Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

PIAŢA IMOBILIARĂCâmpulung Muscel: Dinspre terenuri de 1.500 mp cererea s-a reorientat spre cele de 500-600 mp

F.A. Piaţa Imobiliară /

Câmpulung Muscel: Dinspre terenuri de 1.500 mp cererea s-a reorientat spre cele de 500-600 mp

Dezvoltarea economică a oraşului Câmpulung Muscel şi a împrejurimilor sale a fost influenţată de existenţa în această zonă a culoarului Rucăr - Bran, deschis între masivele Piatra Craiului şi Leaota.

Zona pitorească a facilitat dezvoltarea construcţiilor cu scop turistic. Totuşi, anul trecut a fost unul foarte prost pentru tranzacţiile cu case, apreciază domnul Adalbert Mak, director al agenţiei imobiliare "M&M Imobiliar Expert" din Câmpulung Muscel. S-au vândut doar case de vacanţă cu preţuri mici, de până în 30.000 de euro, cumpărătorii fiind mai ales bucureşteni. Casele oferite la preţuri de peste 60.000 de euro nu s-au vândut, nici proprietarii nu au lăsat la preţ, nici cumpărătorii nu au fost dispuşi să accepte.

În întreg anul 2010 agenţia menţionată a vândut numai 5-6 case, iar domnul Mak apreciază că şi anul acesta piaţa imobiliară în zonă este blocată. "Ca o particularitate, preţurile sunt aici mai mari decât în alte zone ale ţării. Cred că ar trebui să scadă cu până la 50% pentru a ajunge la o valoare reală, la care să se facă tranzacţii", subliniază Adalbert Mak.

De exemplu, o casă standard cu trei camere este scoasă la vânzare pe la 140.000 de euro, dar ca să se vândă ar trebui să fie la 70.000 euro.

În schimb, domnul Adalbert Mak constată că au scăzut preţurile apartamentelor. În Piteşti, de exemplu, sunt la vânzare şi apartamente cu trei camere la 45.000 de euro. La jumătatea lunii mai, un apartament cu două camere în Câmpulung Muscel putea fi cumpărat cu 25.000 de euro. Aceasta pentru că sunt multe cazuri în care proprietarii trebuie să achite datorii la bancă şi obligaţi fiind să vândă fac reduceri mai mari.

Cererea actuală se orientează spre terenuri cu suprafeţe mici, de 500-600 mp, situate în zone cu peisaj deosebit, care beneficiază de utilităţi şi al căror preţ este în jur de 25-30 euro pe mp. Terenurile fără utilităţi au preţuri şi de 3 euro pe mp. Pe acest palier terenurile sunt, în general, în intravilan.

Terenurile de 600-800 mp au preţuri de 7.000-15.000 euro. "S-a produs o modificare în sensul că înainte se cereau terenuri mai mari, în jur de 1.500 mp", subliniază domnul Mak.

În ceea ce priveşte tendinţa preţurilor, domnul Mak se aşteaptă ca acestea să scadă la case, nu şi la apartamente care apreciază că sunt deja destul de ieftine. În acelaşi timp, domnia sa estimează că în viitor ar putea să crească cererea pentru terenuri, dat fiind şi caracteristicile geografice ale zonei.

În 2011 se vor face mai multe tranzacţii cu terenuri, pentru că acum piaţa pare stabilizată, atât vânzătorii cât şi cumpărătorii par să fi înţeles că nu trebuie să se mai aştepte la creşteri sau scăderi spectaculoase ale preţurilor. "Loturile aflate la stradă, care se pretează pentru obiective economice, au înregistrat chiar o uşoară creştere de preţ, ajungând la 65-70 euro pe mp în Câmpulung Muscel. În acelaşi timp, de multe ori, terenuri poziţionate la o stradă distanţă faţă de primele, pot fi mult mai ieftine. La periferie sunt terenuri la 10 euro pe mp", spune domnul Mak.

De asemenea, domnul Mak crede că programul "Prima Casă" va intensifica tranzacţiile imobiliare cu apartamente. "Am vândut bine apartamente prin Prima Casă, mai puţin cele de trei camere", spune domnul Mak.

Pensiunile din zona Dâmbovicioara- Sătic sunt oferite la 200.000 - 250.000 de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional