Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Pana in 2016 toate apartamentele trebuie sa aiba contoare termice

A.D. Perspective /

Pana in 2016 toate apartamentele trebuie sa aiba contoare termice

In Romania trebuie adoptate neintarziat masurile legislative care sa contribuie la generalizarea repartizarii cheltuielilor de incalzire si preparare a apei calde de consum in functie de consumul masurat, sustine Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat.

Conform Directivei europene privind eficienta energetica, pana in 2016, trebuie sa se realizeze montarea contoarelor individuale de energie termica sau, dupa caz, a repartitoarelor de incalzire, in toate apartmanetele alimentate din sisteme de incalzire districtuale.

In opinia presedintelui Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, principala problema in privinta repartizarii costurilor de termoficare consta in faptul ca, nici autoritatile publice, nici consumatorii, nici companiile furnizoare de repartitoare nu se angajezeaza in respectarea legii, deoarece ar fi o masura nepopulara. In acest context, fiecare locatar considera ca poate sa face ce vrea in apartamentul sau, fara sa tina cont daca aceast lucru afecteaza sau nu confortul vecinilor.

Pana in prezent, la nivelul tarii au fost montate aproape 2,5 milioane de repartitoare de caldura, ceea ce ar putea corespunde unui numar de aproximativ 500.000 de apartamente, a precizat Iulian Bandoiu, director al directiei Tehnice, Licente, in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC).

In anul 2012 la ANRSC au fost depuse in jur de 760 de sesizari vizand energia termica si repartitoarele. Multe solicitari s-au referit la clarificarea modului in care au fost repartizate a costurile. Din cele aproximativ 70 de sesizari referitoare strict la calculul efectuat de repartitoare, reclamantii au avut dreptate in doar 5 cazuri si s-a dispus recalcularea costurilor.

De exemplu, inlocuirea unui calorifer cu unul mai mare genereaza in fapt o crestere a consumului de agent termic, insa acest lucru nu se evidentiaza in factura pana la montarea repartitoarelor deoarece locatarul a platit pana atunci un cost mediu, raportat la consumul total al blocului. Atunci, locatarii sunt nemultumiti de repartitoare deoarece le-au adus o majorare a facturii, nu scaderea anticipata, explica domnul Bandoiu.

Sistemul de termoficare din Bucuresti va fi delegat catre un operator privat

Primaria Municipiului Bucuresti urmeaza sa preia Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), furnizorul de agent termic in sistem centralizat (n.r. si electricitate, prin cogenerare), asa cum prevede memorandumul inaintat Guvernului in 2012. Astfel, municipalitatea va controla atat productia de agent termic (ELCEN), cat si distributia (RADET). Planul Primariei este de a restructura cele doua entitati si de a crea o noua companie - SACET (Sistem de Alimentare Centralizata cu Energie Termica), prin fuziunea acestora. Ulterior, serviciul de termoficare va fi delegat catre un partener privat cu experienta, au precizat reprezentantii Autoritatii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional