Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

OTP REAL ESTATE & CONSTRUCTION OTP a lansat primul fond de investiţii de la noi dedicat construcţiilor şi imobiliarelor globale

Investiţii /

OTP a lansat primul fond de investiţii de la noi dedicat construcţiilor şi imobiliarelor globale
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    OTP Asset Management a lansat, recent, primul fond deschis de investiţii din ţara noastră care oferă expunere pe sectorul construcţiilor şi al dezvoltării imobiliare la nivel global - OTP Real Estate & Construction (OTP REC).

    Potrivit reprezentanţilor OTP, fondul se încadrează, conform standardelor EFAMA (European Fund and Asset Management Association), în categoria fondurilor diversificate flexibile. OTP REC urmăreşte o alocare strategică prin care cel puţin 75% din active sunt investite în acţiuni şi obligaţiuni emise de companii care activează în domeniul imobiliar şi al construcţiilor.

    Fondul se adresează clienţilor de retail şi celor instituţionali care sunt dispuşi să accepte un grad de risc mediu şi care îşi doresc o inves­tiţie lichidă cu expunere pe piaţa imobiliară, perioada recomandată de investiţie fiind de 1-3 ani.

    OTP REC este concentrat pe generarea şi distribuirea veniturilor cât mai mari, ceea ce îl transformă într-un instrument de obţinere a veniturilor pasive.

    Aşa cum o persoană achiziţionează o garsonieră/apartament cu scopul de a obţine o anumită sumă de bani din chirie, tot la fel un inves­titor în OTP REC poate încasa trimestrial venituri, generate de dividende şi cupoane.

    Faţă de o investiţie imobiliară clasică, care necesită sume semnificative, în OTP REC investiţia iniţială este contravaloarea unei unităţi de fond (valoarea nominală fiind de 500 de lei), iar suma pentru investiţii ulterioare este de 50 de lei, se arată în comunicatul OTP.

    Investitorii care deţin unităţi de fond în prima zi lucrătoare a lunilor aprilie, iulie, octombrie şi ianuarie sunt îndreptăţiţi să primească venitul distribuibil trimestrial, conform reprezentanţilor OTP.

    Aceştia arată că plata venitului distribuibil este dependentă de veniturile încasate de către fond. În cazul în care această valoare este de sub 1 leu/unitatea de fond, aces­ta nu se va distribui, urmând să se acumuleze cu venitul din trimes­trul/trimestrele următoare şi să fie distribuită când depăşeşte valoarea de 1 leu/unitatea de fond.

    Fondul investeşte în companii specializate în domeniul imobiliar şi al construcţiilor, cum sunt trus­turile imobiliare de tipul REIT-urilor (Real Estate Investment Trusts) din Europa de Vest şi Statele Unite ale Americii, administrate de profesionişti cu zeci de ani de experienţă la nivel internaţional.

    Potrivit oficialilor OTP Asset Managemnet, REIT-urile au performat cel mai bine din punct de vedere istoric.

    "Folosind datele Bloomberg pentru o perioadă de 33 de ani (n.r. 1985 - 2018) REIT-urile au avut un radament mediu anual de 10,7% pe an, peste acţiunile sau obligaţiunile din Statele Unite, care au avut randamente de 9,1%, respectiv 7,1%, aurul a crescut cu 4,7% etc.", au precizat reprezentanţii OTP, cu ocazia lansării noului fond.

    Acesta este o alternativă viabilă la clasica investiţie imobiliară. OTP REC oferă expunere la nivel internaţional pe companii imobiliare care operează sau deţin mall-uri, clădiri de birouri, spaţii logistice, de depozitare şi spaţii comerciale. Din universul investiţional al fondului se remarcă companii precum Simon Property Group (US), Vonovia (DE), Unibail-Rodamco-Westfield (FR), NEPI Rockcastle (ZA) Globalworth (RO), Strabag (AT), Astaldi (IT).

    Dan Popovici, OTP Asset Management România: "Preţul caselor este la minus 40%, faţă de maxime"

    Preţul caselor este, în medie, la minus 40% faţă de maxime, în condiţiile în care, în ultimul an, a cres­cut cu 10%, iar în ultimii cinci ani - cu mai mult de 20%, potrivit lui Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România.

    Oficialul OTP Asset Management a spus: "Dacă ne uităm la evoluţia preţurilor caselor în ultimii zece ani, România este la minus 40% faţă de maxim. Nu ştiu dacă suntem aproape de o criză imobiliară sau nu, dar pot să vă spun că, în medie, preţul caselor este la minus 40% faţă de maxime, în condiţiile în care, în ultimul an, a crescut cu 10%, iar în ultimii cinci ani cu mai mult de 20%. Pe de altă parte, în alte state precum Austria, Irlanda, Suedia preţul caselor a crescut foarte mult în ultimii zece ani".

    Dan Popovici a continuat: "Ideea că faci o investiţie imobiliară, cumperi un apartament şi începi să câştigi este interesantă dar, în acelaşi timp, riscurile sunt poate similare cu o investiţie la bursă. Fie cumperi acţiuni la bursă, fie faci o investiţie imobiliară, până la urmă riscurile pot să fie la fel".

    Potrivit datelor prezentate de directorul OTP Asset Management, randamentul mediu brut al chiriilor din ţara noastră se situează la circa 6,1%.

    Dan Popovici a adăugat: "Dar, lumea ar trebui să gândească în termeni de randament net, în care trebuie să ţină cont de toate cheltuielile generate de proprietatea respectivă, de perioadele când proprietatea nu este închiriată, de reparaţii, taxe etc.. În aceste condiţii, randamentul coboară undeva spre 4 - 4,5%".

    CEO-ului OTP Asset Managemnet a precizat că cea mai mare avere a noastră este dată de activele imobiliare, peste 70% din ceea ce deţinem fiind în această zonă, inclusiv casa în care locuim, precum şi alte investiţii imobiliare, situaţie total diferită faţă de ceea ce se întâmplă la nivelul Europei de Vest sau a Statelor Unite, unde ponderea activelor financiare este mult mai mare în averea populaţiei.

    Dan Popovici a declarat: "Româ­nii doresc să investească în imobiliare pentru că senzaţia lor este că randamentul obţinut dintr-o astfel de investiţie este mai mare decât cel obţinut din alte investiţii, în active financiare. Din păcate, cei mai mulţi dintre români, când vorbesc despre active financiare, se referă la depozite bancare, este primul gând al românilor în ceea ce priveşte investiţia financiară (...). În momentul de faţă, rata inflaţiei este net superioară randamentului obţinut dintr-un plasament bancar. Asta înseamnă că, în prezent, toţi românii care au depozite bancare economisesc la un randament negativ, pentru că rata inflaţiei este mai mare decât cea a dobânzii bancare şi, automat, valoarea este erodată de inflaţie".

    Oficialul OTP a mai spus că, odată cu perioada 2008-2009, cetăţenii ţării noastre au înţeles, pentru prima dată, ca preţul unei investiţii imobiliare poate să şi scadă, ceea ce până atunci era aproape de neconceput.

    "Romanian House Price Index, un indice mediu al preţurilor caselor din ţara noastră, a înregistrat scăderi extrem de puternice şi abia începând cu anul 2015 preţurile au reînceput să crească", a punctat Dan Popovici, adăugând: "O altă problemă legată de investiţia clasică ţine de lichiditate, ceea ce în­seamnă că este foarte greu să ieşi din investiţie dacă ai nevoie urgentă de bani. Cu cât vrei să obţii mai repede nişte bani dintr-o investiţie imobiliară, cu atât trebuie să vinzi cu un discount mai mare".

    Potrivit domniei sale, durata medie în care se poate lichida o inves­tiţie imobiliară este de trei, patru luni de zile.

    OTP Asset Management România este prezentă pe piaţa locală din anul 2008. În prezent, compania deserveşte peste 8.200 de investitori, din segmentul de retail şi clienţi persoane juridice, în nouă fonduri deschise de investiţii.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional