Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Peste 80 milioane lei pentru investiţiile din Municipiul Vaslui

F.A. Investiţii /

Primăria municipiului Vaslui derulează o serie de investiţii importante şi are în vedere desfăşurarea altor obiective de investiţii semnificative. Pentru finanţarea proiectelor din Vaslui sunt utilizate fonduri de la bugetele local şi de stat, credite bancare, precum şi alte surse legal constituite.

Astfel, totalul alocaţiilor bugetare pentru acest an se ridică la aproape 64,3 milioane de lei, din care peste 8,95 milioane de lei provin de la bugetul local. Din întreaga sumă, circa 17,3 milioane de lei (dintre care aproximativ 1,69 milioane din bugetul primăriei) sunt alocate pentru obiectivele aflate în derulare, iar circa 44,4 milioane de lei (peste 5,9 milioane din bugetul local) sunt destinate obiectivelor noi de investiţii. Pentru alte cheltuieli, alocaţiile bugetare ajung la aproape 2,6 milioane de lei, circa 1,34 milioane din această sumă provenind de la primăria Vaslui.

Din fonduri bugetare sunt finanţate lucrări în domeniul învăţământului în valoare de circa 3,3 milioane de lei (835.968 de la bugetul local). În acelaşi timp, pentru activităţile de investiţii din cultură, recreere şi religie, a fost calculată o sumă mai mare de 4 milioane de lei, din care 782.500 de lei din fonduri locale. La capitolul de locuinţe, servicii şi dezvoltare publică a fost înregistrată valoarea de 18 milioane de lei (circa 2,14 milioane de la consiliul local). Alte două sectoare pentru care au fost alocate sume importante, aproximativ 13,7 milioane (80.000 din surse locale) şi, respectiv, 9,12 milioane de lei (120.000 de la bugetul local) sunt protecţia mediului şi energia. Transporturile au primit peste 12,63 milioane de lei de la buget, dintre care circa 1,5 milioane de lei sunt bani de la consiliul local.

Potrivit datelor publicate de primăria din Vaslui, valoarea totală care va fi investită din credite, în 2007, depăşeşte 16,15 milioane de lei. Din aceşti bani, circa 12,13 milioane reprezintă finanţarea pentru obiectivele de investiţii în continuare, 13,81 milioane sunt necesare pentru investiţiile în curs, în timp ce pentru alte cheltuieli de investiţii au fost alocate 222.000 de lei.

Suma de 115.346 merge la sectorul învătământ, aproape 7,13 milioane de lei sunt bani alocaţi pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare publică, protecţia mediului beneficiază de 2,89 milioane de lei, iar domeniul transportuilor pimeşte, din credite, peste 6 milioane de lei.

Peste 51 de ani pentru managementul regional al deşeurilor din judeţul Vaslui

Proiectul "Managementul regional al deşeurilor în judeţul Vaslui" este un obiectiv de investiţii care se află pe lista lucrărilor în curs de implementare. Valoarea lucrărilor, care vor fi realizate în 12 etape pe parcursul a 51,6 ani, este de circa 54,26 milioane de euro, din care costul lucrărilor de construcţie se ridică la aproximativ 22,79 milioane de euro. Pentru prima etapă a investiţiei, costurile vor fi de 4,14 milioane de euro, durata acesteia fiind de 30 de luni. Proiectul prezentat se află în pachetul de 25 de astfel de lucrări, care sunt înaintate spre aprobare în primă urgenţă şi pentru care a fost încheiat un memorandum de finanţare cu U.E.

Un ultim proiect aflat în faza de implementare de către autorităţile din Vaslui este închiderea rampei de depozitare controlată a deşeurilor menajere din zona vasluiană Paiu. În acest sens, a fost depusă o fişă informativă de proiect, în luna august 2005, la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Valoarea proiectului se cifrează la 5 milioane de lei, din care AFM trebuia să suporte 70%, iar Consiliul Local 30%. Până în prezent, nu a fost primit un răspuns oficial cu privire la acest program.

Astfel, Consiliul Local al municipiului Vaslui încearcă să rezolve închiderea rampei de depozitare controlată a deşeurilor menajere din surse proprii, fiind demarată procedura de achiziţie a serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate şi proiectului tehnic.

Alimentarea cu gaze a municipiului a fost concesionată societăţii "Gaz Est"

Primăria municipiului Vaslui a realizat, în ultima perioadă, investiţii care au în vedere priorităţile din Pogramul Naţional de Dezvoltare (PND) 2007-2013 şi a depus sau iniţiat proiecte în acest sens.

Astfel, în vederea îmbunătăţirii infrastructurii publice regionale şi locale sunt depuse proiectele de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă, a staţiei de epurare şi a sistemului de canalizare din localitate. Pentru aceste lucrări, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici în vederea finanţării din împrumuturi ce urmează să fie contractate de Ministerul Mediului în perioada 2006-2009.

Tot în vederea îmbunătăţirii infrastructurii locale, alimentarea cu gaze a municipiului Vaslui a fost concesionată către societatea "Gaz Est", operator care a realizat extinderea reţelei de distribuţie de gaze naturale, atât în municipiu, cât şi în localităţile componente - Rediu, Brodoc, Moara Grecilor şi Viişoara.

Primăria Vaslui a propus proiecte pentru următorii 7 ani de peste 126 milioane de lei

Proiectele propuse de primăria din Vaslui pentru perioada 2007-2013 totalizează peste 126 milioane de lei.

Dintre acestea, se remarcă lucrările de modernizare a unor tronsoane din drumurile naţionale 24, 2F şi 15D. Pentru aceste obiective de investiţii va fi nevoie de 2,42 milioane de lei. Totodată, municipalitatea vasluiană intenţionează să refacă şoselele de centură Vaslui şi Bârlad-Bacău, contra sumelor de 80.000 şi, respectiv 270.000 de lei. Alte proiecte propuse pentru următorii ani sunt reabilitarea staţiei de epurare a municipiului Vaslui, de 6 milioane de lei, extinderea reţelelor de canalizare - investiţie care valorează 4,5 milioane de lei şi modernizarea celor existente, contra sumei de 5,5 milioane de lei, precum şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă a municipiului (19 milioane de lei) şi dezvoltarea şi extinderea reţelelor de distribuţie cu apă potabilă a localităţii (9,9 milioane de lei). De asemenea, a fost propusă modernizarea şi retehnologizarea reţelelor de distribuţie şi contorizare la nivel de branşament, pentru care sunt necesare 20 milioane de lei. Refacerea Uzinei termice din oraş, lucrare ce ar costa 16 milioane de lei, reprezintă un alt obiectiv de investiţii pe care primăria doreşte să-l realizeze în viitor.

Reţeaua stradală centrală şi spaţiile pietonale centrale se află, de asemenea, în atenţia municipalităţii, care propune alocarea, în vederea modernizării acestor obiective, a sumei de 10 milioane de lei. Totodată, autorităţile locale intenţionează să construiască şi să abiliteze parcările auto - investiţie de 4 milioane de lei şi să modernizeze reţeaua de iluminat public, lucrare ce ar necesita 6,18 milioane de lei.

Reabilitarea sistemului de apă şi canalizare din Vaslui - proiect de circa 36 milioane de euro

Unul dintre proiectele în curs de implementare este reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din municipiu. În luna februarie 2006 a fost întocmit un nou studiu de fezabilitate, care a fost depus la Ministerul Mediului la începutul lunii martie, pentru obţinerea finanţării dintr-un împrumut guvernamental. Valoarea estimată a lucrărilor este de circa 35,85 milioane de euro, din care 75% reprezintă un grant guvernamental şi 25% finanţare locală.

O altă investiţie importantă este construirea Centrului de Resurse pentru Afaceri Vaslui. Proiectul, derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vaslui, care participă cu un teren în suprafaţă de 5.900 mp, este finanţat din bugetul Consiliului Judeţean cu 10%, de la Uniunea Europeană cu 67,5%, prin programul PHARE 2004-2006 şi din surse guvernamentale cu 22,5%. Valoarea programului este estimată la 2,5 milioane de euro. Obiectivul presupune realizarea unui centru expoziţional şi a unuia pentru marketing, a unui incubator de afaceri şi a unui spaţiu pentru activităţi de producţie.

Pe lângă alte lucrări care sunt în curs de implementare în domeniul învăţământului, primăria are în vedere proiectul de refacere a infrastructurii şcolare, prin Banca Mondială. La finanţarea investiţiei aferente şcolii Bahnari, consiliul local participă cu 21.600 de lei, în timp ce 370.000 de lei provin de la bugetul de stat. Lucrările de la Şcoala nr. 3 sunt susţinute financiar cu 250.000 de lei de către consiliul local, în timp ce 1,55 milioane de lei reprezintă bani de la stat.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional