Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Palatul lui Costache Conachi va fi restaurat cu fonduri europene de Consiliul Judeţean Galaţi

Investiţii /

Palatul lui Costache Conachi va fi restaurat cu fonduri europene de Consiliul Judeţean Galaţi

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Palatul lui Costache Conachi, de la Ţigăneşti, cunoscut şi sub numele de Conacul "Costachi Negri, un loc încărcat de istorie, dar care, din păcate, a ajuns o ruină, va fi, în sfârşit, reabilitat. Imobilul va fi reabilitat de Consiliul Judeţean Galaţi cu fonduri europene, după ani în care clădirea în care s-a născut Costachi Negri, cel mai reprezentativ poet al Moldovei din perioada de tranziţie spre literatura modernă, a fost lăsată să se degradeze. Anunţul a fost făcut chiar de Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, care a precizat că, după renovarea conacului lui Costachi Negri, locul în care au avut loc inclusiv întâlniri cu însemnătate istorică, va putea fi pus în valoare drumul Micii Uniri: Casa Cuza Vodă - Conacul de la Mânjina - Palatul de la Ţigăneşti.

    Conacul poetului Costache Conachi figurează pe lista monumentelor istorice şi arhitecturale a Ministerului Culturii şi se află în satul Ţigăneşti, la câţiva kilometri de oraşul Tecuci. Clădirea emblematică are o istorie tumultoasă. După Al Doilea Război Mondial a fost confiscat de comunişti şi trasformat, pe rând, în Centru Şcolar Agricol, Liceul Agricol Tecuci şi chiar sediul Întreprinderii Agricole de Stat. În 1981 a ajuns în administrarea combinatului siderurgic Galaţi, iar destinaţia palatului a fost din nou schimbată. Conacul Costachi Negri a devenit atunci un club privat accesibil elitei comuniste. După Revoluţie, Academia Română a început demersurile pentru a prelua palatul, scop atins abia în 2017, printr-o decizie definitivă obţinută în instanţă. Din păcate, clădirea nu a fost restaurată şi în prezent este o ruină.

    Speranţa de a i se reda strălucirea de altă dată vine, de această dată, de la Consiliul Judeţean Galaţi. Costel Fotea, preşedintele CJ, a anunţat că a finalizat dermersul de a prelua Palatul de la Ţigăneşti cu intenţia de a-l restaura.

    În luna octombrie 2023, Consiliul Judeţean Galaţi a aprobat, în cadrul unei şedinţe extraordinare, semnarea unui acord de cooperare cu Academia Română pentru salvarea Conacului "Costache Conachi" (Palatul de la Ţigăneşti), o comoară istorică şi arhitecturală a judeţului Galaţi. Astfel, Consiliul Judeţean va prelua din punct de vedere administrativ acest important monument istoric, pentru a-l consolida şi restaura cu ajutorul fondurilor europene.

    "Sunt extrem de fericit că, după ani de muncă, am făcut un pas uriaş pentru a salva Palatul de la Ţigăneşti, locul în care s-au scris multe pagini din istoria neamului românesc. Îl vom prelua de la Academia Română, vom accesa fonduri europene şi-l vom reface aşa cum arăta în jurul anului 1840, când a fost construit. Vom readuce la viaţă arhitectura vremurilor de altădată, dotând şi interiorul cu mobilierul epocii. Deja am identificat şi o axă de finanţare. Din păcate, astăzi, conacul unde a fost salvată Unirea Principatelor din 1859 este într-o avansată stare de degradare, deoarece unii oameni nu au înteles valoarea lui. Vom salva însă această bijuterie arhitecturală şi-i vom reda locul pe care îl merită în istoria noastră. Odată cu renovarea conacului, vom pune în valoare şi drumul Micii Uniri: Casa Cuza Vodă - Conacul de la Mânjina - Palatul de la Ţigăneşti", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

    Palatul de la Ţigăneşti, aşa cum mai este cunoscut Conacul "Costache Conachi", a fost construit în stil neoclasic. Pe lista monumentelor istorice se află şi poarta conacului, construcţie unică în zona de sud a Moldovei, construită în stil neogotic de către caimacamul Nicolae Vogoride.

    Conform acordului de cooperare cu Academia Română, care are în proprietate acest conac, Consiliul Judeţean va prelua Palatul de la Ţigăneşti, inclusiv poarta conacului, pe o perioadă de zece ani. În cel mai scurt timp va fi semnat şi acordul de cooperare cu reprezentanţii Academiei Române, după care se va demara procedura legală de trecere a conacului în administrarea Consiliului Judeţean.

    De asemenea, va fi demarată şi procedura de achiziţie publică pentru realizarea studiului de fezabilitate, astfel încât să putem depune spre finanţare această importantă investiţie a Galaţiului.

    Galaţiul, promovat în

    mediul de afaceri din

    Statele Unite ale Americii

    Consiliul Judeţean Galaţi a încheiat, în premieră naţională, un parteneriat cu unul dintre cele mai mari şi mai prestigioase firme de consultanţă economică din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre Angelou Economics care a încheiat primul parteneriat cu o instituţie publică din România, cu scopul de a promova judeţul Galaţi în mediul de afaceri din Statele Unite ale Americii.

    "Ne dorim ca, prin acest parteneriat, Galaţiul să fie reprezentat şi promovat în Statele Unite ale Americii, pentru ca oportunităţile de business pe care le oferă acest judeţ să fie cunoscute. Totul pentru a atrage investitori americani la Galaţi. Specialiştii americani au avut mai multe întâlniri cu directori din instituţii publice din judeţ, cu oameni de afaceri, cu reprezentanţii celor mai mari firme din Galaţi, pentru ca aceştia să înţeleagă mai bine mecanismul de funcţionare al instituţiilor publice, dar şi pe cel al societăţilor private, care este opinia mediului de afaceri, a antreprenorilor şi cum văd oportunităţile de afaceri în judeţul Galaţi. Sunt foarte optimist şi cel mai important lucru este ca şi cei de peste ocean să ne cunoască. Mă bucur că am reuşit să-i convingem de faptul că Galaţiul oferă multe oportunităţi, dar în acelaşi timp are şi un potenţial enorm", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

    Angelou Economics este o firmă din SUA cu o experienţă de 28 de ani, care lucrează cu numeroase asociaţii profesionale şi de afaceri în realizarea a zeci de studii unice de impact economic, printre alte tipuri de proiecte, inclusiv proiecte strategice de dezvoltare economică.

    "Sunt încântat de viziunea preşedintelui Consiliului Judeţean, Costel Fotea, astfel că ne dorim să dezvoltăm un parteneriat pe o perioadă de 3 ani, deoarece judeţul Galaţi este primul din România care doreşte să se promoveze în SUA.

    Prima etapă constă în realizarea unei analize competitive a judeţului Galaţi şi a altor 3 regiuni din Europa. O parte din această analiză va include şi un model de cost operaţional, în legătură cu două-trei sectoare de economie, pentru a vedea cât ar costa deschiderea unei afaceri în această zonă. A doua sarcină este să realizăm o analiză a capacităţii de dezvoltare economică a acestei regiuni, uitându-ne la infrastructura de servicii, la cea de învăţământ, iar toate aceste informaţii să ne poată ajuta să decidem în ce sector economic are competitivitate şi ce poate fi dezvoltat aici.

    Astfel, vom începe să promovăm oportunităţile pe care le are Galaţiul către 7000 de companii din America în anumite sectoare economice", a declarat Angelos Angelou, reprezentantul companiei americane Angelou Economics.

    Compania americană a sprijinit afaceri în valoare de zeci de miliarde de dolari în întreaga lume.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional