Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piata externa ofera multe oportunitati constructorilor romani

A.D. Perspective /

Piata externa ofera multe oportunitati constructorilor romani

In contextul contractiei pietei autohtone a constructiilor, o sansa reala pentru constructorii si producatorii de materiale de constructii romani este data de patrunderea pe pietele externe. Pentru prima data dupa 1989, in acest an exporturile Romaniei au depasit ca valoare importurile. Desi sectorul constructiilor a avut o contributie mica, "potentialul este imens", a afirmat Mihai Ionescu, copresedinte al Consiliului de Export al Romaniei, in cadrul Conferintei Internationale a Patronatului Societatilor din Constructii cu tema "Accesul constructorilor si dezvoltatorilor in piata globalizata. Etica si securitatea afacerilor".

Costin Lianu, director general in cadrul Minsterului Economiei si coordonatorul strategiei nationale de export, a incurajat constructorii sa se orienteze spre exportul de bunuri si servicii.

La nivel international, se manifesta o intensificare a fluxurilor comerciale dinspre est (si in special dinspre China) spre vestul Europei. Acesta tendinta confera noi oportunitati Romaniei in sensul conectarii la coridoarele logistice europene si conturarii unui centru regional logistic si de reexport. De asemeneam piata energiei regenerabile, constructia de case inteligente si renovarea locuintelor vechi constituie alte oportunitati pentru sectorul de profil romanesc, adauga domnul Lianu.

Constructia de locuinte reprezinta un sector de viitor

Romania se claseaza pe primele locuri din Uniunea Europeana raportat la ponderea investitiilor in constructii in PIB. Cu toate acestea, investitiile in locuinte au o pondere mica. Daca media europeana este de aproximativ 50% din total, in Romania nu depaseste 20%, ceea ce denota ca exista mult loc de crestere pe acest segment, a subliniat Jose Manuel Galindo Cueva, presedintele Uniunii Europeana a Promotorilor din Constructii (UEPC), prezent in cadrul conferintei PSC.

Noi oportunitati pentru constructori in Rusia si Irak

Sectorul de constructii din Irak se afla intr-o expansiune rapida, alimentata de cresterea de la an la an a resurselor bugetare. Acest fapt confera noi oportunitati de afaceri pentru companiile internationale, inclusiv pentru cele romanesti. "Irakul este ca un munte de aur, care a fost acoperit pana acum. Vrem sa incurajam investitiile straine in Irak", a declarat Excelenta Sa, Omer Ahmed Karim Berzinji, Ambasadorul Irakului la Bucuresti.

In prezent, majoritatea zonelor din Irak sunt sigure, iar legislatia nationala confera o multitudine de facilitati investitorilor straini, a dat asigurari ambasadorul irakian.

La randul sau, Andrei Anatolievich Kasheli, directorul general al Uniunii Constructorilor din Rusia (RSS), a invitat constructorii si producatorii de materiale romani sa intre pe piata rusa, care este acum deschisa companiilor straine.

In opinia sa, antreprenorii romani ar trebui sa abordeze piata rusa propunand solutii inedite, de exemplu materiale care conduc la o economie de energie, de altfel un aspect din ce in ce mai interesant atat pentru constructorii rusi, cat si pentru autoritati.

In Rusia sunt numeroase oportunitati in ceea ce priveste constructia de drumuri si locuinte, productia de materiale de constructii, dar si obiective punctuale precum sunt cele prilejuite de organizarea Campionatului mondial de fotbal din 2018. De exemplu, acest eveniment va fi precedat de constructia unui nou aeroport in Volgograd, la care se adauga drumuri si hoteluri noi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional