Pe piata de retail, chiriile nu au înregistrat modificări în acest an
Piaţa Imobiliară / 12 septembrie 2022
Piaţa de retail din România a înregistrat livrări de doar 27.000 mp, în primul semestru al acestui an, în timp ce alţi 120.000 mp se află în diverse stadii de construcţie, în întreaga ţară, după cum ne-au spus reprezentanţii Colliers. Extinderea Colosseum Mall, de 16.500 mp, a marcat prima creştere semnificativă a stocului comercial din Capitală, după ani întregi de stagnare, apreciază aceştia, menţionând: "Piaţa muncii robustă şi creşterile salariale de două cifre au susţinut consumul în ultimii ani, însă apar semne de îngrijorare pe fondul creşterii inflaţiei şi scăderii puterii reale de cumpărare. Comerţul cu îmbrăcăminte şi încălţăminte a avut o evoluţie puternic pozitivă în primul semestru, urmat de sectorul de electrocasnice, în vreme ce sectorul de bricolaj a stagnat. Piaţa din România rămâne însă interesantă pentru noi comercianţi, înregistrând câteva intrări notabile, precum Primark, Bath & Body Works, Foot Locker sau TEDi".
Vlad Saftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox, ne-a precizat că cele mai importante proiecte aflate în desfăşurare în retail sunt Alba Iulia Mall (29.000 mp), dezvoltat de Prime Kapital - MAS Real Estate şi Funshop Park Moşniţa Nouă(10.600 mp), dezvoltat de Scallier. Pe piata de retail, chiriile nu au înregistrat modificări, în ciuda creşterii generalizate a costurilor, ne-a mai spus Vlad Săftoiu.
Informaţia ne-a fost confirmată şi de Daniela Gavril, Head of Research la CBRE Romania, care ne-a spus că, în acest sector, chiriile pentru locaţiile premium stradale au rămas la aceeaşi valoare faţă de perioada similară a anului trecut, respectiv 45 euro/mp, în timp ce în centrele comerciale au crescut cu 7%, până la valoarea de 75 euro/mp pe lună.
Pentru centrele comerciale prime, randamentul a fost constant pe parcursul anului 2021 şi în primul semestru din 2022, la 7,25% pe an, potrivit lui Alexandru David, head of research JLL România.
Pe segmentul de retail (centre comerciale, parcuri de retail, outlet-uri şi hypermarketuri cu galerie extinsă, cu suprafeţe închiriabile de cel putin 5.000 mp), stocul era de 3,8 milioane mp, ne-a precizat sursa citată, conchizând: "Pe segmentul de retail, semnalele din piaţă confirmă că, în primul semestru din 2022 şi mai ales în T2, evoluţia a fost una favorabilă în privinţa traficului în centrele comerciale şi a încasărilor din chirii, având în vedere eliminarea restricţiilor COVID. Dezvoltări noi vedem în continuare, mai ales pe segmentul de parcuri de retail. Deci considerăm că situaţia este echilibrată".