Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Patru parcuri industriale noi în Arad

F.A. Investiţii /

Patru parcuri industriale noi în Arad

Municipiul Arad va avea, în următorii ani, încă trei parcuri indus-triale şi o nouă zonă indus-trială. Potrivit primarului oraşului, Gheorghe Falcă, aşezarea geografică a Aradului, la intersecţia drumurilor comerciale şi apropierea de graniţă, a favorizat şi înainte de aderarea României la comunitatea europeană dezvoltarea economică a zonei. Municipiul este principala poartă de intrare în România dinspre Uniunea Europeană şi îşi menţine calitatea de cel mai important nod al reţelelor de transport rutiere şi feroviare transeuropene din vestul României. Aradul a fost inclus în Coridorul IV Paneuropean, care leagă Europa de Vest de ţările Europei de Sud - Est şi Asiei Centrale. Un alt elument de atractivitate pentsu-investi}ori l-a constituit infrastsuctura extinsă, forţa de muncă calificată şi bogata tradiţie industrială, consideră Gheor-ghe Falcă.

"Imotrust" investeşte 9 milioane de euro în două parcuri industriale

La rândul lor, specialiştii în piaţa imobiliară susţin faptul că, în continuare, companiile vor prefera să închirieze spaţii deja construite sau în stadiu de finalizare datorită nevoii de adaptare rapidă la necesităţile pieţei. "Cu preponderenţă companiile mari, care au o strategie de dezvoltare bine definită şi care au nevoie de spaţii logistice mari, cer din timp astfel de spaţii. Procesul este complex şi necesită pregătire adecvată, atât din partea constructorului, cât şi a companiei pentru organizarea sau reorganizarea activităţii", ne-a declarat Zina Petcuţ, agent imobiliar în cadrul Agenţiei "Imob-West" Arad.

În acest context, în anul 2007, vor fi demarate mai multe proiecte în ceea ce priveşte construcţia sau amenajarea de parcuri industriale. Firma "Imotrust" din Arad va construi două parcuri industriale, investiţia fiind estimată la 9 milioane de euro. Fondurile provin din surse proprii şi credite bancare.

Unul dintre proiectele companiei, Parcul Industrial Vest, se va întinde pe 10.000 mp şi va conţine hale care vor fi destinate închirierii sau vânzării. Lucrările de execuţie au început în toamna anului 2006. Primele hale vor fi date în folosinţă în luna mai, proiectul urmând să fie definitivat până la sfârşitul anului. Valoarea totală a acestei investiţii se ridică la trei milioane de euro.

Cealaltă unitate de acelaşi tip dezvoltată de "Imotrust", Parcul Industrial Sud, va fi amenajată pe o suprafaţă de 20.000 mp. Lucrările au fost demarate în această primăvară, primele hale urmând să fie finalizate la sfârşitul lui 2007. Întregul proiect are ca termen de finalizare sfârşitul anului 2008, iar valoarea investiţiei se ridică la şase milioane de euro.

Companie cu capital privat românesc, "Imotrust" a fost înfiinţată anul trecut, prin fuziunea a şase societăţi comerciale membre ale grupului "Codlea" din Arad şi activează pe piaţa imobiliară, de construcţii civile şi indus-triale.

Logistik Park - o noutate pe piaţa centrelor logistice

De asemenea, Compania "UTA" SA din Arad va demara proiectul de amenajare a unei noi zone industriale ,care va fi amplasată în partea de nord a Municipiului Arad, cu acces direct la DN 7 Nădlac-Deva. Potrivit celor declarate de Cristina Mesz, Marketing&Image Asistent Manager în cadrul "UTA", locaţia pentru "Logistik Park" a fost aleasă datorită poziţiei faţă de şoseaua de centură a municipiului şi datorită traseului viitoarei autostrăzi. Această zonă a Aradului este ideală pentru companiile cu un volum mare de transport marfă. "Suprafaţa de teren alocată proiectului este de 14,6 hectare. Parcul va oferi spre vânzare şi închiriere 55.000 mp de hale industriale proiectate pentru activităţi de depozitare şi manipulare marfă. Pentru anul 2007 sunt prevăzute lucrările de realizare a reţelelor de utilităţi. Astfel, parcul va beneficia de branşare la reţelele oraşului de canalizare, apă, curent şi gaz, precum şi la principalele reţele de telefonie şi internet", a subliniat domnia sa. Totodată, vor fi construite drumuri de acces şi 8000 mp de hale de depozitare, cu înălţime de 10 metri, rampe de încărcare şi descărcare TIR, uşi de acces şi spaţii adminis-trative.

Valoarea estimată a inves-tiţiei este de 15 milioane euro. Perioada de dezvoltare a proiectului se întinde până în anul 2010, a mai spus Cristina Mesz.

În anul 2007, "Logistic Park UTA" va fi finalizat în proporţie de 35%. Deoarece serviciile logistice la standarde europene nu sunt cunoscute încă în România, unde logistica este confundată cu depozitarea şi manipularea de mărfuri, administraţia "Logistik Park UTA" intenţionează ca, în colaborare cu o companie germană specializată, să înfiinţeze în 2007 un proiect pilot în domeniu. Astfel, pe o suprafaţă de depozitare de 5-6.000 mp, noul parc va oferi servicii complete de logistică tuturor clienţilor interesaţi, inclusiv evidenţă completă a produselor din depozit şi optimizarea proceselor.

Investiţii de peste 150 milioane de euro în Zona Industrială Sud

Municipalitatea arădeană estimează că Zona Industrială Sud (cea mai nouă din oraş) va atrage investiţii de peste 150 milioane de euro, în următorii doi ani. "S-au vândut deja 50 de hectare de teren şi câteva fabrici sunt în construcţie. Estimăm că în doi ani vor fi create aproximativ 5.000 de locuri de muncă, iar investiţiile totale le vor depăşi pe cele realizate în celelalte zone industriale din oraş", susţine primarul Gheorghe Falcă.

Zona Industrială Sud, înfiinţată în 2004 pe o suprafaţă de 110 hectare, este al patrulea parc industrial din Arad. Cel mai mare dintre acestea, Nord-Vest, cuprinde proiectele a 50 de companii, care au investit aproximativ 150 de milioane de euro.

Mai mulţi investitori străini, majoritatea germani, şi-au exprimat intenţia de a cumpăra terenurile disponibile în noua zonă industrială din sud, pentru diverse unităţi de producţie, majoritatea fiind din domeniul componentelor pentru automobile. Companiile trebuie să aloce încă opt euro/mp pentru lucrări de infrastructură.

Pentru a atrage investiţii străine în zonă, Primăria Arad intenţionează să asigure utilităţile necesare, adică reţele de alimentare cu apă potabilă, canalizare menajeră inclusiv sub-traversarea râului Mureş, reţelele de gaze naturale de medie presiune, racord electric şi iluminat public, drumuri şi trotuare de acces, spaţii verzi.

Peste o sută de societăţi comerciale din ţară şi străinătate vor funcţiona pe amplasamentul fostei fabrici de textile "UTA", din Arad, într-un parc indus-trial modern. Acesta a început să prindă contur în urmă cu trei ani, când SC "Codlea Artic" SA, companie membră a grupului de firme "Laicom & Codlea", a cumpărat 99,25% din pachetul de acţiuni deţinut de AVAS la "UTA". În prezent, Parcul Industrial "UTA" se întinde pe 12 hectare dintre cele 19 cumpărate odată cu fabrica, investiţiile ridicându-se la peste cinci milioane de euro. În următorii cinci ani, se estimează că investiţiile vor depăşi suma de 10 milioane de euro. După finalizare, parcul va găzdui peste o sută de companii şi va oferi peste 4.000 de locuri de muncă. Pentru anul 2007 este prevăzut un plan de investiţii în valoare de 6.314.884 euro, ceea ce înseamnă amenajarea a 22.500 mp de suprafeţe comerciale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional