Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

PIAŢA IMOBILIARĂSuceava: Moldova nu resimte încă un reviriment pe piaţa caselor de vacanţă

F.A. Piaţa Imobiliară /

Suceava: Moldova nu resimte încă un reviriment pe piaţa caselor de vacanţă

Pentru localităţi precum Gura Humorului, Vatra Dornei, Voroneţ, agenţii imobiliari din zonă spun că nu au mai avut cereri pentru case de vacanţă de peste un an şi jumătate. "Proprietarii cer foarte mult, iar potenţialii clienţi nu au banii aceştia. Proprietarii sunt dispuşi să mai reducă 1.000 - 2.000 de euro, dar este prea puţin ca să atragă cererea", afirmă Alexandra Corduneanu, administrator al agenţiei imobilaire "Capital Imobiliare" din Suceava.

Apartamentele se vând greu, casele se vând de asemenea greu şi, ca urmare, agenţii imobiliari sunt foarte rezervaţi în ceea ce priveşte perspectiva pentru acest an. "Nu este o prioritate pentru români să cumpere o casă de vacanţă acum, vor mai degrabă o casă de locuit", este de părere doamna Corduneanu.

O cabană de lemn nouă în zona Câmpulung Moldovenesc - Pojorâta, de 108 mp, parter + mansardă, cu teren de 2.400 mp, cu centrală proprie, hidrofor, este oferită la 100.000 de euro de un an şi nu se vinde, deoarece la acelaşi preţ pot fi achiziţionate două case la cheie la 2 km de Suceava, unde casele cu teren de 800 mp sunt oferite pe la 50.000 de euro.

În Vadu Moldovei - Moldoviţa pot fi achiziţionate pentru 20.000 - 30.000 de euro case bătrâneşti cu 1.000-2.000 mp teren. Aceste imobile necesită însă îmbunătăţiri, dar trebuie menţionat că beneficiază de curent electric.

"Cred că proprietarii sunt dispuşi să negocieze dacă au potenţial cumpărător interesat", afirmă doamna Corduneanu.

Piaţa terenurilor este blocată complet, deşi preţurile au scăzut cam cu 50% faţă de intervalul 2007 - 2008. La 15 minute de centrul municipiului Suceava, în localităţi precum Şcheia, Ipoteşti, Adâncata sau în cartierul Burdujeni, pentru un teren intravilan cu utilităţi se cer 40 - 45 de euro pe mp. Terenurile care nu au toate utilităţile, de exemplu doar curent, apă şi canal, fără gaze, sunt disponibile în jurul a 10-25 de euro pe mp. Terenurile extravilane sunt sub 10 euro pe mp.

Pensiunile turistice oferite spre vânzare au preţuri mari la care nu există cerere. "Avem o pensiune în Vatra Dornei la vânzare pentru 600.000 de euro. Are în jur de 15 camere, este complet amenajată. Nu există cerere la preţul acesta.", menţionează doamna Corduneanu. Ca urmare, domnia sa apreciază că preţurile nu vor creşte în 2011, în cel mai bun caz se vor opri, dar "credem că mai curând vor scădea."

Cererea actuală în zonă se îndreaptă spre apartamentele cu două camere, cu suprafeţe mici, de maxim 50 mp. Cea mai mare valoare la care agenţia citată a tranzacţionat un astfel de apartament din Suceava a fost de 42.000 euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional