Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PavajulDincolo de factorul estetic, pavajul trebuie să fie întâi şi întâi funcţional

F.A. Amenajări /

Semmelrock Stein+Design, Bradstone - Madoc, sistem de zidărie şi dale Old Town.

Semmelrock Stein+Design, Bradstone - Madoc, sistem de zidărie şi dale Old Town.

Fiecare zonă din jurul casei sau din grădină are o destinaţie specifică, cu sarcini şi condiţii de utilizare diferite. Ca element de design exterior, pavajul subliniază rolul fiecărui spaţiu din curte şi susţine specificul arhitectural al fiecărui proiect în parte. Însă, dincolo de factorul estetic, pavajul trebuie să fie întâi şi întâi funcţional.

Pentru a şti ce tip de pavaj răspunde cel mai bine nevoilor proiectului dumneavoastră, specialiştii societăţilor de profil recomandă ca, înainte să demaraţi investiţia de amenajare a curţii, să luaţi în considerare mai multe aspecte cu care vă veţi confrunta pe toată durata utilizării acestor materiale.

Pavajul de calitate atestată are, comparativ cu asfaltul sau alte soluţii de amenajare a suprafeţelor, cea mai lungă durată de viaţă.

Pavaj în funcţie de destinaţia suprafeţei pe care este folosit

În funcţie de destinaţia fiecărei zone, diferenţiem mai multe tipuri de solicitări şi pretenţii de la pavajul ales. Dacă vorbim de zonele de acces auto, precum căi de acces în incintă, locuri de parcare, atunci vom opta pentru un pavaj robust, extrem de rezistent, capabil să preia sarcinile la care va fi supusă suprafaţa. Pentru suprafeţele destinate doar traficului pietonal, alegem materiale care să sublinieze destinaţia respectivei zone, recomandă specialiştii societăţii "Semmelrock Stein + Design".

Există o strânsă corelare între modul de realizare a infrastructurii şi grosimea pavajului care poate fi recomandat pentru un anumit tip de trafic. Infrastructura va fi executată în funcţie de destinaţia obiectivului, natura terenului (stratului suport) şi condiţiile hidrologice. Pentru trafic pietonal (alei din grădini şi parcuri, terase, trotuare, curţi interioare), specialiştii societăţii "Elis Pavaje", judeţul Alba, recomandă o grosime a pavajului de 4 cm. Pentru trafic uşor (trecerea cu o frecvenţă redusă a autoturismelor) sunt recomandate pavelele de 6 cm, pentru trafic mediu (trecerea cu o frecvenţă mare a autoturis­melor şi o frecvenţă redusă a vehi­culelor cu tonaje mari) este indicat să montaţi pavelele de 8 cm, în timp ce, pentru traficul greu (trecerea cu o frecvenţă mare a vehiculelor de tonaj mare), specialiştii recomandă pavelele de 10 cm.

Pentru un trafic uşor, dalele cu grosimea de 3 cm pot fi montate direct pe şapă de nisip, însă pentru trafic mediu şi greu este necesară motarea lor pe şapă de beton, ne sfătuieşte Cristian Pop, reprezentantul societăţii "Star Stone" SRL din Oradea.

Considerente estetice

Aici ne referim la stilul arhitectural al casei, la particularităţile peisagistice ale grădinii şi, desigur, şi la zona în care este amplasată reşedinţa. Pavajul ales trebuie să se încadreze armonios în ambient şi să respecte personalitatea căminului dar mai ales a proprietarului, sunt de părere specialiştii "Semmelrock Stein + Design".

"Unul din avantajele utilizării pavelelor constă în posibilităţile multiple de realizare a unor amenajări de diferite stiluri: clasic, modern, rustic, futurist, eco. În funcţie de stilul arhitectural al clădirii puteţi alege modele cu linii regulate şi suprafeţe netede pentru stilul clasic, modele cu linii frânte sau forme rotunde pentru stilul modern. Pentru stilul futurist s-ar potrivi pavele cu suprafaţa şi textura specială (spălată sau color-mix). Latura rustic-tradiţională a unei amenajări poate fi accentuată prin folosirea unor pavele cu suprafeţe neregulate. Cei care vor mai multă naturaleţe se pot orienta către modelele care pot fi decorate cu verdeaţă pentru obţinerea rezultatului estetic ideal", ne sfătuieşte domnul Emil Elisiu Goţa, director general al societăţii "Elis Pavaje".

Factorii de siguranţă

Ploile sau ninsorile pot transforma o suprafaţă pavată necorespunzător într-o adevărată zonă periculoasă. Pentru zonele cele mai expuse, precum terasele, treptele, căile de acces către casă sau locuri de parcare, specialiştii "Semmelrock" propun pavajele cu proprietăţi antiderapante şi foarte rezistente la intemperii.

Zonele adiacente piscinelor necesită, de asemenea, un pavaj rezistent la umiditate şi în acelaşi timp antiderapant, astfel încât, de această zonă, să se poată bucura fără griji întreaga familie.

Treptele şi diferenţele de nivel se recomandă a fi delimitate, pentru a reduce riscul de producere a accidentelor. Puteţi utiliza palisade asortate pavajului şi obţineţi astfel o suprafaţă îngrijită şi sigură în acelaşi timp.

Costuri mici de întreţinere

Dacă ritmul de viaţă nu vă lasă suficient timp să vă îngrijiţi de grădină şi căutaţi soluţii practice de amenajare a suprafeţelor, căutaţi pavaje ce beneficiază de sisteme de protecţie, atât la interior cât şi la exteriorul pietrei de pavaj. Astfel de produse presupun un efort minim de întreţinere datorită faptului că murdăria nu aderă pe suprafaţa lor, sunt mult mai rezistente şi îşi păstrează în timp culorile vii.

Pavajul de calitate nu presupune o întreţinere specială, fiind suficientă curăţarea periodică cu apă şi înlăturarea surselor ce pot cauza pete de ulei sau soluţii pe bază de acizi.

În afara curăţirii cu jet de apă a suprafeţei pavate, se pot folosi, dacă e necesar, diferite soluţii de înlăturare a algelor şi muşchilor.

Investiţia în pavaj se amortizează în timp

Pavajele durabile şi cu design atrăgător par, la o primă vedere, mai scumpe decât cele obişnuite. Potrivit "Semmelrock", dacă analizăm investiţia pe termen lung, constatăm că vom obţine un avantaj deloc de neglijat. Un pavaj superior calitativ îşi păstrează forma, suprafaţa şi culorile chiar şi după mai multe ierni grele, cu temperaturi foarte scăzute, iar riscul de apariţie a fisurilor pe suprafaţă este minim în cazul lor, dacă le asigurăm montajul conform prescripţiilor date de producător.

În cazul apariţiei uzurii, pavajul are avantajul de a permite înlocuirea doar a pieselor deteriorate, fără a afecta în vreun fel montajul celorlalte piese de pavaj. La nevoie, pavajul poate fi oricând demontat iar apoi remontat, fără a fi nevoie de alte pavele care să le înlocuias­că pe cele existente, de exemplu, în cazul lucrărilor la canalizare, apă, şi alte reţele îngropate. În plus, costurile pentru aceste lucrări sunt mai mici decât, să spunem, în comparaţie cu spargerea, preluarea şi îndepărtarea unui strat turnat şi apoi returnarea acestuia. Astfel, se poate interveni doar acolo unde este nevoie, economisind bani, timp şi energie.

"Portofoliul de pavele Elis este conceput astfel încât să se adreseze unui public cât mai larg, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor dar şi posibilităţilor de cumpărare ale clienţilor noştri. Clienţii pot alege produse din gama premium, gama standard sau modele economice. Preţul pavelelor este influenţat de grosimea modelului ales, de culoare şi de finisajul suprafeţei, variind între 34 şi 62 lei/mp", ne-a declarat reprezentatul societăţii "Elis Pavaje".

Preţurile de listă pentru pavajul Arvore şi Palermo (grosime 3cm) de la "Star Stone" sunt 21 euro/mp pentru şi de 24 euro/mp pentru pavajul Forest (grosime 5cm).

Transport gratuit oriunde în ţară

Având o reţea naţională de distribuţie foarte bine pusă la punct, societatea "Elis Pavaje" asigură transportul gratuit în întreaga ţară. De asemenea, societatea este singurul producător de pavaje din ţară care asigură şi servicii de montaj cu echipele proprii. "Este greu de stabilit un preţ fix pentru montaj pe metru pătrat, întrucat acesta diferă de la caz la caz, în funcţie de complexitatea lucrării: cu sau fără infrastructură, cu borduri sau fără etc. Putem estima, însă, faptul că pentru montajul pavelelor se plăteşte între 30 şi 50% din valoarea produselor", ne-a declarat domnul Emil Elisiu Goţa, directorul "Elis Pavaje".

În ceea ce priveşte societatea "Star Stone" din Oradea, judeţul Bihor, costurile transportului variază în funcţie de comandă. "Dacă o comandă depăşeşte 100 mp transportul este gratuit pe întreg teritoriu României. Aceste detalii sunt discutate punctual, la fiecare comandă în parte", ne-a declarat domnul Cristian Pop, de la "Star Stone".

Vânzările au avut un trend crescător în prima parte a acestui an

Primul semestrul al acestui an a adus o creştere a cererii pe piaţa pavelelor, societăţile de profil înregistrând creşteri ale vânzărilor.

Pentru primul semestru al acestui an, "Elis Pavaje" a înregistrat o creştere de 10% a cifrei de afaceri în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea se datorează atât produselor noi introduse în acest an pe piaţă (dale de terasă, noi modele de rigole şi blocheţi), cât şi creşterii propriu-zise a pieţei de profil faţă de anul 2009.

De asemenea, vânzările societăţii "Star Stone" au evoluat pozitiv în această perioadă, "produsele noastre fiind o alternativă reală la dalele din piatră naturală", ne-a declarat reprezentantul societăţii.

Avantajele pavajului

Motivele pentru care să alegeţi pavelele pentru amenajarea curţii si/sau grădinii sunt multiple, înglobând atât parametri de natură estetică, cât şi de natură tehnică:

- posibilităţi nenumărate de amenajare a grădinilor/curţilor. Flexibilitatea de a crea proiecte cât mai personalizate de la caz la caz, în funcţie de preferinţele dvs.

- întreţinere mai uşoară (curăţare)

- se pot remedia mult mai uşor defectele apărute în timp, fără costuri mari

- montarea pe strat de nisip permite desfacerea, recuperarea şi refacerea pavajului în cazul intervenţiilor subterane ulterioare

- o soluţie durabilă - rezistentă în timp datorită betoanelor de clasă superioară care intră în componenţa lor şi datorită tehnologiei de producţie (vibropresare) durată de viaţă mai mare

- nu apar crăpături comparativ cu betonul turnat

- permit aerisirea solului (cerinţă ecologică) şi un drenaj eficient datorită interstiţiilor dintre pavele.

Montare pe strat de piatră concasată sau nisip

- Pavele, rost 3 - 5 mm

- Piatră concasată (2 - 4 mm) sau nisip

- Strat de protecţie la îngheţ, bine compactat

- Excavaţi la adâncimea de îngheţ. Realizaţi pantele.

- Aşezaţi materialul pentru stratul de protecţie la îngheţ în poziţia adecvată şi compactaţi cu vibratorul. Realizaţi înălţimea stratului de pământ fin cu o abatere de numai ± 2cm! Realizaţi pantele.

- Împrăştiaţi piatra concasată sau nisipul 2-4 mm în golurile dintre ţevile de formare poziţionate şi realizaţi conturul cu bare din aluminiu.

Montaţi dalele cu mâna sau vinciul de dale

- Aliniaţi rosturile cu ajutorul unei sfori sau a distanţierelor.

- Respectati lăţimea minimă a rosturilor de 3 mm! Umpleţi rosturile cu nisipul pentru rosturi adecvat.

Montare pe strat-suport de beton

- Pavele, rost 3-5 mm

- Mortar uscat 3-5 cm prefabricat sau mortar pentru fixare strat mediu

- Strat-suport 10-12 cm de beton C12/15 armat

- Strat de protecţie la îngheţ, bine compactat

- Excavaţi la adâncimea de îngheţ. Realizaţi pantele

- Aşezaţi materialul pentru stratul de protecţie la îngheţ în poziţia adecvată şi compactaţi cu vibratorul. Realizaţi înălţimea stratului de pământ fin cu o abatere de numai ± 2cm Realizaţi pantele.

- Montaţi dalele din beton C12/15 cu o grosime de 10-12 cm. Realizaţi armătura din grilaje de oţel de construcţie la nivelul inferior

- Realizaţi panta transversală de 1,5-3%. 3-5 cm mortar uscat prefabricat (beton concasat).

- Respectaţi lăţimea minimă a rosturilor de 5 mm!

- O altă posibilitate: lipiţi dalele direct pe placa de beton deja întărită cu ajutorul mortarului pentru fixare.

- Umpleţi rosturile cu slamurile pentru rosturi adecvate.

- Nu montaţi dalele la o temperatură sub +5 grade Celsius.

Sursa: "Star Stone" SRL Oradea

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional