Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Parcul "Tetapolis" a primit autorizatie de functionare

I.D. Investiţii /

Parcul "Tetapolis" a primit autorizatie de functionare

Parcul stiintific si tehnologic "Tetapolis" din Cluj-Napoca a primit ieri, 7 noiembrie, autorizatie de functionare.

Proiectul de construire al Tetapolis prevede accesarea a aproximativ 50 de milioane de euro din fonduri nerambursabile, prin intermediul Programului Operational Sectorial, axa 2, si va fi similar altor proiecte de parcuri tehnologice din Europa "Avem un exemplu foarte bun in acest sens: parcul stiintific din Berlin. Aici functioneaza peste 1.000 de companii din domeniul biotehnologiilor, opticii, IT-ului sau media, sase institute de cercetare ale universitatilor si 11 centre de cercetare non-universitare.", a declarat Horea Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean Cluj .

La Cluj parcul tehnologic va fi creat la o scara mai mica pe un teren de aproximativ 10 hectare viabilizat. Vor fi construite cladiri moderne - birouri, incubatoare de afaceri si mai multe laboratoare de cercetare pentru tehnologii inovative.

Parcul va fi localizat in Tetapolis, respectiv in cadrul Parcului Tetarom I, dupa extinderea acestuia sau pe un teren aflat pe raza comunei Baciu.

Tetapolis este singurul parc stiintific din tara realizat exclusiv prin parteneriatul dintre autoritatile publice locale si mediul academic, fara aport de capital privat. Initiativa crearii unui astfel de parc stiintific si tehnologic in Cluj a aparut in vara acestui an cand, la sediul Consiliului Judetean Cluj, a fost semnat un protocol de colaborare intre conducerea executiva a judetului, rectorii universitatilor clujene si conducerea Tetarom pe de o parte si domnul Luis Sanz, presedintele Asociatiei Internationale a Parcurilor stiintifice (IASP), pe de alta parte. Necesitatea realizarii acestui parc a aparut ca urmare a dorintei de valorificare a resursei umane inalt calificate existente.

In prezent, in judetul Cluj, exista mai multe parcuri industriale. Patru dintre ele sunt administrate de Tetarom, la care Consiliul Judetean Cluj este actionar majoritar, in timp ce restul sunt private. In ceea ce priveste parcurile strict stiintifice, in România, in momentul de fata, nu exista unul functional. Conform datelor pe care le avem, exista astfel de tentative la Iasi sau Galati, dar acestea sunt inca destul de departe de conceptul real de parc stiintific si tehnologic, aplicat cu succes in strainatate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional