Partidul Democrat Liberal, aflat acum in opozitie, a invitat ieri oamenii de afaceri spre consultare cu politicienii in cadrul unei conferinte in care le-a fost prezentat un "guvern alternativa", avandu-l ca prim-ministru desemnat pe Catalin Predoiu (fost ministru al justitiei).
Potrivit presedintelui PDL, Vasile Blaga, trebuie schimbata perspectiva colaborarii mediului de afaceri cu cel politic in sensul transparentei. Astfel, mediul de afaceri trebuie sa fie consultat public si sprijinit pejntru a genera profit pentru societate.
"Am inteles ce s-a gresit si dorim sa indreptam. Am vrut astazi sa exprimam faptul ca acest partid se orienteaza spre sprijinrea mediului de afaceri si a clasei medii. Propunem un model de dezvoltare economica propriu Romaniei, care sa valorifice resursele natural, umane si sinergiile acestei tari", a afirmat Catalin Predoiu, "premierul" guvernului alternativa.
Una dintre masurile propuse de PDL pentru sprijinirea mediului de afaceri este crearea unei Autoritati Nationale pentru Protectia Intreprinzatorilor (ANPI). Institutia ar fi menita sa proteje investitorii de eventualele abuzuri ale institutiilor publice. Propunerea legislative este in prezent in Senat.
PDL mai propune pentru relansarea economica o politica de relaxare fiscal, concretizata printr-o cota unica de impozitare redusa la 12% (de la 16% in prezent), precum si prin reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor obligatorii pentru asigurarile sociale datorate de angajatori si scutirea de la impozitul pe profitul reinvestit.
PDL sustine si crestere salariului minim pe economie la 1.000 de lei de la 1 ianaurie 2014.
Omul de afaceri Ion Niculae, presedintele Forumului Investitorilor Romani, a reclamat politicienilor faptul ca investitorii romani au fost pana acum ignorati in totalitate de factorul politic. Mai mult decat atat, autoritatile fac discriminari in privinta modului in care sunt tratati investitorii romani comparativ cu investitorii straini, in sensul favorizarii celor din urma.
La randul lor, investitorii straini reuniti in Consiliul Investitorilor Starini (FIC) sunt nemultumiti de aspecte precum ritmul slab de atragere a fondurilor europene si de tergiversarea solutionarii problemei "baietilor destepti" din energie, a precizat Mihai Bogza, presedintele FIC.
In opinia domnului Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), niciodata un guvern in functie nu a venit in intampinarea mediului de afaceri.
Domnul Ionescu a subliniat ca intreg spectrul oamenilor de afaceri s-a pronuntat impotriva proiectului de buget promovat de guvernul in functie deoarece est "antieconomic" si "antiromanesc". Astfel, in proiectul de buget sunt introduse "biruri noi", fara ca acest lucru sa se traduca si prin investitii publice suplimentare. Aceste taxe noi sunt "insuportabile" pentru situatia actuala a companiilor si s-ar putea reflecta printr-o reducere a competitivitatii exportatorilor si chiar disparitia unora dintre ei.
Reprezentantul ANEIR a mai atras atentia si asupra lipsei sprijinului bancar pentru exportatori precum si asupra subfinantarii Programului de promovare a exporturilor.
"Oamenii de afaceri nu aduc voturi, aduc prosperitate", a afirmat Cristian Erbasu, vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania. In opinia sa, investitiile publice ar trebui prioritizate. "Investitiile din buget se fac doar din ceea ce ramane, nu este stabilit un procent minim, pentru investitii. Punem intai cheltuielile si apoi crearea de venit, cand ar trebui sa fie tocmai invers", a remarcat domnul Erbasu.
De asemenea, este esentiala predictibilitatea si uniformitatea intocmirii si aplicarii legii, anularea discriminarilor intre investitorii romani si straini, intre o ramura economica si alta sau intre firme mici si mijlocii si firme mari, a adaugat Cristian Erbasu.
Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, Marian Petre Milut, a atras atentia asupra decapitalizarii companiilor romanesti, in opinia sa cea mai mare problema a economiei.