Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Piaţa de pavele şi borduri a atins valoarea de 85 de milioane de euro

Amenajări /

Piaţa de pavele şi borduri a atins valoarea de 85 de milioane de euro
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa de pavele şi borduri a atins, anul trecut, valoarea de aproximativ 85 de milioane de euro, iar volumul acesteia a crescut la circa 16 milioane de metri de produse, comparativ cu 2014 când aceasta avea o valoare în jur de 69 de milioane de euro şi un volum de aproximativ 13 milioane de metri de produse livrate, potrivit domnului Sebastian Bobu, director executiv la Symmetrica.

    Domnia sa estimează că, în acest an, piaţa ar putea creşte cu câteva procente, fiind susţiuntă cu precădere de investiţiile private rezidenţiale, comerciale sau industriale.

    Interviu cu Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica

    Reporter: Cum a evoluat piaţa prefabricatelor mici din ţara noastră?

    Sebastian Bobu: Piaţa locală de materiale de construcţii a avut o evoluţie pozitivă în 2015, iar prima parte a anului în curs a adus, de asemenea, semne pozitive. Am observat, pe segmentul rezidenţial, o efervescenţă aparte şi o înclinaţie a clienţilor (fie că vorbim de dezvoltatori, sau de persoane fizice) către produse cu o calitate ridicată, însă cu un preţ corect.

    În ceea ce priveşte piaţa de profil - pavele şi borduri - în 2015 valoarea acesteia a atins aproximativ 85 de milioane de euro, iar volumul a crescut la circa 16 milioane de metri de produse, comparativ cu 2014 când aceasta avea o valoare în jur de 69 de milioane de euro şi un volum de aproximativ 13 milioane de metri de produse livrate.

    Reporter: Ce estimări aveţi pentru acest an?

    Sebastian Bobu: Pentru anul în curs, estimăm că piaţa ar putea creşte cu câteva procente, susţinută cu precădere de investiţiile private rezidenţiale, comerciale sau industriale.

    Reporter: Cum a evoluat preţul materialelor pe care le produceţi?

    Sebastian Bobu: Clienţii persoane fizice, în mod special, sunt tot mai interesaţi de pavele, dale şi borduri de o calitate superioară şi cu un design aparte. Bugetul diferă de la proiect la proiect şi este, în medie, de 80 ron/mp, incluzând materiale şi montaj.

    Reporter: Care este raportul cerere/ofertă pe piaţa noastră?

    Sebastian Bobu: Cererea este încă sub nivelul ofertei, pe piaţa locală de profil. Însă, dacă ne uităm la nevoi, considerăm că există o nevoie foarte mare de proiecte realizate cu materiale de calitate, la standarde europene, atât în ceea ce priveşte produsele, cât şi montajul realizat şi, nu în ultimul rând, designul.

    Reporter: Care sunt criteriile după care se ghidează consumatorii în momentul în care cumpără astfel de produse?

    Sebastian Bobu: Românii sunt tot mai atenţi la ce produse aleg şi preţul nu mai este principalul criteriu de achiziţie. Acum contează calitatea produselor şi designul. Oamenii îşi doresc să aibă o amenajare deosebită, inedită, cu produse de calitate şi durabile. În acest context, preţurile evoluează şi ele crescător, mai ales pentru produsele cu un grad ridicat de calitate şi finisare.

    Reporter: Ce tendinţe există în piaţă?

    Sebastian Bobu: Modelele de pavele simple, clasice, nu mai sunt la fel de solicitate ca în trecut. Clienţii rezidenţiali caută acum modele şi culori deosebite, care să transforme complet ambientul unei grădini şi care să aducă o notă aparte. Astfel, cele mai căutate forme sunt cele drepte, clare, avangardiste, în nuanţe contrastante. În general, alegerea se bazează pe decizia luată în showroom sau în faţa standului şi mai puţin pe sfatul specialistului, arhitectului.

    Reporter: Cât din afacere se îndreaptă către clienţii persoane fizice şi în ce proporţie este dedicată societăţilor comerciale?

    Sebastian Bobu: 30% din business-ul companiei este adus de proiecte private, fie acestea comerciale, industriale sau rezidenţiale, iar 10% - de vânzările în reţelele de bricolaj. Restul de 60% reprezintă livrările către proiectele publice.

    Reporter: Care sunt soluţiile oferite mediului rezidenţial şi cu ce noutăţi veniţi pentru proiectele de infrastructură?

    Sebastian Bobu: Pentru proiectele de infrastructură sunt alese, în mod normal, produse simple, clasice, principalul criteriu de achiziţie fiind preţul şi nu factorul estetic.

    În cazul segmentului de proiecte rezidenţiale, lucrurile stau complet diferit. Aici, românii aleg, aşa cum am spus mai sus, produse deosebite, în culori inedite şi cu forme noi. Tocmai din acest motiv, încă de anul trecut, am lansat două noi game: Symmetrica Select şi Symmetrica pentru Grădină. Acestea cuprind produse speciale pentru segmentul rezidenţial şi sunt permanent îmbogăţite cu noi modele şi idei de amenajare.

    Astfel, pentru amenajările exterioare din acest an, propunem suprafeţe speciale, cu texturi granulate, puse în valoare prin modele din gama Granito, Cammino Granito, Arca Română Granito, Arco Granito sau Amplio Granito. De asemenea, nici stilul rustic nu trece neobservat în acest an, pavajele Arco Antica sau Arco fiind ideale pentru proprietarii care doresc să construiască un decor de inspiraţie medievală. Pentru realizarea unui ambient cât mai natural, propunem Lastra Natura, compus din trei dale de diferite dimensiuni, ce imită aspectul pietrei naturale, fapt ce face din acest produs unul foarte versatil.

    În ceea ce priveşte zonele de grădină, naturaleţea este cuvântul cheie. Aspectul de piatră naturală şi mixul de culoare specifice elementelor de placare Rock sunt recomandate pentru orice tip de grădină în care se doreşte menţinerea unui aspect autentic. În plus, produsele din gama Rock sunt ideale şi pentru placarea gardurilor, a jardinierelor sau chiar a soclului casei, pentru a întregi complet ambientul exterior.

    Ambele game, atât Symmetrica Select, cât şi Symmetrica pentru Grădină au fost lansate în 2015 şi impresionează prin rafinament şi inovaţie, fiind formate din produse premium, special create pentru a crea amenajări de durată. În plus, toate produsele beneficiază de Aqua Protect, un sistem special dezvoltat de Symmetrica, ce asigură protecţia pavelelor împotriva fenomenului de îngheţ - dezgheţ şi asigură o durată de viaţă mai lungă a produselor, la peste 25 de ani.

    Reporter: Ce cifră de afaceri a realizat Symmetrica anul trecut faţă de 2014?

    Sebastian Bobu: Anul trecut, afacerile companiei s-au ridicat la 87 de milioane de lei (19,5 milioane de euro), comparativ cu 74 de milioane de lei (16,5 milioane de euro), în 2014.

    Şi în ceea ce priveşte volumul de produse livrate, Symmetrica a înregistrat, în 2015, o creştere de 20% comparativ cu 2014. Astfel, anul trecut compania a livrat 3 milioane de metri, comparativ cu 2,5 milioane de metri în anul precedent.

    Reporter: Ce cifră de afaceri şi-a propus să înregistreze compania, în anul în curs?

    Sebastian Bobu: În acest an, mizăm cel puţin pe menţinerea business-ului la nivelul anului 2015, dar şi pe livrarea unui volum similar de produse. Estimările noastre sunt dictate de previziunile optimiste pe care le avem privind piaţa locală de profil şi cea a materialelor de construcţii. Astfel, cu siguranţă pentru acest an mizăm pe o creştere a cererii în proiectele private rezidenţiale, în mod special. În plus, lansarea de noi produse destinate segmentului rezidenţial va avea un impact pozitiv în business-ul companiei.

    Reporter: Ce planuri de investiţii aveţi pentru acest an şi ce buget aţi alocat în acest sens?

    Sebastian Bobu: Investiţiile companiei în acest an sunt concentrate în primul rând pe dezvoltarea de produse noi şi pe îmbunătăţirea activităţii de logistică, dar şi pe diverse acţiuni de marketing.

    Reporter: Ce tipuri de produse oferă compania şi cu ce se diferenţiază acestea de restul produselor similare din piaţă?

    Sebastian Bobu: Symmetrica vinde produse destinate atât segmentului rezidenţial, cât şi celui public, şi anume pavele, borduri, rigole şi capace de rigole. Elementele care diferenţiază produsele noastre sunt, în primul rând, calitatea producţiei şi diversitatea modelelor oferite.

    Reporter: Câte fabrici aveţi şi în ce locaţii urmează să vă extindeţi?

    Sebastian Bobu: În acest moment, Symmetrica deţine cinci unităţi de producţie pe piaţa locală: Vereşti-Suceava, Podul Iloaiei-Iaşi, Bolintin Vale-Ilfov, Prejmer-Braşov şi Sintereag-Bistriţa.

    Reporter: Cât din producţie merge la export?

    Sebastian Bobu: Activităţile de export se realizează doar către Republica Moldova, iar procentul nu este unul semnficativ.

    Reporter: Mulţumesc!

    Symmetrica, producător local de pavele şi borduri vibropresate, şi-a lărgit portofoliul de produse, oferind mai multe soluţii atât pentru clienţii din mediul rezidenţial, cât şi pentru cei care caută elemente pentru infrastructură.

    "Cele 10 produse lansate în primăvară completează cu succes gamele Symmetrica Select şi Symmetrica pentru Grădină, punând la dispoziţia clienţilor noştri mai multe variante de coloristică şi dimensiuni. În felul acesta, compania se aliniază producătorilor europeni, oferind o gamă de produse diversificată pentru toate tipurile de clienţi", a declarat Sebastian Bobu.

    Potrivit acestuia, introducerea noilor produse va aduce un impact semnificativ în business-ul companiei, fiind estimată o creştere uşoară a marjei de profit.

    -----

    Symmetrica, producător local de pavele şi borduri vibropresate, şi-a lărgit portofoliul de produse, oferind mai multe soluţii atât pentru clienţii din mediul rezidenţial, cât şi pentru cei care caută elemente pentru infrastructură.

    "Cele 10 produse lansate în primăvară completează cu succes gamele Symmetrica Select şi Symmetrica pentru Grădină, punând la dispoziţia clienţilor noştri mai multe variante de coloristică şi dimensiuni. În felul acesta, compania se aliniază producătorilor europeni, oferind o gamă de produse diversificată pentru toate tipurile de clienţi", a declarat Sebastian Bobu.

    Potrivit acestuia, introducerea noilor produse va aduce un impact semnificativ în business-ul companiei, fiind estimată o creştere uşoară a marjei de profit.

    Reprezentantul companiei preconizează că, prin noile produse, Symmetrica se va putea adresa unei palete mai ample de proiecte, de la locuinţe private şi până la hoteluri ori pensiuni care doresc să-şi transforme grădinile într-un ambient unic.

    Conform domnului Bobu, printre cele mai apreciate modele din gama Select se numără pavajele Immagia sau Zen, două modele unice prin design şi formă. În ceea ce priveşte gama Symmetrica pentru Grădină, kit-ul Yucatan se bucură de cele mai multe solicitări, datorită aspectului său de piatră naturală, dar şi a numeroaselor opţiuni estetice pe care le oferă.

    Symmetrica este o companie 100% românească, producătoare de pavele, borduri şi rigole vibropresate pietonale şi carosabile, într-o gamă variată de forme şi culori. Aceasta a fost înfiinţată în 1994 de Florentina-Mihaela Stanciu (60% din acţiuni) şi Florin-Cristinel Stanciu (40% din acţiuni).

    Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Vereşti, judeţul Suceava, urmată apoi de unităţile de producţie de la Podu Iloaiei, judeţul Iaşi (2010), şi Bolintin Vale, în apropiere de Bucureşti (2011), Prejmer - Braşov (2012) şi Cociu - Bistriţa-Năsăud (2012).

    Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele şi borduri se numără Arena Naţională, parcul balnear din staţiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcări cu pavele ecologice în Bucureşti etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de străzi, trotuare şi parcuri ecologice din întreaga ţară.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional