Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piaţa construcţiilor IBC Focus: 2013 - anul cu noroc

F.A. Perspective /

Distribuţia zonală a proiectelor pe dimensiuni şi zone

Distribuţia zonală a proiectelor pe dimensiuni şi zone

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Acul indicatorului de şantiere medii şi mari s-a oprit la finalul lui 2012 la 18.400 obiective pentru www.raportuldeinvestitii.ro. Această cifră pune punct unui an al dezmorţirii pieţei construcţiilor şi face loc unui an 2013 la fundaţia căruia optimismul este principalul agregat.

    Cifra înregistrată de către echipa de analişti IBC Focus este în creştere faţă de cea din anul precedent. În analiza realizată la începutul anului 2012 constatam că între 2011 şi 2010 diferenţa nu a fost una semnificativă (-0,7%) în ceea ce priveşte numărul de şantiere şi proiecte urmărite.

    Procentul de +16,4% pe care îl notăm în dreptul lui 2012 faţă de 2011 confirmă previziunile făcute în luna iulie 2012, dar şi optimismul de care au dat dovada beneficiarii, antreprenorii, proiectanţii şi executanţii de instalaţii care au fost intervievaţi de-a lungul acestei perioade.

    Unul din cinci proiecte din Capitală este o investiţie majoră

    Informaţiile echipei IBC Focus acoperă în proporţie de peste 90% piaţa proiectelor medii şi mari din România.

    În distribuţia acestora pe dimensiuni, observăm că 21% din obiectivele urmărite din Capitală şi în judeţul Ilfov au fost obiective de amploare. Fie că vorbim de spaţii industriale de peste 3000 mp, investiţii de retail de peste 1 milion de euro, ansambluri rezidenţiale cu un număr de peste 30 de apartamente, locuinţe private sau clădiri civile cu valoare de peste 4 milioane de lei, fie de proiecte de infrastructură ce depăşesc 10 milioane lei, acestea au fost regăsite într-un număr de peste 500 în Bucureşti şi zonele afiliate din judeţul Ilfov.

    Este singura zonă ce depăşeşte acest procent de 20% în condiţiile în care aici ne confruntăm cu o situaţie paradoxală. Se realizează multe proiecte rezidenţiale, care într-o foarte mare măsură sunt investiţii fie mici, fie medii. Şi totodată, comparativ cu alte zone, aici numărul investiţiilor în infrastructură şi utilităţi (proiecte de regulă cu o valoare medie sau mare) este unul relativ mic.

    Am fi tentaţi să spunem, da, Capitala şi judeţul Ilfov nu au nevoie de proiecte de utilităţi. Greşit. Dacă în ceea ce priveşte populaţia din Capitală conectată la reţeaua de canalizare vorbim de o rată de 89% (a doua cea mai mare din România), în judeţul Ilfov vorbim doar de 19,5% dintre locuitorii judeţului, care beneficiază de acest "lux". Studiul din 2012 care prezenta aceste cifre preciza că la nivel naţional, doar unul din doi români are o toaletă în casă.

    La polul opus, proiectele de mari dimensiuni s-au regăsit în cea mai mică măsură în zona de Sud - Vest (14%), în timp ce fiecare din celelalte zone au avut un procent de proiecte mari cuprins între 15% şi 18%.

    Şantierele mici şi medii au împărţit cote egale sau relativ egale în zone ca Sud - Est, Nord - Est şi Nord - Vest. Aici, între cele două categorii de dimensiuni nu s-au pus mai mult de 4 puncte procentuale.

    Proiectele în execuţie, într-un procent neaşteptat

    Criză. Lipsă de lichidităţi. Şantiere oprite. Nefinanţare. Insolvenţă. Întârzieri. Toate aceste cuvinte încă dau fiori firmelor din domeniu. O altă ramură a problemelor din ultimii ani a fost existenţa unor şantiere doar pe hârtie, care teoretic puteau fi atacate, dar din motivele enumerate anterior sau altele, nu s-a mai întâmplat. Situaţia s-a modificat substanţial în 2012, an în care şantierele în lucru au fost mai vizibile.

    Evoluţia nu se remarcă doar prin diferenţa numerică dintre ani, ci şi prin procentul deţinut din total. Numărul şantierelor neatacate (în faza de intenţie, proiectare sau licitaţie) a fost 10.408 în 2011. Acestea reprezentau 66% din totalul proiectelor anului respectiv. Cifra nu s-a modificat substanţial în 2012, perioadă în care numărul investiţiilor aflate în acest stadiu a ajuns la 10.534 (+1% faţă de 2011), însă raportat la total, procentul este de 57%, cu aproape 10 puncte procentuale mai mic decât în 2011.

    Pe de altă parte, numărul şantierelor aflate în execuţie (construcţie şi amenajare) a fost în 2011 de 5.185, reprezentând 33% din total. Această cifră a crescut în următorul an cu peste 43% şi a ajuns la un total de 7.428. Total care reprezintă 41% din totalul celor 18.400 de investiţii anunţate de-a lungul lui 2012.

    6 din 10 şantiere din România, nedemarate

    La nivelul întregului an 2012, observăm că 55% din investiţiile identificate au fost fie în faza de proiectare, fie în faza de licitaţie. La acestea se adaugă un procent de 2% al investiţiilor aflate în faza de intenţie (înainte de proiectare). La categoria "în lucru" au intrat 41% din investiţii.

    Capitala impune ritmul

    În materie de distribuţie geografică, zona Bucureşti - Ilfov a atras cele mai multe şantiere în execuţie. Procentul înregistrat aici se află la o distanţă mare de restul zonelor. Dacă în celelalte 7 zone ale ţării, procentul proiectelor în lucru din totalul înregistrat pe fiecare din aceste arii este unul cuprins între 35% (Sud - Vest) şi 42% (Centru şi Nord - Vest), în regiunea Capitalei remarcăm un procent de 67%.

    Zona de Bucureşti - Ilfov, împreună cu zonele de Nord - Vest şi Centru, adună mai mult de jumătate din totalul proiectelor aflate în execuţie. În fiecare din aceste zone s-au înregistrat peste 1150 de obiective, în cazul Capitalei depăşind chiar 1600.

    Situaţia "răsturnată" ne arată o zonă Bucureşti - Ilfov cu mai puţin de 900 de şantiere nedemarate, în timp ce restul zonelor înglobează fiecare peste 1100, chiar şi în zona cu cele mai puţine proiecte per total, Sud - Vest.

    Cum poate în construcţii, vara să fie ca iarna?

    În 2011 procentul şantierelor în lucru înregistrate pe www.raportuldeinvestitii.ro a început să crească abia din perioada mai - iunie, în timp ce în perioada octombrie - decembrie 2011, acesta a scăzut simţitor. Prin comparaţie, proiectele în lucru din 2012 au început să fie vizibile încă din aprilie, cu un apex în iulie (luna în care unu din două obiective analizate era în lucru). Peste aceste, "standardul" stabilit de luna august a fost menţinut şi de următoarele luni până la finele anului, procentul şantierelor în lucru identificate de către echipa de analişti ai IBC Focus fiind cuprins între 45% si 48%.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional