Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Parteneriatul public-privat sta la baza dezvoltarii sustenabile a oraselor

A.D. Perspective /

Parteneriatul public-privat sta la baza dezvoltarii sustenabile a oraselor

Rolul sectorului privat in dezvoltarea sustenabila a oraselor din Romania si rolul autoritatilor publice in planificarea dezvoltarii sustenabile, au fost tratate in cadrul seminarului "Cities in Crisis. Cities in Development", organizat de Institutul pentru Locuinte si Studii de Dezvoltare Urbana (IHS).

Regenerarea urbana nu este posibila fara parteneriate public-private, iar un parteneriat public-privat nu este realizabil fara o impartire echitabila a resurselor, riscurilor si rezultatelor, a afirmat doamna Carley Pennink, head of international projects department la Institutul pentru Locuinte si Studii de Dezvoltare Urbana (IHS Olanda).

Etapa de pregatire a unui parteneriat public-privat acopera uzual cea mai mare parte din timpul acordat proiectului, in jur de 70%. Aceasta deoarece trebuie cooptate toate partile interesate de implementarea proiectului. Prin urmare, este esential ca managerul de proiect sa fie si un bun negociator.

Pentru ca un proiect de dezvoltare urbana sa devina un succes, autoritatea publica trebuie sa isi asume riscuri, deoarece investitiile private vor veni doar dupa realizarea unor investitii publice. De exemplu, acestea ar putea viza construirea unor elemente de infrastructura. Ulterior, trebuie atrasi investitori-ancora, care sa sporeasca interesul mediului privat pentru realizarea altor investitii in zona respectiva, explica doamna Pennink.

Este necesar ca proiectantii sa aiba in vedere toate aspectele atunci cand elaboreaza planul pentru un parteneriat public-privat. Ceea ce propun spre realizare trebuie sa fie in concordanta cu cererea, adica sa fie atractiv si pentru dezvoltatori. In acest scop, autoritatea publica trebuie sa comunice cu dezvoltatorii pentru a identifica solutiile convenabile ambelor parti. Nu in ultimul rand, conteaza calcularea unor costuri reale de implementare a proiectului, precizeaza Nicolae Taralunga, directorul IHS Romania.

Factorul politic are un rol determinant in realizarea de parteneriate public - private, considera Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Bucurestiului.

In opinia sa, politicul actioneaza mai curand ca un element "disturbator" in implementarea unor astfel de proiecte.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional