urmând să fie finalizate în circa cinci ani.

Zeci de proiecte rezidenţiale în Otopeni

În Otopeni se construieşte destul de mult, cele mai multe proiecte vizând edificarea de blocuri. Domnul Trăistaru ("HLM Group") apreciază că 70% din noile construcţii reprezintă ansambluri rezidenţiale, restul de 30% fiind case individuale. Printre noile complexuri se numără "Grand Residencia", "Otopeni Bridge", "Venetia Residence", "Venus Residence", "Aurora Residence", "Golden Residence".

"Grand Residencia" este proiectul cel mai avansat dintre toate şi oferă patru blocuri cu regimul de înălţime parter şi patru etaje. Apartamentele cu două, trei şi patru camere costă de la 1.250 la 1.350 de euro pe metru pătrat construit.

Cel mai mare ansamblu este "Golden Residence" şi presupune edificarea a 11 imobile dispuse pe parter, trei etaje şi mansardă. În acelaşi timp, cel mai de lux complex rezidenţial este "Venus Residence". Derulat pe 6.000 de metri pătraţi, acesta oferă trei blocuri cu apartamente ofertate la preţul de 1.350 de euro/mpc, fără TVA.

"Venetia Residence" are şi locuinţe de lux şi unităţi locative pentru clasa medie, potrivit reprezentantului "HLM Group". Fiind un proiect mixt, reuneşte o clădire de birouri dispusă pe subsol, parter şi cinci etaje, două blocuri de apartamente cu regimurile de înălţime subsol, parter şi patru etaje şi alte cinci imobile cu funcţiune rezidenţială, dispuse pe parter şi trei etaje. Locuinţele sunt prevăzute cu două, trei, patru camere şi penthouse-uri, iar preţul se cifrează la circa 1.300 de euro/mpc, plus TVA. Valoarea unui apartament va creşte până la 1.600 de euro/mpc, fără TVA. Întreg terenul aferent măsoară 9.890 de metri pătraţi, iar lucrările de construcţie urmează să înceapă.

Primele două clădiri din cartierele "Otopeni Bridge" şi "Aurora Residence" se află în construcţie. În ambele cazuri, preţul unui metru pătrat construit ajunge la 1.250 de euro, fără TVA. Cel de-al doilea proiect oferă o clădire de birouri şi alte zece rezidenţiale, cu regimul de înălţime demisol, parter, trei etaje şi mansardă.

Aurel Cercel ("Aria House & Land") ne-a spus că urmează să fie construite de către dezvoltatori circa 500 de locuinţe, o mare parte dintre ele aflându-se în zona "23 August". Cele mai multe unităţi rezidenţiale vor fi finalizate în perioada 2009-2013, existând şi proiecte care nu au început încă. În 2008, potrivit sursei citate, urmează să fie date în folosinţă circa 50 de case. Domnul Cercel estimează că, în Otopeni, sunt circa 25-30 de proiecte mixte (locuinţe şi spaţii comerciale), ce se află în derulare sau urmează să fie demarate. Preţul unui metru pătrat construit este prevăzut la 1.300-1.800 de euro, fără TVA.

Casele vechi sunt mai scumpe decât cele noi

Pe lângă segmentul locuinţelor noi, care se află în plină dezvoltare prin construirea celor câtorva zeci de cartiere rezidenţiale, şi casele vechi din Otopeni reprezintă un sector activ al pieţei imobiliare din oraş. Preţurile acestora ajung la 1.600 de euro/mp, fiind cu circa 20% mai mari faţă de anul trecut. Cele mai căutate sunt casele din centrul localităţii.

Domnul Cercel apreciază că preţurile caselor vechi sunt chiar mai ridicate decât cele ale locuinţelor noi. De asemenea, un apartament cu patru camere, fără nicio îmbunătăţire, costă circa 140.000-150.000 de euro. O garsonieră fără îmbunătăţiri, de la parterul unui bloc vechi, este ofertată la 70.000-75.000 de euro. În acelaşi timp, un apartament cu două camere costă 90.000-100.000 de euro, iar unul cu trei camere ajunge la circa 120.000 de euro.

Preţurile vor mai creşte, apreciază sursele citate, adăugând, însă, că puterea de cumpărare va scădea

Otopeniul nu are spaţii comerciale şi de birouri

O cerere considerabilă a fost înregistrată şi pe segmentul spaţiilor de birouri, însă oferta este inexistentă. Nici spaţii comerciale nu sunt în zonă, întrucât locuitorii Otopeniului se aprovizionează de la complexurile comerciale din Băneasa.

În Otopeni există 6-7 parcuri industriale, fiecare fiind prevăzut cu circa 20.000 de metri pătraţi de spaţiu. Un metru pătrat de spaţii industriale costă între 100 şi 120 de euro. Unele dintre acestea sunt finalizate, altele se află în construcţie, cele mai multe dintre ele fiind solicitate pentru activitatea de vamă, ne-a declarat Aurel Cercel.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional