Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Ozone Homes începe noi proiecte în Tunari

F.A. Investiţii /

 Ozone Homes începe noi proiecte în Tunari
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Dezvoltatorul rezidenţial Ozone Homes îşi propune să înceapă în acest an două proiecte noi, apreciind succesul repurtat anul trecut cu prima fază a proiectului Avalon, din Tunari.

    Adiacent primei clădiri din Avalon, vor fi demarate lucrările la a doua fază, care vine cu un concept nou. Dacă prima fază a presupus realizarea unui bloc de 12 apartamente, în următoarea etapă vor fi ridicate opt vile în sistem duplex. "La Avalon am observat că apartamentele de la parter cu trei camere şi grădină s-au vândut primele. Acum dezvoltăm opt vile in oglindă, cu grădină", ne-a declarat Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

    La mijlocul lunii mai fuseseră deja vândute trei locuinţe în contextul în care lucrările urmau să înceapă până la finele lunii mai. Prin utilizarea panourilor SIP prefabricate, durata construcţiei va fi de doar trei luni. Proiectul va fi realizat în etape, pe măsură ce se vând locuinţele.

    Fiecare casă are 120 mp construiţi, 250 mp de grădină şi trei locuri de parcare. "La gri" preţul începe de la 82.000 euro, plus TVA de 5%. Complet finisată, locuinţa este oferită la 92.000 euro, plus TVA 24%. Cei mai mulţi clienţi preferă în general să achiziţioneze în varianta "la gri" pentru a avea libertate deplină în alegerea finisajelor, explică domnul Prelea.

    Ca urmare a solicitărilor venite din partea potenţialilor beneficiari, alternativ, Ozone Homes poate construi locuinţe utilizând tehnologia proprie după proiectul şi pe terenul beneficiarului. În acest caz preţul final va fi puţin mai mare comparativ cu o casă de serie. Un avantaj în plus este dat de faptul că locuinţa poate fi gata mult mai repede decât în cazul utilizării unui sistem clasic de construcţie. Pereţii pentru o casă sunt produşi în fabrică în două-trei zile, iar apoi sunt doar montaţi pe teren. "Vrem să facem în acest mod câte două locuinţe pe lună", precizează Andrew Prelea.

    Un nou proiect - Eden Terases

    În paralel, Ozone Homes va începe în vecinătatea complexului Avalon un al doilea proiect de anvergură, Eden Terases, compus din 185 de case înşiruite. Lucrările vor fi demarate în mai puţin de două luni pentru primele două şiruri de case a câte nouă unităţi fiecare. Prima fază va fi gata până la Crăciun, a anunţat domnul Prelea.

    Cumpărătorii pot opta pentru o variantă mai spaţioasă, cu parter + etaj + mansardă, totalizând 140 mp construiţi, cu patru camere. Aceasta va avea o grădină de 65 - 100 mp şi câte două locuri de parcare. Preţul începe de la 88.000 de euro.

    A doua variantă, mai mică, vizează o casă pe parter+etaj, de 100 mp, cu trei camere. De asemenea va dispune de grădină cu suprafaţă între 65 şi 100 mp, la care se adaugă două locuri de parcare. Această variantă este oferită începând cu 71.000 de euro.

    Procesul de construcţie va continua în faze a câte 18 unităţi. Durata lucrărilor este estimată la patru luni pentru fiecare etapă. Şi în cazul acestui proiect va fi aplicată tehnologia panourilor SIP.

    Proiectul a fost astfel conceput încât odată finalizată o fază, următoarele etape de lucrări să nu afecteze confortul familiilor care şi-au luat în primire casa, explică reprezentantul Ozone Homes.

    În perspectivă, Eden Terases şi proiectele vecine, Avalon şi Sydney, vor forma un nou cartier de aproximativ 350 de locuinţe în sudul localităţii Tunari. În acest sens, în cadrul proiectului este rezervată o parcelă de teren de 1.350 mp pentru realizarea unui spaţiu comercial şi încă 980 mp pentru o parcare adiacentă.

    Întreaga zonă trece printr-un proces de dezvoltare a infrastructurii, având în vedere deschiderea pasajului rutier Pipera, respectiv accesul facil spre DN 1 şi proximitatea viitoarei autostrăzi A3 Bucureşti-Ploieşti.

    De altfel, Andrew Prelea îşi propune să lanseze şi alte proiecte pe termen mediu şi lung în aceeaşi zonă, având în vedere că dezvoltatorul dispune de încă 6 - 7 ha de teren.

    Locuinţe de lux la preţuri promoţionale

    În prezent, dezvoltatorul mai are disponibile la vânzare 40 din cele 120 de case construite în cadrul ansamblului de lux Sydney (n.r. construit sub brandul South Pacific, pe structură clasică, anterior lansării tehnologiei Ozone Homes). Astfel, modelele cu suprafeţe de 142 - 147 mp sunt ofertate pentru 100.000 - 110.000 euro, inclusiv TVA (de la 205.000 euro plus TVA în anul 2006). Modelele cu suprafeţe mai mari, între 185 şi 225 mp, au preţuri cuprinse între 120.000 şi 150.000, inclusiv TVA, precizează domnul Prelea.

    Investitorii sunt interesaţi de locuinţele sociale

    Ozone Homes intenţionează să îşi extindă activitatea şi pe domeniul locuinţelor sociale, utilizând tehnologia promovată. Astfel de proiecte ar putea fi implementate în parteneriat cu administraţii publice locale sau ministere, care au nevoie de locuinţe accesibile şi pot pune la dispoziţie terenuri în acest sens. Potrivit domnului Prelea, există interes din partea fondurilor de investiţii private pentru a finanţa proiecte de locuinţe sociale şi cămine studenţeşti în România, cu condiţia să aibă certitudine asupra plăţii din partea guvernului sau acordării de stimulente fiscale.

    În paralel, Ozone Homes poartă discuţii cu proprietari privaţi de terenuri pentru construirea în parteneriat a unor ansambluri rezidenţiale. "Vorbim cu câteva fonduri pentru noi proiecte foarte mari în Bucureşti, pe terenurile lor", ne-a declarat Andrew Prelea.

    Panourile SIP merg şi la export

    Pe lângă activitatea de dezvoltare imobiliară, Ozone Homes, în joint venture cu compania Green Panel, operează la Clinceni o unitate de producţie pentru panourile SIP (Structural Insulated Panels), utilizate atât în proiectele rezidenţiale proprii, cât şi pentru export. În prezent, fabrica are o capacitate de producţie de 100.000 mp cu un singur schimb. "Putem şi probabil ne vom extinde în următoarele 12 - 24 de luni până la o capacitate de 350.000 mp", afirmă Andrew Prelea.

    În prezent, produsul este exportat în Cipru şi trece prin testele de conformitate pentru a fi distribuit şi în Australia.

    De asemenea, în baza aceleiaşi tehnologii, a fost lansat un produs secundar pentru termoizolaţii, menit să concureze soluţia bazată pe aplicarea de polistiren. Noul produs va fi doar cu aproximativ 10% mai scump decât polistirenul, dar va avea proprietăţi îmbunătăţite şi va putea fi aplicat inclusiv pe clădirile istorice deoarece se poate mula pe suprafeţele curbe, explică domnul Prelea.

    Apar oportunităţile unei pieţe mature

    În opinia domnului Prelea piaţa rezidenţială a devenit mai realistă acum. "Nu cred că suntem la sfârşitul crizei, dar ne îndreptăm spre o piaţă stabilă. Nu cred că piaţa va mai coborî, dar nici nu va mai creşte repede. Acum există oportunitatea generată de atingerea punctului de jos al pieţei. Dacă investeşti acum vei cumpăra categoric cu 10 - 20% mai ieftin decât dacă ai cumpăra peste doi ani", susţine Andrew Prelea.

    Piaţa rezidenţială are mare potenţial având în vedere că, din punct de vedere statistic, România are nevoie de încă un milion de locuinţe, deoarece populaţia trăieşte înghesuită. În prezent pe piaţa imobiliară lipsesc încrederea şi capitalul. Încrederea poate veni doar din partea guvernului, prin atragerea investiţiilor străine şi, implicit, crearea de locuri de muncă, iar capitalul trebuie susţinut de finanţarea bancară. Atragerea unor surse alternative celei bancare este scumpă, atrage atenţia domnul Prelea.

    Băncile ar fi dispuse să finanţeze investiţiile rezidenţiale în viitorul apropiat, dar vor să vadă mai întâi proiecte finalizate şi vândute.

    Criza a avut şi o latură bună, pentru că au dispărut din piaţă dezvoltatorii imobiliari neprofesionişti. "Nu văd în viitorul apropiat ca băncile să împrumute dezvoltatori neprofesionişti. Criteriile pentru acordarea împrumutului se vor axa pe abilităţile dezvoltatorului", este de părere reprezentantul Ozone Homes.

    În perspectivă, vor veni în România investitori mai sofisticaţi, pe măsură ce piaţa se maturizează, este de părere Andrew Prelea.

    Rezidenţialele nu sunt privite ca proprietăţi generatoare de venit

    Cea mai mare problemă pe piaţa rezidenţială din România este că băncile şi investitorii nu îşi dau seama că proprietăţile rezidenţiale pot genera venituri asemenea unui centru comercial. Rata inflaţiei în rezidenţiale este mult mai mare decât pe segmentul comercial, deci valoarea lor creşte mai repede. Cumulând chiria realizată de un spaţiu rezidenţial cu creşterea valorii până în momentul revânzării, rezultatul este superior unei investiţii în zona comercială, argumentează domnul Prelea.

    Interesul redus al investitorilor manifestat în prezent faţă de rezidenţiale se datorează faptului că românii preferă să deţină o locuinţă, nu să închirieze.

    Pe viitor, Ozone Homes ar dori să realizeze şi locuinţe pentru închiriere, dar acest lucru necesită o finanţare bancară corespunzătoare. Mai curând, sistemul de închirieri ar putea fi aplicat pentru locuinţele sociale realizate în parteneriat cu statul.

    În contextul în care băncile ar fi dispuse să finanţeze proiecte imobiliare, dezvoltatorul are în vedere şi introducerea unor surse regenerabile de energie în ansamblurile rezidenţiale viitoare. Acestea s-ar putea referi, de exemplu, la utilizarea panourilor fotovoltaice sau a pompelor geotermale, aplicarea cărora este fezabilă financiar doar în cadrul unor proiecte mari, posibile doar cu finanţare bancară.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional